Előfizetés

PES: Európa botránya a fiatalok munkanélkülisége

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.06.12. 22:07
Szergej Sztanisev, Tóbiás József és Martin Schulz a kongresszuson. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélküliségének csökkentését, az adócsalás elleni küzdelmet, a magánbefektetések támogatását nevezte kiemelten fontosnak Martin Schulz, az Európai Parlament (EP-) szocialista elnöke az Európai Szocialisták Pártjának budapesti kongresszusának péntek esti megnyitóján. A küldöttek újraválasztották a szervezet élére Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnököt, aki 2012 óta tölti be az elnöki funkciót.

Orbán Viktornak üzennek, illetve önmaguknak igyekeznek irányt szabni három napon át Budapesten az európai szocialisták. A baloldali pártcsalád nem titkoltan azért a magyar fővárosban rendezi kongresszusát, hogy kifejezze szolidaritását az MSZP-vel és kiálljon a demokratikus értékek védelméért. Hivatalosan péntek este kezdődött az Európai Szocialisták Pártja (Party of European Socialists, PES) 10. kongresszusa. Martin Schulz, az Európai Parlament (EP-) szocialista elnöke úmegnyitó beszédében - amelyet felváltva angolul, németül és franciául mondott el - közölte, több mint 23 millió ember nem talál munkát Európában, közülük ötmillióan 25 évnél fiatalabbak.

Martin Schulz: tenni kell a munkanélküliség ellen. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Martin Schulz: tenni kell a munkanélküliség ellen. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

A munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az botrány, hogy a világ leggazdagabb részében egy teljes generáció nem talál munkát a válság miatt - hangsúlyozta. Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról közölte, a szocialisták csak olyan megállapodást támogatnak, amely nem ássa alá a szociális, a jogi, a gazdasági normákat. Különben nem fogadják el ezt a megállapodást - jelentette ki. Úgy fogalmazott: "már nagyon régóta vagyunk válságüzemmódban", a növekedésre, a beruházásokra kell koncentrálni, mert így jönnek létre munkahelyek. Célként jelölte meg, hogy az átlagembereknek minden napon jobbá tegyék az életet. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöke - a lisszaboni szerződés megváltoztatása nélkül - olyan változásokat érjen el, amelyek az emberek érdekeit szolgálják.

Az EP-elnök szerint "egy egészen jó" beruházási tervet fogadtattak el, amely demonstrálja, hogy ki akarják húzni Európát a válságból. Szerinte a megszorító intézkedések évei után ez a beruházási terv azt mutatja, hogy elkötelezettek az új megoldás mellett, amellyel munkát teremtenek, támogatják az innovációt. Szenvedélyesen beszélt arról, hogy beruházásokra van szükség, mert a fiatalok munkanélkülisége túl magas. Véleménye szerint a fiatalok munkanélküliségének ekkora aránya tönkreteszi az európai társadalmakat. Beszélt arról is, hogy kezet kell nyújtani Görögországnak, mert a görögök eleget szenvedtek. Egy kis fellélegzésre van szükségük - mondta. Ösztönözték Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt, hogy az adósságválság megoldásáért fogadjon el kompromisszumot, de magukat is arra bátorítja, hogy hozzák meg a szükséges kompromisszumokat - mondta. A szocialista politikus - aki szerint Görögország jó példa arra, hogy az egyszerű emberek fizetik meg az árát az előző rendszer rengeteg felelőtlenségének - arra kérte a görög kormányt, hogy fogadja el a kinyújtott kezet.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Schulz szerint az adóelkerülés elleni küzdelmet is zászlajukra tűzték, mert "a profit országait az adózás országaivá kell változtatni". A szocialistákon is múlik, hogy megszüntessék a botrányos adócsalást és adóelkerülést, mert évente ezzel több milliárd eurónyi közpénz vész el - jelentette ki. Úgy fogalmazott, megérti azokat az embereket, akik kételkednek az EU-ban, mert a spekulánsok több milliárd eurónyi nyereségre tesznek szert és nem fizetnek adót, így a veszteségeket az adófizetők állják.

