Szexista politikusok, avagy "bunkódominancia" a parlamentben

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:03
Szabó Tímea független (PM-es) a parlamentben. FOTÓ: Népszava
A magyar közéletben, de a tudomány világában is általános, hogy kevés nő jut vezető szerephez, aki pedig igen, az lépten-nyomon szexista megjegyzések céltáblája. Tőlünk nyugatabbra már kevésbé tűri a társadalom az ilyen magatartást.

Lemondani kényszerült angol egyetemi állásáról Tim Hunt biokémikus, miután a tudományos újságírók szöuli konferenciáján hétfőn azt mondta, baj van a lányokkal egy laborban, mert vagy beléjük szeretnek a férfiak, vagy ők lesznek szerelmesek, ha pedig kritikát kapnak, elsírják magukat. Az egyetem nem tűrte el a szexista megjegyzést, a Nobel-díjas tudósnak távoznia kellett. Hasonló eset nálunk elképzelhetetlen lenne – mármint, hogy egy férfi vezetőt lemondatnak posztjáról, mert megjegyzéseket tett egy kolléganőjére.

Legutóbb áprilisban nevezte férfiöltözőnek a magyar parlamentet az LMP egyik képviselője. Szél Bernadett azt követően nyilatkozott így, hogy az Országgyűlés azonnali kérdések órájában több témában is a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kért magyarázatot. Lázár János a hotelszámláit firtató érdeklődéstől láthatóan ideges lett, a következő válasznál pedig azzal fordult képviselőtársához: ,,vagy sok közös témánk van, vagy önnek mindenről én jutok az eszébe". Majd reményét fejezte ki, hogy a képviselő asszony a többi minisztert is kiemelt figyelmében részesíti. A megjegyzés a miniszter közelében ülő Fidesz-frakció férfitagjai körében kacagással jutalmazott elismerést aratott, ám Szél Bernadett azonnal visszautasította azt.

Az eset nem egyedi, az érintett képviselőnő többször kapott ezt megelőzően is hasonló beszólást. Illés Zoltán akkori fideszes államtitkár primitív kirohanása viszi a pálmát ebben a műfajban. Ő sms-ben, párttársai szóban is bocsánatot kértek, miután azt találta mondani: az, hogy maga szép, nem jelenti, hogy okos is.

A Magyar Narancs nemrég körkérdést intézett a parlament képviselőnőihez, akik egybehangzóan állították, hogy munkájuk során rendszeresen tapasztalnak hasonló szexista megnyilvánulásokat. Egyedül a jobbikos Dúró Dóra állította, hogy kibírja az ilyen eseteket, a többiek elfogadhatatlannak tartották a megalázó kijelentéseket. - Ilyen közönséges viselkedést egyetlen politikus sem engedhet meg magának – érvelt Szabó Tímea. A PM politikusa szerint különösen akkor szaporodnak el a megalázó és bántalmazó kijelentések, amikor a férfitársaik kifogynak az érvekből egy vitában. Az Együtt képviselője, Szelényi Zsuzsanna úgy látja, a lesajnáló, lealacsonyító hangnem eleve része a Fidesz kommunikációjának, a DK alelnöke, Vadai Ágnes pedig úgy fogalmazott: bunkódominancia van ma a parlamentben.

Az ellenzéki képviselőnők kiállnak egymásért, de nem tapasztalnak támogatást kormánypárti képviselőtársaiktól. Sőt, előfordult már az is, hogy az ellenzéki Vadai védte meg a kormánypárti Selmeczi Gabriellát – emlékeztetett a lapban az egykori szocialista honvédelmi államtitkár. Mindannyian úgy vélik, a hazai közéletben tarthatatlanul alacsony a nők részvétele. Magyarország a női képviselők 10 százalék alatti arányával Európában az utolsó, de még az azeri parlamentbe is több nőt engedtek be, ezért is ragaszkodik az LMP és a DK a 30 százalék fölötti női kvótához. Változás egyelőre nem látszik körvonalazódni.

