Előfizetés

Nem vették komolyan a plakátőrzést, ráfáztak a rendőrök

Eljárás indulhat három XV. kerületi rendőr ellen, mert nem vették komolyan a plakátrongálást – tudta meg a hvg.hu. A történtek miatt jelentési és intézkedési kötelezettség elmulasztása miatt vonhatják őket felelősségre. 

Megdobtak egy nemzeti konzultációs plakátot tejfölös dobozzal még június 8-án, amit jelentettek a XV. kerületi kapitányság járőreinek, akik ezt nem vettek túl komolyan. Később a plakátot lefestették: a tettesek ugyan meglettek, de vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az egyenruhások az első körben, a tejfölös doboz dobálásnál megfelelően jártak-e el.

A hvg.hu értesülése szerint berendelték a vezetőket – körülbelül nyolc főt –, a két őrmesternek és a törzsőrmesternek pedig jelentést kellett írniuk arról, hogy miért mulasztották el intézkedési és jelentési kötelezettségüket. Ezt a járőrök állítólag azzal magyarázták, hogy semmit nem tapasztaltak, ami a bejelentést alátámasztotta volna. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Eltemették Obersovszky Pétert

Publikálás dátuma
2015.06.12. 19:13
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Utolsó útjára kisérték pénteken Obersovszky Péter újságírót, aki május 31-én, hosszan tartó betegség után, 55 éves korában halt meg. Hamvait nagybátyja, az 1956-os forradalom után halálra ítélt, majd hosszú börtönévek után szabadult Obersovszky Gyula mellé temették a Fiumei úti sírkertben.

Személyes hangú búcsúbeszédében Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója elmondta: évtizedes emberi, szakmai, munkahelyi és elvbaráti kapcsolat fűzte az elhunythoz, aki a közönségnek és kollégáinak élt, "a munka volt számára a szerelem", mindig kiállt az elesettek és a rászorulók mellett. Hozzátette: Obersovszky Péternek "határozott véleménye volt az országról és a különböző politikai irányokról; hittel és elkötelezettséggel képviselte a számára meggyőző elveket", felkészülten volt "az újságírás örök harcosa".

A társaság központja volt, aki szabadidejében sem tudta levetni újságírói mivoltát; kérdezett, magyarázott, ő volt "a nagy mesélő, akit szájtátva hallgattunk mindannyiszor". Soha nem a konfliktusokat, hanem a kompromisszumokat kereste.
Egyaránt otthonosan mozgott a média műfajaiban és a tanári szerepben, nagy kedvence mégis a történelem volt; terepasztalon szerette újrajátszani a történelem nagy ütközeteit.

"Nekünk te vagy, te maradsz a tábornok" - utalt Obersovszky Péter hobbijára a kollégák nevében Fábián Barna műsorvezető.
Takaró Károly református püspök azt emelte ki: az elhunyt tisztában volt azzal, hogy "a kimondott szó mindig önálló útra tér (...) a szavatok a beszéd végeztével tovább él".

Obersovszky Péter 1986-tól haláláig a médiában dolgozott, az elmúlt években a Magyar Televízió és a Kossuth Rádió műsorvezetője volt. Munkatársa volt a Kossuth Rádió Krónikájának és az Egyenleg című műsornak, később a Hét szerkesztő-riportere és főszerkesztője lett. Dolgozott a TV2-nél és az Infórádiónál is, majd 2004-ben elindította a Krónika délben című műsort a Klubrádión, ezzel egyidejűleg a Magyar Televízió Élesben című vitaműsorát is vezette. Főszerkesztője és műsorvezetője volt az Echo TV Tabuk nélkül és Heti mérleg című műsorának is.

A köztévében a Ma Reggel és Az Este műsorvezetője, valamint A Lényeg felelős szerkesztője és műsorvezetője volt, emellett a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának felelős szerkesztőjeként dolgozott.
Obersovszky Pétert az MTVA saját halottjának tekinti.

Titkos fideszes pártkutatások

A XII. kerület fideszes önkormányzata által 2010 és 2014 között rendelt fideszes közvélemény-kutatások önök szerint nyilvánosak voltak. Ez nem igaz - válaszolta Pokorni Zoltánnak a MSZP.

A közlemény így folytatódik:

Nem igaz már csak azért sem, mert egészen a közelmúltig senki nem tudta, hogy ilyen kutatások készültek. Sem a képviselőtestület, sem az illetékes bizottság nem tárgyalt arról, hogy ilyen kutatásokat rendeljen az önkormányzat. Vitatkozhatunk azon, hogy mi számít „titkos” kutatásnak, de abban azért egyetérthetünk, hogy viszonylag nehéz olyan kutatást kikérni, aminek a létezéséről nem is tudunk.

Hosszas képviselői kutatómunka után derült csak ki, hogy ilyen közvélemény-kutatások készültek. Ezek korábban sem voltak az önkormányzat honlapján megtalálhatóak, a mai napig nincsenek fent és a korábbi testület tagjai sem tudtak róluk.

2014 április 14-én fordultam a hivatalhoz, hogy küldjék el nekem a fideszes pártkutatásokat. Milyen iktatószámon küldték meg nekem a választ? Mert hozzám nem érkezett meg.

„Aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét” – ez ön mondta még 2010-ben. Most kiderült, hogy önök 2010 és 2014 között rendszeresen belenyúltak a pénztárba, és a pártjukra költötték a hegyvidékiek pénzét.

Továbbra is kérdezzük:

1. Ki és miért rendelte a fideszes pártkutatásokat?

2. Az önkormányzat fideszes vezetőin kívül ki látta ezeket a kutatásokat? Merthogy a hegyvidéki lakosság és az ellenzék nem ismerhette meg, az biztos.

3. Ha a Hegyvidék lakossága nem is, a Fidesz országos vezetése kapott-e tájékoztatást a kutatások eredményeiről?

4. Mikor teszi vissza a hegyvidéki önkormányzat kasszájába a XII. kerületi Fidesz azt a több mint 7 millió forintot, amit a Századvég-közeli Forsense kutatócégnek a titkos fideszes pártkutatásokért kifizettek?

5. Ha önök szerint a kutatások közérdeket szolgálnak, mikor hozzák nyilvánosságra?

Tüttő Kata,
önkormányzati képviselő