Schulz szerint a szélsőséges pártok egész Európában elvetették a gyűlölet magvait, másokat hibáztatnak, és egyszerű válaszaik vannak a komplex problémákra: le kell zárni a határokat, ki kell rúgni a külföldieket, be kell tiltani az eurót - sorolta. Az EP-elnök az igazi veszélynek azt látja, hogy e pártok globalizmus-, EU- és iszlámellenessége mint szlogen kezd gyökeret verni a társadalomban. Az európai szocialisták mindig harcolni fognak egy nyitott, toleráns Európáért, amely tiszteli az egyéni jogokat és az emberi méltóságot - közölte. Büszke arra - folytatta -, hogy az EU Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek pártja az Európai Néppárt tagja, "arra kényszerítette", vonja vissza azt a "borzalmas ötletét", hogy bevezeti Magyarországon a halálbüntetést. Az uniós törvényhozás elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP határozatában is hangsúlyozta, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen a halálbüntetés, annak betiltása mérföldkő volt az alapvető jogokért folytatott küzdelemben.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Az Európába érkező menekültekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatni kell a Földközi-tenger menti országokat a probléma megoldásában. Gyorsan meg kell állapodni, hogy a menekültek elhelyezésével kapcsolatos terheket tisztességesen osszák el a tagállamok - tette hozzá. Európának többet kell tennie a menekültekért - hangoztatta, megjegyezve, hogy az EU-nak jogi szabályokon nyugvó bevándorlási rendszerre, hatékony és emberséges migrációs politikára van szüksége.

Elítélte a Krím félsziget illegális annektálását. Majd úgy folytatta, az annektálás elítélésének dacára fent kell tartani a párbeszédet az oroszokkal.

Az esti hivatalos megnyitó előtt munkacsoportülést tartottak a társadalmi egyenlőtlenségről. Szó volt a szélsőségek elleni küzdelemről, a fiatalok megszólításáról, a szociáldemokrácia kihívásairól. A kongresszus második részét, amelyen 800 küldött részvételével egyebek mellett a demokráciáról, a munkahelyteremtésről és a 2019-es EP-választási stratégia kialakításáról vitáznak a résztvevők, szombaton Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Botka László, a párt választmányi elnöke nyitja meg.

Az Orbán-kormány a kirekesztés és megbélyegzés politikáját választja a nyitott, befogadó és megértő politikával szemben. Erről pénteken beszélt Tóbiás a szegénység ellen küzdelem lehetőségeit felvázoló nemzetközi konferencián. A szocialista pártelnök szerint sem a közmunkaprogram, sem pedig "a plakát-gyűlöletkampány" nem méltó ahhoz, amit ma ez ügyben tenni kell. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a társadalom szétszakadt, Magyarország pedig leszakad, amivel a szocialisták semmilyen módon nem vállalhatnak közösséget. Ma olyan országban élünk, amelyben bűn beszélni arról, amit az utcán látunk - fogalmazott Tóbiás, aki szerint a kormány nem kezelni, hanem eltüntetni akarja a szegénységet. Pedig, ha nagyok a jövedelemkülönbségek, nagy a kiszolgáltatottság és "nincs remény a jövőben" nem lehet sikeres az ország. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt fejtegette, milyen embertelen döntéseket hoz a magyar kormány. "Ahogy elbántak a rokkantakkal, ahogy elbánnak a szegényekkel, ahogy megbélyegzik a hajléktalanokat (...) az baloldali politikus számára elfogadhatatlan" - fogalmazott a tanácskozáson a politikus. Azt ígérte, ha az MSZP kormányra kerül, akkor a szociális biztonság mellett alkotmányos alapjog lesz a lakhatáshoz való jog, valamint az emberhez méltó jövedelem.