Bár az MSZP korábbi elnökére, frakcióvezetőjére, Lendvai Ildikóra és az MDF-et hosszú időn át vezető Dávid Ibolyára a kollektív emlékezet szerint kevesebb ilyen megjegyzés hullott, de valójában nekik is kijutott belőlük. Orbán Viktor a Demokrata Fórum elnökéről 2006-ban úgy fogalmazott: "Mégiscsak hölgyről van szó, ugyan politikustárs, és a közéletben az asszonyok is nagyon kemények, na de mégiscsak egy hölgyről". 2009-ben ennél is tovább ment, amikor megjegyezte, hogy "sose voltam még ilyen helyzetben, mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni". Lendvai Ildikó külsejével a legdurvábban Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke ironizált, amikor egy lapinterjúban azt mondta: "A legélénkebben az foglalkoztatja az ismerősi körömet, hogy tényleg volt-e botoxkezelés vagy nem”. A nőket nemcsak szóban megsértő, a vak komondort hírbe hozó fülöpházai polgármestert, az egykor fideszes, ma független Balogh Józsefet a Blikk májusi beszámolója szerint pszichológusi vizsgálatra kötelezte a bíróság, mielőtt ítéletet mondana élettársa megverése ügyében.

Visszatérve a lemondott Nobel-díjas biokémikushoz, azt is érdemes megemlíteni, hogy a magyar tudományos életben is mennyire alacsony a nők aránya. A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak 7 százaléka nő, az idei Széchenyi-díjasok között pedig csak egyetlen található. Ez persze önmagában még nem sértő, azt viszont csak a hétköznapi tapasztalatok alapján lehetne megmondani, hányszor alázzák meg őket férfitársaik egy laboratóriumban. Tudomásunk szerint emiatt még egyetlen magyar vezető sem mondott le, ahogyan arról sincs felmérés, vajon hány edző és sportvezető enged meg magának sértő megjegyzéseket a kezük alatt dolgozó lányokkal szemben. Talán nem kerülte el a figyelmüket, hogy tavaly 25 ezer dolláros bírságot és egyéves eltiltást kapott az Orosz Teniszszövetség elnöke, amikor Williams fivérekként emlegette a teniszvilágot évek óta ámulatban tartó testvérpárt, Serenát, illetve nővérét, Venust. A megbántott teniszcsillagokat megvédte nemzetközi szervezetük. Mi vajon mikor jutunk el idáig?

Egy megjegyzés a karrierjébe került

A nők képességeit kétségbe vonó megjegyzése miatt megbicsaklott a karrierje Bill Clinton volt gazdasági miniszterének. A zseniális közgazdászként számon tartott Larry Summers a Bush-adminisztráció idején a Harvard Egyetem rektora lett. A szókimondó Summers 2005-ös konferencián saját bevallása szerint is „provokatívnak” szánt fejtegetésbe kezdett arról, miért alulreprezentáltak a nők a tudományos világban és a mérnökök között. Több érvet is felsorakoztatott, miszerint a nők másképp szocializálódnak, nem szívesen vállalnak vezető pozíciót, diszkriminatív a válogatás. Az a megjegyzése verte ki a biztosítékot, amely szerint a nők adottságaik, képességei szerényebbek, ezért nem versenyképesek a férfiakkal a tudomány magasabb szintjén.

Summerst hiába vették védelmükbe beosztottja, váltig állítva, hogy a rektor mindig is támogatta a nők előrejutását, a Harvard egyik fakultásának professzorai megvonták bizalmukat az egyetem vezetőjétől, s nagy többséggel a megintése mellett döntöttek. A botrány nem ült el, Summers helyzete tarthatatlanná vált, 2006 februárjában benyújtotta lemondását. A szexista megjegyzést azóta sem felejtették el, emiatt nem lehetett Summers gazdasági miniszter Barack Obama kormányában, helyette fehérházi gazdasági főtanácsadónak nevezte ki az elnök.

Tusk és a szexizmus

Négy évvel ezelőtt magyarázkodásra kényszerült Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy szexistának minősített kijelentése miatt. Tusk újságírók előtt elismerte, hogy kijelentése oktondi volt ugyan, de - mint hozzátette - egyáltalán nem veszélyes. A kormányfőt az ország küszöbönálló EU-elnökségéről tartott sajtóértekezletén egy újságírónő megkérdezte, hogy minden részletében megszervezték-e már a feladatokat, vagy ahogy egy lengyel szólásmondással élve fogalmazott, az utolsóig minden gombot begomboltak-e már. A kormányfő tréfásan így válaszolt: "A nyári ruháját elnézve egyáltalán nem a begombolás jár az eszemben, én már ilyen vagyok, a nyarat éppenséggel jobban szeretem."

