DK: miért nem kattan a bilincs a Buda-Cash-ügyben?

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint rövid időn belül a második brókercsalót engedi el a "fideszes ügyészség".

Varju László, a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján sajtóhírekre utalva azt kérdezte: mi lehet a kezében a Buda-Cash egykori cégvezetőjének, ami miatt megriadtak a vád alá helyezésétől? Hogy lehet, hogy nem kattan a bilincs a Buda-Cash alapítójának karján?

Varju László utalt Orbán Viktor miniszterelnök korábbi kijelentésére, aki szerinte egyértelműen kimondta a cégvezető felelősségét, és hozzátette: a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank is többször hangsúlyozta a vezetői felelősséget az ügyben.

Szerző

40 fokos a beton Ferihegyen, lépni kellett

Publikálás dátuma
2015.06.12. 15:00
Forrás: Facebook/BA
A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a legmelegebb déli órákban felfüggesztették a tervezett szabadtéri futópálya-karbantartási munkálatokat, a repülőtéri betonon dolgozók számára pedig megkezdték a palackos víz osztását - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Hardy Mihály közleményében azt írta: a repülőtéren árnyékban is "bőven" 30 Celsius-fok felett van a hőmérséklet, "a ferihegyi betonon egy csepp árnyék sincs és az előtéri felületek is ontják vissza a meleget". Délelőtt a beton hőmérséklete már meghaladta a 40 fokot, így a repülőgépek kiszolgálásának helyén már 38 fokot mértek. 

A repülőtér környezet- és munkavédelmi szolgálata emiatt megkezdte a palackozott víz osztását a repülőgép-kiszolgálást végző dolgozók számára. Szükség esetén az utasoknak is osztanak majd vizet, és ha tovább nő a hőség, akkor az ügyeletes repülőtér-vezető (AODM - Airport Operations Duty Manager) elrendelheti a gyalogos beszállítás felfüggesztését és a buszok beállítását - tette hozzá. A repülőtéri szolgálatok folyamatosan figyelik az időjárási helyzetet és többször is figyelmeztetik a dolgozókat az egészségvédelmi előírások betartására - közölte a kommunikációs igazgató.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Budapestre és tizenöt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint a fővárosban és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Zala megyében a napi középhőmérséklet tartósan meghaladhatja a 25 fokot. A meteorológiai szolgálat azt írta: a hőség fokozódik. Szombaton a keleti tájakon és Pest megyében helyenként 27 fok fölé is emelkedhet a napi középhőmérséklet. A maximumok szombaton várhatóan 32 és 35 fok között alakulnak. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy péntek délutántól az Északi-középhegység térségében, az Észak-Alföldön és a Duna-Tisza-közén lehet elvétve zivatar, míg szombaton a Tiszántúl északi felén és északnyugaton fordulhat elő. Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Szerző
Témák
Ferihegy hőség

El a kezekkel a gyerekektől! - Meg kell erősíteni a jelzőrendszert

Publikálás dátuma
2015.06.12. 14:40
Illusztráció/Thinkstock
A gyermekek védelmével indokolta az igazságügyi tárca a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelméről szóló Európa Tanácsi egyezmény ratifikálását, amelynek lényegi elemeit a pénteki általános vitában az ellenzék is támogatásáról biztosította.

Az igazságügyit tárca parlamenti államtitkára fontos feladatnak nevezte az egészséges testi és lelki fejlődés biztosítását, a védelem megszervezését, a veszélyeztetettség megelőzését. Ennek egyik eszközeként a büntetőjogot jelölte meg. Répássy Róbert szólt arról is, hogy az ET-egyezményt 2007-ben 47 tagállam írta alá és már 36-an ratifikálták, Magyarország pedig 2010-ben csatlakozott hozzá, a javaslat javítja a potenciális bántalmazók kiszűrését, rendezi az elkövetők adatainak államok közötti továbbításának kérdését és szankciókat is meghatároz. az államtitkár megjegyezte: a parlament 2014 végén ezen is túlmutató szabályozást fogadott el, amikor kimondta, hogy nem évülhetnek el a 18 évnél fiatalabbakat szexuálisan bántalmazók tettei.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka célként fogalmazta meg a gyermekek szexuális kizsákmányolásának, zaklatásának megelőzését, az áldozatok jogainak védelmét, ellenőrző mechanizmusok kialakítását. Úgy vélte: mindennek az alapja a jelzőrendszer jó működése, az óvodai, iskolai, oktatási szakemberek, védőnők, gyermekorvosok, rendőrök és bírósági szakemberek együttműködése. Értékelése szerint Magyarországnak e téren sok tennivalója van. Az ellenzéki politikus részletesen ismertette a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásra vonatkozó ombudsmani jelentést, s a jelzőrendszer megerősítését, a civil szervezetek bevonását és a közvélemény széles rétegeinek felhívását szorgalmazta. Pártja nevében közölte, hogy támogatják az egyezmény kihirdetését, ugyanakkor még mindig úgy tartják, hogy többre van szükség.

Szél Bernadett (LMP) szerint éppen ideje volt az egyezmény ratifikálása, mert állítása szerint Magyarországon minden tízedik gyermeket éri szexuális inzultus. Rámutatott arra is: a prostituáltak átlagosan 14 éves koruktól kerülnek ilyen élethelyzetbe. Alaposan meg kell vizsgálni, miért működik ilyen rosszul a gyermekvédelem rendszere - értékelte, hozzátéve: sokan - pedagógusok, védőnők - nem ismerik fel a gyermekbántalmazást, vagy bizonytalanok abban, mit kell tenniük. Ennek ellenére szerinte a kormány nem lép fel hatékonyan a probléma ellen. Az újabb áldozattá válás megelőzése és a terápia sem biztosított számos, akár családban, akár intézetben szexuális bántalmazást elszenvedő gyermek számára.  Az esetek elkerülése érdekében azonnal meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, amelyhez forrásokat kell biztosítani - szorgalmazta. Emellett oktatási programokat is sürgetett számukra, de az ezzel foglalkozó civil szervezetek támogatását is szorgalmazta.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa, független parlamenti képviselő fontosnak ítélte az egyezmény ratifikálását, mert azt követően a kormányzatot felelősségre lehet vonni a gyermekek szexuális bántalmazása elleni szabályok betartatásáért. Ugyanakkor szerinte egyes területeken nem hoz előrelépést az egyezmény, mert nem lehet azt végrehajtani. Hiányolta az információkat, az adatgyűjtést, amelyek nélkül nem tudható, hol kell beavatkozni, de a megelőző tájékoztatást is. Fontosnak tartja a szakemberek képzését, de a legnagyobb probléma szerinte az áldozatok terápiás utókezelésének hiánya.

Szerző