Ujhelyi István, a szocialisták alelnöke, európai parlamenti képviselője aggasztónak nevezte, hogy az ifjúsági munkanélküliség kezelésében az Európai Unió és a Magyarország mennyire rossz úton indult el. Valamit nagyon elrontottak az elmúlt évtizedben az európai vezetők, hiszen Európában 5,5 millió 25 év alatti fiatal munkanélküli - mondta. Beszélt arról is, hogy 2010 óta megsokszorozódott a külföldön dolgozó magyarok száma, sőt ma már minden hatodik magyar külföldön szeretne boldogulni. Az Orbán-kormány Magyarországot a kivándorlók országává tette. Jutta Steinruck, az Európai Parlament (EP) szociális és foglalkoztatási bizottságának tagja előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az Unió 20 millióval akarja csökkenteni a szegénységben élő európaiak számát, addig a szegények száma 7 millióval növekedett.

A szegénység elleni küzdelemről az Országházban vitáztak a szakemberek és a politikusok. Ez azért számított különleges alkalomnak, mert 2010 óta az MSZP semmilyen rendezvényt nem szervezhetett Kövér László fideszes házelnök "birodalmában". Az európai szocialisták kérését viszont a Ház vezetése vélhetően nem merte visszautasítani.

A rendezvényt csütörtökön a PES nőszervezetének tisztújító kongresszusa nyitotta a Budapesti Kongresszusi Központban, amelyen ismét a szervezet elnökévé választották Gurmai Zitát. Ezt követően az Európa Hajón bemutatták azt a politikai kiáltványt, amelyet Ujhelyi a szociáldemokrata képviselőcsoport fiatal politikusait tömörítő csoport felkérésére készített, a következő generáció számára. Ez célként fogalmazza meg a 25 év alattiak teljes foglalkoztatottságát. Európa a magyarok javát akarja, szeretnék, ha a magyarok éreznék, hogy támogatják őket - fogalmazott a kiáltvány bemutatóján Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője. Az olasz politikus szerint miközben Európa támogatja Magyarországot, az itt élőknek az elmúlt években azt hazudták, hogy az EU befolyásolni akarja az ország belügyeit, az ország létét fenyegeti, ami nem igaz. A frakcióvezető meggyőződése, hogy Orbánt nagy felelősség terheli, amiért hazudott az Unióval kapcsolatban. De amiatt is, hogy olyan légkört teremtett, amelyben megszűnt a bizalom. Bírálta a kormányfő halálbüntetéssel, bevándorlókkal kapcsolatban megfogalmazott álláspontját, amely szerinte elfogadhatatlan Európában. A közösségnek véleménye szerint az olyan konzervatívok miatt vannak problémái, mint Orbán Viktor. A szigorítás az egyik oka annak, hogy szociális problémák alakultak ki és ekkora a munkanélküliség. A bevándorlásról kijelentette, annak kérdését közösen kell megoldani. A baloldali gondolkodás az a politika, amely valóban előreviszi Európát, amely képes szembenézni a kihívásokkal. Ezt már Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a szociáldemokrata frakció alelnöke fogalmazta meg a csütörtökön késő estig tartó tanácskozáson.

Magyarország nem lehet Európa ellenzékében - figyelmeztetett a rendezvény előtt Ujhelyi. Az EP szociáldemokrata frakciójának magyar delegációvezetője akkor lapunknak úgy fogalmazott, soha az elmúlt negyedszázadban nem fordult elő, hogy bármely politikai erő ilyen jelentős nemzetközi rendezvénynek adott otthont, mint az MSZP ezen a három napon. A PES kongresszusán mások mellett részt vesz Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke, Sigmar Gabriel német alkancellár, Matteo Renzi olasz és Stefan Löfven svéd miniszterelnök, valamint Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Este a küldöttek újraválasztották a szervezet élére Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnököt, aki 2012 óta tölti be az elnöki funkciót, a másik jelölt, a spanyol Enrique Barón Crespo, aki 1989 és 1992 között volt az EP elnöke visszalépett.

