Izraelre vetült a gyanú

Megerősítette tegnap a svájci államügyészség, hogy vizsgálatot indítottak, mert feltehetően lehallgatták az iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalásokat. Ezt követően az osztrák belügyminisztérium is bejelentette, hogy az osztrák hatóságok is nyomozni kezdtek az eset miatt, és átvizsgálják a tárgyalások bécsi helyszínét, a Coburg-palotát.

Nem hivatalos feltételezések szerint a lehallgatás mögött a hatok és Irán közötti nukleáris megállapodást hevesen ellenző Izrael áll. A Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat azt közölte, hogy az egyeztetéseket egy számítógépes vírus segítségével hallgathatták le.

"Köztudott, hogy az egyeztetéseknek vannak ellenségei, és ők mindent megtesznek, ami módjukban áll, szóval ez nem lepett meg bennünket" - mondta tegnap Reza Nadzsafi, Irán Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) delegált képviselője.

Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes viszont alaptalannak nevezte a vádakat. Előzőleg Eli Ben-Dahan izraeli védelmiminiszter-helyettes nevezte nonszensznek a feltételezést, miszerint Jeruzsálem állna a kémkedési akció mögött.

Szerző
Frissítve: 2015.06.11. 23:14

Erdogan gyors kormányalakítást akar

Gyors kormányalakítást szorgalmazott tegnap Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek ez volt az első nyilvános fellépése a vasárnapi parlamenti választás óta, melyen az általa fémjelzett AKP elvesztette abszolút többségét. Az államfő Ankarában elhangzott beszédében hozzátette, a demokrácia lényege, hogy ebben a helyzetben is megoldást találjanak. Kompromisszumra szólította fel a pártokat.

Közben a voksoláson meglepetésre 13 százalékot szerzett kurd párt, a HDP olyan koalíciós kormány életre hívására tett javaslatot, amelyben nem lenne helye az AKP-nek. A HDP társelnöke, Selahattin Demirtas úgy vélte, az előrehozott választás nem orvosolná az ország gondjait.

Egyelőre nagy kérdés, milyen koalíciós kormány jöhet létre. Ahmet Davutoglu ügyvezető miniszterelnök egy az AKP kisebbségi kormányt akar, ennek támogatására azonban egyik parlamenti párt sem hajlandó. Szóba jöhet a koalíció a nacionalista MHP-val, a párt elnöke azonban két feltételt támasztott: Erdogan nem szólhat bele a napi politikába, illetve állítsák le a kurd békefolyamatot. Davutoglu kizárja a koalíciót a HDP-vel, s csak legvégső esetben törekedne a szociáldemokrata CHP szövetségére.

Kemal Kilicdaroglu, a második legtöbb mandátumot szerzett CHP elnöke az MHP-val kötne koalíciót, de a két párt csak 276 mandátummal rendelkezne. Bár a HDP támogatna kívülről egy CHP-MHP koalíciót, de a nacionalista és a kurd párt programja nagyon különbözik egymástól. Kilicdaroglu egyébként nem szívesen lépne koalícióra az AKP-val, egy ilyen szövetség nem ígérkezne tartósnak.

Szerző

Megsértődött az IMF

Publikálás dátuma
2015.06.12. 07:32
A jó hangulatú tárgyalások ellenére ismét patthelyzet állt elő FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Konkrét eredmények ugyan nem született Angela Merkel kancellár, Francois Hollande francia elnök és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdai, késő estébe nyúló megbeszélésén, valami előrelépés azért történt. Úgy tűnt, jó esély van arra, hogy a jövő héten olyan reformtervezetet tegyenek az athéni kormány asztalára, amely Athén számára is elfogadható. Ám tegnap délután az IMF kivonult a tárgyalásokról. Most Athénnál pattog a labda.

Tegnap délelőtt optimista hangulat uralkodott el Athénban, rallizott délelőtt a görög tőzsde, a bankoknál is kiemelkedő volt a növekedés. Az eufória többszörösen elhamarkodottnak bizonyult, Mindenekelőtt azért, mert Merkel, Hollande és Ciprasz szerda késő esti találkozója után csak a szokásos semmitmondó nyilatkozatokat hangzottak el.

Ugyanakkor brüsszeli diplomaták előrelépésről számoltak be, de hogy ezek az értesülések mennyire hitelt érdemlőek, azt nem tudni. Azt állították ugyanis, hogy a görög kormány elfogadta a hitelezőknek a 2015-ös elsődleges (tehát hitel nélküli) többletre vonatkozó javaslatát. Ezt az állítást azonban később Janisz Varufakisz pénzügyminiszter cáfolta.

Annyi változás azért mégiscsak lehet, hogy Angela Merkel mind eltökéltebbnek tűnik Görögország euróövezetben tartásának ügyében. A Die Welt úgy tudja, hogy ebben a kérdésben egyre nagyobb az ellentét a kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter között. Utóbbi ugyanis hajlana arra, hogy Athént kitessékeljék az eurózónából.

Ráadásul a CDU-n, illetve a CSU-n belül is egyre többen bírálják a Görögországnak tett engedményeket. Ugyanakkor Sigmar Gabriel alkancellár, a német szociáldemokraták elnöke egyetért a kancellárral abban, hogy mentőövet kell nyújtani Athénnak.

Ám sok idő nem maradt az egyezkedésre. Donald Tusk, az Európai Tanács amúgy görög kérdésekben rendre nagyon visszafogottan nyilatkozó elnöke azt közölte, „nincs több idő a hazardírozásra, eljön a napja annak, amikor valaki bejelenti: vége a játéknak!”

Úgy tűnik, ez a Nemzetközi Valutaalap, az IMF lett, amely tegnap délután felfüggesztette a technikai megbeszéléseit a görögökkel. A döntést azzal indokolták, hogy túl sok akadályt láttak a megegyezésük előtt, jelentősek a különbségek az álláspontokban és ezért "nagyon messze van" egy megállapodás. Az IMF szerint most Athén térfelén pattog a labda.

Ezzel egyidőben, ugyancsak tegnap délután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke külön tárgyalt Cipraszszal Brüsszelben. A "barátságos légkörű" találkozó után Juncker szóvivője kijelentette: ez volt az utolsó kísérlet a megegyezésre és nem sikerült áttörést elérni.

Tüntetés Athénban

A PAME szakszervezet néhány tagja, akik egyben Kommunista Párt tagjai is, behatoltak az athéni pénzügyminisztérium épületébe azt követően, hogy Alekszis Ciprasz miniszterelnök bejelentette, hogy előrehaladást értek el a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, jelentette a DPA német hírügynökség. A tiltakozó szakszervezetisek a Syntagma téri minisztérium épületére egy „

Elég vért ontottunk! Eleget fizettünk!” feliratú molinót feszítettek ki. A Ciprasz kormány által újraindított görög állami televízió békés, szimbolikus eseménynek nevezte a minisztérium épületének elfoglalását, jegyzi meg a német hírügynökség. A minisztérium előtt mintegy 150 szakszervezetis tüntetett.

Szolidaritása jeléül egy másik szakszervezet, az ADEDY nagyszabású tiltakozó megmozdulás szervezését javasolta a nemzetközi hitelezők, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF által szorgalmazott megszorítások ellen.Szerző