Az akkori eset pikantériája, hogy Donald Tusk jobboldali liberális Polgári Platformja éppen azokban a napokban zárta ki soraiból egyik parlamenti képviselőjét, mert megeresztett egy szexista viccet. Robert Wegrzyn arra a kérdésre, hogy nem kellene-e törvényt hozni az egyneműek együttéléséről, így válaszolt: "A melegeket inkább hagyjuk, de a leszbikusoknál szívesen lennék nézőközönség". Wegrzynt ezért a kijelentésért kizárták a pártból.

Serleg a legbunkóbbnak

Az Együtt-PM 2013 szeptemberében Vak Komondor díjat alapított, hogy a „legbunkóbb és legtahóbb fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők kitüntetésben részesüljenek″. A jelöltek közül internetes szavazás választotta ki a „nyertest”, a díjat a közvélemény Balogh Józsefnek ítélte. Szabó Tímea független (PM-es) adta át a serleget a képviselőnek, akit lemondásra szólított fel, de a politikus csak a frakcióból lépett ki, függetlenként kitöltötte parlamenti ciklusát.

Szerző

Hiteltelen spórolási tervek egy pazarló kormánytól

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:02

Kormányzati takarékosságot jelentett be Lázár János. Azt ígérte, az állami cégeknél megvizsgálják, hogy a kétmilliós bérplafon veszélyezteti-e a versenyképességet. Eközben a Magyar Nemzeti Bank legtöbb vezetője - köztük Polt Péter legfőbb ügyész felesége - jócskán többet keres kétmilliónál. Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az eddig "pazarló" kormány most csökkentené a kiadásokat.

"Nagymértékű" költségcsökkentésbe kezd a kormány, aminek keretein belül jelentősen átalakulhat az állami vezetőknek járó juttatások rendszere - jelentette be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Például kevesebben lesznek jogosultak az államtitkári, vagy helyettes államtitkári juttatásokra. Megszűnik a lakásfenntartási térítés, ami egy-egy állami vezető vagy államtitkár esetében akár több százezres tétel is lehet: a napi.hu tavaly februári adatai szerint például Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára 220 ezer forintot számolt el erre havonta. Lázár arról is beszélt, hogy a miniszteri biztosok csak alacsonyabb kategóriájú autókra tarthatnának igényt - miközben csupán négy éve frissítették a járműparkot mintegy hétmilliárdért. A tisztségviselők jellemzően Skoda Superbekkel járnak, ez alól néhány VW Passat és Audi A6-os, illetve a honvédelmi miniszter Audi A8-asa a kivétel.

Balatonőszödöt is eladhatják

Lázár János kilátásba helyezte az állami tulajdonban lévő üdülők - köztük a balatonőszödi - eladását is. A 16 hektáros balatonőszödi üdülőnek saját vízpartja és épített kikötője van, területén három szálloda, öt villa, öt kisebb vendégház és két kiszolgáló épület található - így nagyjából 250 embert tud kiszolgálni egyidőben négycsillagos színvonalon. A hozzávetőleges, nem hivatalos becslések szerint csak az őszödi telek 2,5 milliárd forintot érhet, az épületeket is beleszámolva ez az összeg meghaladja a négymilliárdot.

Megvizsgálják azt is, hogy az állami cégvezetőkre vonatkozó, kétmilliós bérplafon összefüggésbe hozható-e az adott cég teljesítményével - a témáról Domokos László számvevőszéki elnök készít jelentést. Ugyanakkor jelenleg sem ritka, hogy állami cégeknél jóval kétmillió forint feletti fizetést kapjanak egyes vezetők: Polt-Palásthy Mariann, Polt Péter legfőbb ügyész felesége nemrég ügyvezető igazgató lett a Magyar Nemzeti Bankban, így havi bruttó ötmillió forintot kap - emellett félmilliós béren kívüli juttatásra is jogosult. Polt felesége tavaly került a jegybankhoz személyzeti igazgatónak, akkor havi 2,3 millió forintot keresett. A nemzeti bank weboldala szerint Polt-Palásthyn kívül még öten kapnak ennyit, Matolcsy György MNB elnök pedig 2,37 milliót keres havonta.