A Fidelitas elvonul

A Fidesz szerint az az európai baloldal találkozik Budapesten, amely a Gyurcsány Ferenc kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságnak, az Altusnak adott megbízást. Felszólították a magyar fővárosban tartózkodó európai baloldali vezetőket, válaszoljanak arra, mit gondolnak erről. A Napi Gazdaság ennek jegyében megkérdezte Szergej Sztanisevet, akinek a saját cikkük szerint a cége 2013-ban - még a miniszterelnöksége alatt - nyert uniós pályázaton és végül felbontották a szerződést. Az európai szocialisták elnöke erre közölte, amikor újságíróktól a politikai előéletével kapcsolatos kérdéseket kap, akkor az megerősíti őt abban, hogy jó úton jár. Délután több Fidelitas-tag a kongresszusi központhoz ment tiltakozni, mire Tüttő Kata és Bárány Balázs, az MSZP két elnökségi tagja kongresszusi szóróanyagokkal lepte meg őket: tanuljanak egy kis Európát. A tüntetők elvonultak.


Nem akartak Orbánnal találkozni

Nem akarnak találkozni a magyar kormányfővel azok a miniszterelnökök, akik az Európai Szocialisták Pártjának kétnapos tisztújító kongresszusán vesznek részt – nyilatkozta Újhelyi István a Klubrádió Eurózóna című műsorában. Az MSZP EP képviselője hozzátette, legalább öt kormányfő döntött így. Volt, aki Magyarországra sem jött el, csakhogy ne kelljen találkoznia Orbán Viktorral.

Schulz: tenni kell a munkanélküliség ellen

Publikálás dátuma
2015.06.12. 21:20
MTI Fotó: Mohai Balázs
A munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélküliségének csökkentését, az adócsalás elleni küzdelmet, a magánbefektetések támogatását nevezte kiemelten fontosnak Martin Schulz, az Európai Parlament (EP-) szocialista elnöke az Európai Szocialisták Pártjának budapesti kongresszusán.

A politikus megnyitó beszédében - amelyet felváltva angolul, németül és franciául mondott el - közölte, több mint 23 millió ember nem talál munkát Európában, közülük ötmillióan 25 évnél fiatalabbak. A munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az botrány, hogy a világ leggazdagabb részében egy teljes generáció nem talál munkát a válság miatt - hangsúlyozta. Martin Schulz kijelentette: megállítják a szélsőjobbot és a populistákat.

Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról közölte, a szocialisták csak olyan megállapodást támogatnak, amely nem ássa alá a szociális, a jogi, a gazdasági normákat. Különben nem fogadják el ezt a megállapodást - jelentette ki. Úgy fogalmazott: "már nagyon régóta vagyunk válságüzemmódban", a növekedésre, a beruházásokra kell koncentrálni, mert így jönnek létre munkahelyek.

Martin Schulz célként jelölte meg, hogy az átlagembereknek minden egyes napon jobbá tegyék az életet. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöke - a lisszaboni szerződés megváltoztatása nélkül - olyan változásokat érjen el, amelyek az emberek érdekeit szolgálják.

Az EP-elnök szerint "egy egészen jó" beruházási tervet fogadtattak el, amely demonstrálja, hogy ki akarják húzni Európát a válságból. Szerinte a megszorító intézkedések évei után ez a beruházási terv azt mutatja, hogy elkötelezettek az új megoldás mellett, amellyel munkát teremtenek, támogatják az innovációt. Szenvedélyesen beszélt arról, hogy beruházásokra van szükség, mert a fiatalok munkanélkülisége túl magas. Véleménye szerint a fiatalok munkanélküliségének ekkora aránya tönkreteszi az európai társadalmakat.

