Sárkányfog-vetemény

Vörösmarty írta le a magyar irodalom talán legkeserűbb verssorait: "Az emberfaj sárkányfog-vetemény./ Nincsen remény. Nincsen remény." Fáj olvasni, még ha nem is volt soha okom vagy hajlamom ennyire mélyre merülni a kétségbeesés bugyraiba. De azt látom, hogy sárkányfogakat lehet szánt szándékkal is elvetni. Hátha kinő belőlük a bennünk lakó sárkány, a gonoszabb énünk, a sötét indulat.

Természetesen az új sárkányfog-plakátokon gondolkodom. Folyik a plakátháború. "Haditudósítói" még azonos oldalon belül is különbözőképpen értékelik. Kormányrészről az emberi erőforrás-miniszter - neki végül is reszortja volna az emberség - mentegetőzik, hogy a plakátok "nem ízlése szerint valók", de... Még a kancelláriaminiszter is sokértelműen fogalmaz: "legyenek elnézőek" - kéri az újságírókat. Kínos, na. De nem annyira, hogy szakítsanak az ötlettel. Mások viszont annál inkább szakítanak, mármint nagyon is konkrétan, plakátokat. Vannak szép számmal híveik és drukkereik, én is közéjük tartozom. Ám vannak barátaim, akik attól tartanak: Orbán kottájából játszunk. "Bejött" neki a figyelemelterelő húzás, hiszen sokkal jobb, ha falragaszokat tépkedünk, mintha más, fontosabb dolgok ellen küzdenénk - érvelnek.

Értem őket, de nem adok nekik igazat. Mert persze, hogy fedőakciónak indult, de a fedő vaskosabbra és súlyosabbra sikeredett, mint maga az edény. A plakátokkal és az egész bevándorló-hisztériával nem a falakat, hanem a kormánytábor repedéseit akarták leragasztani, eltakarni. De az eredmény túlmutat önmagán. Ezek a plakátok nemcsak plakátok, nemcsak betűk is a kék papíron. (Érdekes, ezt azért nem merték narancssárgára festeni, az csak az öröm színe lehet, ami a rezsicsökkentésről szóló számlacsíkon ragyog.) Ezért a plakátháború sem csak plakátháború. A falakról ránk vigyorgó gonoszság nem csak a magyarul úgysem tudó menekülteket célozza meg, minket akar mérgezni, dühössé, keserűvé, agresszívvé tenni nem egyszerűen az idegenekkel, mindenkivel szemben. Azt sugallja: mindenki idegen. A szomszéd is, az ismerős is. Hiszen az is elveheti a munkahelyedet, nem igaz? És az is lehet, hogy más kultúrát, más erkölcsi törvényeket követ, másban hisz, másra szavaz. Védekezz! Vagy ha erősebb vagy, támadj! Rúgd le, űzd el, feszítsd meg! Ne engedd közel magadhoz, ne próbáld megérteni, úgyse sikerülhet. Ha most gyengeséget mutatunk, ha nem vagyunk elég férfiasak, végünk - szónokolja a miniszterelnök. Azt már korábban hallottuk tőle, hogy a sírás az asszonyok dolga, ők gyenge szívűek. Aki gyenge, az alábbvaló. Az élet harc. A mi harcunk, a ti harcotok, az én harcom. Mein Kampf - mondanám, de eszem ágában sincs arra célozni, hogy ez a kurzus náci volna. Dehogy az. Csak militáns, csak agresszív, csak a permanens és körkörös társadalmi háborúban érdekelt. Háborúban nincs irgalom, a hazaárulók - persze manapság csak virtuálisan - felkoncoltatnak. A konfliktus a hatalom életeleme, ha nem talál (de miért ne találna), akkor csinál. Ma a bevándorló az ellenfél, de volt már a hajléktalan és a bankár is. Bárki. Akárki. A szakirodalom higgadtan új műszavakat alkot: "konfliktusos demokrácia" van a konszenzusra törekvő helyett, istenem, ez is csak egy rendszer.

Ez az, aminek jelképe a plakát. Ezért lett ütközőpont. Ha a baloldal néha hajlamos is elfelejteni, a politika legalább annyira az érzelmek és szimbólumok világa, mint a számoké és tényeké, GDP-é és bérszínvonalé. Ezért nem szoktuk érteni, hogy akik mérhetően rosszul, rosszabbul élnek, miért nem elégelik meg. Pedig láttuk azt is, hogy nem mindig a legnagyobb objektív sérelem mozdít meg. Az internetadó pitiáner ötleténél voltak már durvábbak is, de az új teher alkalmas jelképévé lett a szabad tájékozódás és kapcsolatépítés, a szuverén élet korlátozásának.

A plakát az új internetadó A sárkányfog, amiből rossz dolgok nőnek ki, rossz mentalitás, amely arra vezet, hogy rossz arcunkat mutassuk mindenkinek. Nem a segítőkészet, a nyitottat, a várakozót, hanem azt, amelyre a félelem és a gyűlölet vésett torz ráncokat. Ezzel az arccal szoktunk ráordítani a gyerekre, félrelökni az öreget, belerúgni a kutyába, üvöltözni a boltban és a villamoson. Az egyik átfestett plakátra azt írták: "Gyűlölünk mindenkit" Jól értették. Mint ahogy jól érzik azt is, hogy a félelem ellen a humor a legjobb fegyver. Jött a nevetésre ingerlő, viccesre torzított szövegű plakátok áradata. A "Ha Magyarországra jössz, hétfőn gyere, mert vasárnap zárva vagyunk", meg a "Ha Magyarországra jössz, hozz festékszórót, mert mi már kifogytunk". A lefestett betűk szójátékai, a "ne vedd el a magyarok munkáját" helyett a " ne edd el a magyarok máját", és a többi kamaszos vidámság. Röhög az osztály. Röhög az ország, és ez jobb, mint vicsorogni. A migráció valódi problémái között is könnyebb eligazodni, ha nem törjük-zúzzuk össze előtte az emberség, a normális viselkedés iránytűit.

Ja! Majdnem elfelejtettem. A "sárkányfog-vetemény" eredetileg a görög mitológiában szerepel. Ott a vitéz argonautáknak sikerül a veteményből kinövő veszélyes termést lekaszálni. Nem maradt belőle semmi.

2015.06.13 08:02

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11