Más alkalmazottak sem panaszkodhatnak: az MNB tiszaroffi üdülő- és konferenciaközpontjának üzemeltetésére létrehozott MNB Jóléti Humán Szolgáltató Kft. vezetője, Müller Dániel András havi 1,9 milliós fizetést kap - derítette ki az RTL Híradó. Müller felesége a jegybank kommunikációs osztályán dolgozik. Ennek kapcsán Bodnár Zoltán, a Liberálisok gazdaságpolitikusa elmondta, hogy Matolcsy olyanokat vitt a jegybankba, akiknek semmilyen politikai vagy kereskedelmi tapasztalatuk nem volt, most tanulják a szakmát az adófizetők pénzén. Fizetésére a MÁV elnök-vezérigazgatója sem panaszkodhat: Dávid Ilona havi bruttó 2,7 milliót vihet haza, és ebben nincs benne a tiszteletdíja, ugyanis azt a Blikk szerint nem veszi fel. Élettársa szintén a vállalatnál dolgozik vezetői pozícióban. Emellett Dávid a részben állami tulajdonú GYSEV Zrt. elnöke is, ezért havi mintegy 2000 eurót (nagyjából 620 ezer forintot) kap.

Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely "rekordot dönt pazarlásból". Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes példaként hozta fel, hogy a jelenlegi kabinet 102 helyettes államtitkárral, 54 államtitkárral, 11 miniszterrel és több tucat tanácsadóval működik. A politikus cinikusnak tartja, hogy pont Lázár beszél kormányzati költségcsökkentésről, miközben néhány éjszaka alatt több millió közpénzt "szórt" el luxusútjain. "Mikor számolnak el a fideszes vezetők azzal a luxussal, amit legális jövedelmük mértéke egyáltalán nem indokol" - kérdezte.

Szerző

Farkasházy: nem jajgatni kell, hanem felvenni a kesztyűt

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:00
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
A szárszói találkozó idei jelvényén két tábor megy egymásnak, az egyik azt mondja, hogy erre, a másik azt, hogy merre. De a találkozót rendező Farkasházy Tivadar szerint van egy harmadik tábor is, amelyik ma azt mondja, hogy semerre. A humorista azért kezdte újra két éve a rendezvényt, mert úgy véli, '89-ben megkaptuk a szabadságot, de Orbán Viktor elvette azt. Arról is beszél, hogy 2003 után, mivel a baloldal volt kormányon, nem akart azért találkozókat rendezni, hogy különböző lobbisták ügyeskedjenek a kertjében A mai szárszói találkozóval az a célja, hogy összehozza az embereket, az erő ugyanis így megsokszorozódhat. Régi vágyát azonban, hogy politikusok, gazdasági emberek, tudósok, művészek találkozzanak a kertjében, mostanában nemigen tudja megvalósítani, senkit sem kényszerít arra, hogy kifogásokat keressen, mentegetőzzön. Farkasházy tudomásul veszi, hogy az egzisztenciája függ attól, ha megjelenik Szárszón. Nem is nevezi magát összefogáspártinak, mert az összefogás szitokszó lett. Inkább összehozás párti - megpróbál embereket összehozni. Úgy látja, napjainkban diktatúra van, de nem jajgatni kell, vagy öklöt rázni, hanem felvenni a kesztyűt, amit öt éve az arcunkba vágtak.

- 1993-tól tizenegyszer volt szárszói találkozó, aztán 10 évig szünetelt és két éve újra kezdted. Miért?

- Mert észrevettem, hogy hoppá, megint diktatúrában élek és abból elég volt egy. 2003 után, miután a baloldal volt kormányon, nem akartam azért rendezni találkozókat, hogy különböző lobbisták ügyeskedjenek a kertünkben. Többen azt hiszik, hogy én Szárszóval jól jártam, de mindig ráfizettünk. S mint egy vendéglős, rohangáltam az asztalok között. Jóformán azt sem tudtam, hogy ki van ott. A Gyurcsány-kormány idején rúgtak ki a Rádióból, diplomás fiam meg állástalan volt a szocik nyolc éve alatt. De 2012-ben azt mondták körülöttem, hogy újra szükség lehet Szárszóra. Persze sokan lehurrogtak, hogy ez nem diktatúra, hiszen bármit elmondhatok. Csak mekkora felületen és miből. Az ellenzéki sajtó nyomorog.