Beszélt arról is, hogy kezet kell nyújtani Görögországnak, mert a görögök eleget szenvedtek. Egy kis fellélegzésre van szükségük - mondta. Ösztönözték Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt, hogy az adósságválság megoldásáért fogadjon el kompromisszumot, de magukat is arra bátorítja, hogy hozzák meg a szükséges kompromisszumokat - mondta. A szocialista politikus - aki szerint Görögország jó példa arra, hogy az egyszerű emberek fizetik meg az árát az előző rendszer rengeteg felelőtlenségének - arra kérte a görög kormányt, hogy fogadja el a kinyújtott kezet.

Martin Schulz szerint az adóelkerülés elleni küzdelmet is zászlajukra tűzték, mert "a profit országait az adózás országaivá kell változtatni". A szocialistákon is múlik, hogy megszüntessék a botrányos adócsalást és adóelkerülést, mert évente ezzel több milliárd eurónyi közpénz vész el - jelentette ki.Úgy fogalmazott, megérti azokat az embereket, akik kételkednek az EU-ban, mert a spekulánsok több milliárd eurónyi nyereségre tesznek szert és nem fizetnek adót, így a veszteségeket az adófizetők állják.

Martin Schulz szerint a szélsőséges pártok egész Európában elvetették a gyűlölet magvait, másokat hibáztatnak, és egyszerű válaszaik vannak a komplex problémákra: le kell zárni a határokat, ki kell rúgni a külföldieket, be kell tiltani az eurót - sorolta.
Az EP-elnök az igazi veszélynek azt látja, hogy e pártok globalizmus-, EU- és iszlámellenessége mint szlogen kezd gyökeret verni a társadalomban. Az európai szocialisták mindig harcolni fognak egy nyitott, toleráns Európáért, amely tiszteli az egyéni jogokat és az emberi méltóságot - közölte.

Büszke arra - folytatta -, hogy az EU Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek pártja az Európai Néppárt tagja, "arra kényszerítette", vonja vissza azt a "borzalmas ötletét", hogy bevezeti Magyarországon a halálbüntetést. Az uniós törvényhozás elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP határozatában is hangsúlyozta, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen a halálbüntetés, annak betiltása mérföldkő volt az alapvető jogokért folytatott küzdelemben.

Az Európába érkező menekültekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatni kell a Földközi-tenger menti országokat a probléma megoldásában. Gyorsan meg kell állapodni, hogy a menekültek elhelyezésével kapcsolatos terheket tisztességesen osszák el a tagállamok - tette hozzá. Európának többet kell tennie a menekültekért - hangoztatta, megjegyezve, hogy az EU-nak jogi szabályokon nyugvó bevándorlási rendszerre, hatékony és emberséges migrációs politikára van szüksége.

Martin Schulz elítélte a Krím félsziget illegális annektálását. Majd úgy folytatta, az annektálás elítélésének dacára fent kell tartani a párbeszédet az oroszokkal.

Az európai szocialisták 10. kongresszusán felszólalt Gurmai Zita, a nőszervezet csütörtökön újraválasztott elnöke is, aki bírálta a magyar kormány bevándorlóellenes politikáját.

Emlékezés e nemzetközi gettóra (fotó)

Publikálás dátuma
2015.06.12. 20:26
FOTÓ: MTI/KALLOS BEA
Emlékezni kell a holokauszt áldozataira és az embermentőkre, ugyanakkor emlékeztetni is kell, hogy ne ismétlődhessenek meg a hetven évvel ezelőtt történtek - mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, az egykori nemzetközi gettóra emlékeztető feketegránit táblák újlipótvárosi avatóünnepségén. 

Tóth József (MSZP), a XIII. kerület polgármestere arról beszélt: a szabadság és a demokrácia híveinek az a feladatuk, hogy fellépjenek a veszélyt jelentő, avítt, agresszív vezérelvűséggel szemben.