Nem az Európai Unió fogja Orbánt leváltani

Publikálás dátuma
2015.06.12 07:09
A felszólalók egyöntetű véleménye szerint az Orbán-kormány intézkedései eltávolították hazánkat az uniós értékektől FOTÓ: MOLNÁR
Fotó: /
Mit tehet az Európai Unió, ha úgy látja, hogy egyik tagállama a közösség demokratikus alapelveivel ellentétes döntéseket hoz? Ezzel foglalkozott a Republikon Intézet csütörtöki konferenciája, aminek külön aktualitást adott az Európai Parlament szerdai döntése a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

Demokratikus alapelvek megsértése - mi az EU szerepe? címmel rendezett konferenciát csütörtökön a Republikon Intéztet. A felszólalok egyöntetű véleménye szerint az Orbán-kormány intézkedései eltávolították hazánkat az uniós értékektől. Az ellenzéki politikusok kiemelték, hogy Magyarország problémáit csak a magyarok tudják megoldani. Kovács László, az MSZP volt elnöke elmondta, hogy Magyarországot a rendszerváltás után az elsőként vették fel a nyugati integrációs intézményekbe. Kovács szerint a Fidesz-kormányzás egyre kevésbé hasonlít egy többpártrendszerű politikai szisztémára. A volt külügyminiszter elmondta, hogy Brüsszelben is felfigyeltek a magyarországi változásokra, ezt több volt kollégája személyesen neki is megemlítette, de nem dramatizálták túl a helyzetet. A demokratikus országokban fel sem merülő problémákra nem dolgozott ki szankciókat Brüsszel, így több magyarországi eseményre egyszerűen reagálni sem tudtak. A volt uniós biztos kiemelte, hogy több konzervatív politikusnak is " tele van a hócipője" a hazánkban zajló folyamatokkal. Az Európai Parlament legújabb határozata arról is szól, hogy az Európai Bizottság határozottan vizsgálja meg a Magyarországon történteket - emelte ki Kovács.

Bozóki András politológus, volt kultuszminiszter szerint Magyarország búcsút vett a liberális demokráciától. Minél közelebb van egy ország Európa központjához, annál kisebb a visszaesés veszélye - ezt még 2008-ban írták elemzők. Ami a meglepetés, hogy ezt mégis sikerült megcsinálni, pont nekünk – vélekedett Bozóki. A miniszterelnök nagy trükkje az, hogy az uniós forrásokra támaszkodva az EU-val szembemenő rendszert tud kiépíteni. Gerald Frost, a Danube Institute igazgatója szerint az unióban is jelentős a demokratikus deficit. Az igazgató úgy látja, az uniós szintű reformok továbbra is a vágyak birodalmába tartoznak. A demokratikus elszámoltathatóság hiánya okozza a fő problémát - tette hozzá. A mostani magyar kormányzás veszélyt jelent az Európai Unióra - ezt már Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője mondta. Szelényi nem vár arra, hogy az unió oldja meg Magyarország problémáit, segíthet, de a többségnek is úgy kell éreznie, hogy a tagság hasznos. Szent-Iványi István, az SZDSZ volt politikusa is egyetértett az előtte szólóval, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktort szerinte sem az Európai Unió fogja leváltani. Bokros Lajos, a Modern Magyarország elnöke osztotta a felszólalok véleményét, a politikus szerint Magyarország azért sem fontos az uniós színtéren, mert ennél jóval nagyobb gondok vannak a világban. Szerinte a Fidesz abból tanulna csak, ha éles politikai üzenetet küldenének neki, ami például lehetne az Európai Néppártból való kizárás is. Bokros szerint az Orbán-rendszernek egyetlen hatalmas szerencséje van, méghozzá a kedvező külgazdasági helyzet. Úgy látja a volt pénzügyminiszter, hogy azért pozitív a külkereskedelmi egyenlegünk, mert nincsen befektetés, a deficitet azért tartják 3 százalék alatt, mert ebben egyértelműen nem enged Brüsszel. Nincs államcsődveszély, ezért a külföldi befektetők könnyedén finanszírozzák az országot. Az, meg szerinte teljesen érthető, hogy a pénzügyi befektetőket teljesen hidegen hagyja, hogy amúgy a demokráciánk állapota siralmas.

Szerző
2015.06.12 07:09

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42