- Ha valóban bármit elmondhatsz, akkor mivel igazolod, hogy ez tényleg diktatúra?

- Bruck András is diktatúráról beszél most már elég régóta és a The New York Times is azt írja, hogy ez diktatúra, csak megváltozott eszközökkel. Még Szíriában is - ahol több százezer halott van - adnak már a renoméra és betartanak bizonyos szabályokat, így választásokat tartottak. Nagy élvezettel olvasom a 168 Órában, hátha elképzelhető majd valamiféle összekapaszkodás a Fidesz normális szárnya és a mai demokratikus ellenzék között a Jobbik ellen. Leszámítva azt, hogy az igazi harcos demokratikus ellenzék a Beszélő meg a Hírmondó stábja volt, ez nagyon érdekes koalíció lesz. Mint Marx korában a proletárok és a gyárosok, vagy a kertben a tyúkok és a rókák koalíciója. Az egyik tele pénzzel, a másik koldusszegény. Biztos egyenlők a feltételek. S nem látom a Fidesz normális szárnyát, pedig nemrég operálták a szemeimet. Talán illegalitásban vannak. Azt viszont látom, hogy abba a csapatba, ahol 15 éve játszom, öt éve nem hívnak.

- Bizonyára kiöregedtél.

- Ugyan, az MTK Veterán két bajnokság után most második lett a Fradi mögött, mind a három szezont végigjátszottam. De a másik csapat járja az országot, ám a helyi polgármester szinte mindig szól, hogy Farkasházyt ne hozzák. Akkor most azt képzeld el, hány helyre hívnak Selmeczivel fellépni.

- Ez ettől még nem diktatúra.

- Ezek apróságok, szerény példák, másoknak ezerszer több a baja. Most már nemcsak a nyugdíjakat védik, hanem a festményeket is. Ez bizony diktatúra a javából. 93-ban, az első szárszói találkozón azt mondtam, hogy szellemi polgárháború dúl az országban, Gombár Csaba ezt is túlzásnak tartotta. Sokkal jobban ért hozzá, de az azóta eltelt időszak mintha engem igazolna, hiszen akkor Szárszóra még a túloldalról is sokan jöttek. Most már művészeket is alig hívok. Pedig az első években színészek, filmrendezők sokasága volt ott, az első Orbán-kormány alatt is. Idén senkit sem kényszerítek arra, hogy kifogásokat keressen, zavartan mentegetőzzön. Tudomásul veszem, hogy az egzisztenciája függ tőle. 2013-ban hívtam egy ifjú filmrendezőt, azt mondta, eljön és hozzászól, pár nap múlva felhívott, eljön, de nem szól hozzá. Végül közölte, nem jön el, mert kapott valami pénzt Andy Vajnától. Megértem őt, mert filmeket nem lehet az íróasztal fióknak csinálni. Tehát az a régi vágyam, hogy politikusok, gazdasági emberek, tudósok, művészek találkozzanak a kertemben, mostanában nemigen tud megvalósulni. Bár azért ott lesz Makk Károly, Ragályi Elemér, Lukáts Andor. Akinek pedig még van állása, az a baloldalon már pénzembernek számít.

A helyi polgármester szinte mindig szól, hogy Farkasházyt ne hozzák. FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava

A helyi polgármester szinte mindig szól, hogy Farkasházyt ne hozzák. FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava

- Rajtuk nincs bélyeg?

- Ők bevállalnak, és biztos sokba kerül nekik. Makk Károly nemrég nyilatkozta, hogy nincs rá szükség, mert Andy Vajna ifjú felesége, Palácsik Tímea olvassa most a forgatókönyveket. De hát Makk is fiatal még, csak 90 éves, előtte sok minden.

- És attól, hogy a különböző emberek beszélnek és beszélgetnek a szárszói kertben, megváltozik valami?

- A szárszói találkozó idei jelvényén két tábor megy egymásnak, az egyik azt mondja, hogy erre, a másik azt, hogy m-erre. De szerintem van egy harmadik tábor is, amelyik ma azt mondja, hogy semerre. Na akkor most mi legyen? Van az a régi vicc, hogy a komszomolisták addig harcolnak az erdőben, amíg az erdész ki nem kergeti őket. Bennünket már kikergettek, de azért én még harcolok. Október óta a Fidesz hibát hibára halmoz. Itt meg megy a sírás, rívás, őrület! A Hócipőbe régen kerestük a témákat, ma már azt írjuk össze, amivel anyagbőség miatt nem foglalkozunk. Ennyi baromságot a szocializmusban nem csináltak egy év alatt, mint ami két hét alatt most megtörténik. Az ellenzéki oldalon ma nagyobb az apátia, mint tavaly, amikor a szárszói találkozó egy vesztes választás után volt, egy katasztrofálisan végrehajtott összefogás után. Az idén már nem is merem azt mondani, hogy összefogáspárti vagyok, mert szitokszó lett, miközben a jó összefogást még senki sem próbálta ki, csak a rosszat. Ezért azt mondom, hogy összehozáspárti vagyok. Megpróbálok embereket összehozni.

- Kiket hívtál meg az idén, hogy összehozd őket?

- Ez mindig nehéz kérdés, mert természetesen sokkal több embert szívesen látnék. De érdekesebb, hogy ki miért nem jön el. Van, aki nem ér rá, későn szóltam, ez természetes. Aztán van, aki azért nem, mert nem megy oda, ahol a pártok vannak. Ez persze zsarolás, hogy ne hívjak - jelenlegi vagy volt - pártembereket. Tegyük fel, lemondtak a pártok, kivonultak a parlamentből, hamut szórtak a fejükre. És akkor mi van? Tessék új pártot csinálni! Mi az akadálya? Nem olyan nagy dolog. A Fidesz 1990-92 között 8-ról 40 százalékra tornászta fel magát a népszerűségben. Hát maiak, bizonyítsatok! 98-ban a Hócipő címlapján négy politikus volt: Horn Gyula, Kuncze Gábor, Torgyán József, Orbán Viktor és az volt odaírva: válaszd a legkisebb rosszat. Szerintem ez a választó egyetlen feladata. Ha ábrándozni akar, akkor menjen el a templomba, ott fél óra alatt beígérik neki a boldog túlvilágot.

- Csakhogy az utóbbi években azt láthattuk, hogy a választó nem igazán tud választani.

- Ezzel is választ. Hatodik általános. Ha valaki nem választ, akkor kevesebben is meg tudják választani a legrosszabbat. A tavalyi önkormányzati választás előtt kimentem az utcára agitálni, Tóth József kerületében lakom, és azt akartam, hogy az ő csapata maradjon a XIII. kerületben. De voltak olyan baloldali pártok, amelyek azt mondták, nem is olyan erős. Nem mint MSZP-s volt erős, hanem mint Tóth József. A sok okos mind ül egy elefántcsont-toronyban és osztja az észt, hogy kivel nem közösködik.

- Pedig ma nagyjából ez a helyzet, akár tetszik, akár nem.

- Van egy szemléletes példám. A Simon-ügyön tavaly az MSZP vesztett legalább 5 százalékot. Simon Gábor számláján akkor volt 200 millió forint, miközben éppen akkor tudtuk meg, hogy egy Fidesz-közeli üzletember, a Videoton csapatának tulajdonosa, Garancsi István társaival 100 milliárdot nyert a gáz üzletágon. A 200 milliónak a 100 milliárd az ötszázszorosa. A Hírkeresőn beírtam, Simon Gábor, kiadott 500 találatot azon a héten. Beírtam, Garancsi, kiadott egyet. Az ötszázszor kisebb összegről ötszázszor annyi cikket írtak. Ez egy a huszonötezerhez. Ez a matematikai analfabéták országa, beleértve a sajtót. A korrupció a politikában munkahelyi ártalom. Ma rendszerszintű, intézményesített, Blatter nálunk csak egy tanonc lehetne. Soha ennyit nem loptak. Akkor jön egy rettenetes társaság, fölteszi a kezét, hogy mi még nem loptunk. Nosza válasszuk meg. De hát fognak! Mennyi gazemberséget csinált már a Jobbik? És milyen primitív szövegekkel hódítják meg az embereket?

Interjúnk a következő oldalon folytatódik, többek között Orbán szárszói látogatásával!