Sokkal több a nő az afrikai parlamentekben

Afrikában a nőknek sokáig nem lehetett helye a politikában. Ám az Afrikai Fejlesztési Bank (BAD) esélyegyenlőséget vizsgáló kutatása szerint a politikai életben áttörés történt ezen a téren, s egyre jobban számítanak a női jelöltekre. 

A vizsgált 42 afrikai állam helyi parlamentjeiben 2015-ben 22 százalék a nők aránya, miközben 20 éve még csak nyolc százalékos volt. Összesen 19 afrikai országban haladja meg a nők parlamenti képviselete a világ átlagának számító 22,4 százalékot. Csak összehasonlításként: Franciaországban 26, Németországban 36 százalékos a szebbik nem aránya.

Az afrikai államok közül kiugróan sok a nő Ruandában, ahol az arány majdnem 60 százalék. Az országban, továbbá Tanzániában, Burundiban, Szváziföldön és Burkina Fasóban 30 százalékos parlamenti kvótát határoztak meg a nők számára, Nigerben és Djiboutiban pedig tíz százalékosat. Kenyában, Marokkóban, Zimbabwéban és Mauritániában mandátumokat foglalnak le a nők számára, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Angolában pedig a választási listákon igyekeznek ugyanannyi nőt feltüntetni, mint férfit. A kvótákat egyébként nem mindig tartják meg: Szváziföldön hiába 30 százalékos a kvóta, a nők aránya csak 6 százalékos a törvényhozásban. 

Szerző
Témák
Afrika Parlament

Népszerű a szlovák elnök

Publikálás dátuma
2015.06.15. 11:29
FOTÓ: isifa/Getty Images
Vasárnap volt 365 napja, hogy Andrej Kiska Szlovákia köztársasági elnöke. Mennyire váltotta valóra a kampányban adott ígéreteket, mit tett az elmúlt egy évben az elnök? Ezt vizsgálta cikkében a pozsonyi Új Szó.

Kiskának minden esélye megvan arra, hogy a legkedveltebb szlovák államfő legyen. Tavaly nagy különbségű győzelmet aratott Robert Ficóval szemben, majd június 15-én átvette hivatalát.

Michal Kováč, Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič után olyan lakója lett a Grassalkovich-palotának, akinek nem voltak politikusi tapasztalatai. Részben ezért, részben a politikusokkal szembeni általános elégedetlenségnek köszönhetően, részben pedig az államfővel szembeni hagyományosan nagyobb bizalomnak köszönhetően is nem sokkal kinevezése után a legnépszerűbb politikusok közé lépett elő. És természetesen azért, mert nem voltak komoly malőrjei és megosztó megnyilvánulásai – írja az Új Suó.

A Polis ügynökség év eleji mérése alapján már lekörözte Robert Ficót, az MVK friss kutatása szerint pedig közel van ahhoz, hogy utolérje a népszerűségi listákat hosszú évek óta vezető Smer-elnököt. Elemzők szerint helyzetét az is megkönnyíti, hogy elődjei – főleg a 2004–2014 között hivatalban lévő Ivan Gašparovič – alacsonyra tették a lécet, így nem jelent komoly kihívást náluk értékelhetőbb teljesítményt nyújtani.

Az elnök elsődleges feladata, hogy reprezentálja az országot. Ezt Kiska már most sokkal jobban teszi, mint Gašparovič. Nincsenek félreértelmezhető kijelentései, nem kell miatta szégyenkezni és magyarázkodni. A külpolitikában következetesen tartja a nyugatorientált irányt – amire Fico keleti kikacsintásai miatt szükség is van.

Az államfő a kampányban azt ígérte, aktívan fogja figyelni a történéseket, s ha kell, raportra hívja a minisztereket, a legfontosabb ügyekben pedig társadalmi párbeszédet fog kezdeményezni. Ezek eddig elmaradtak.

A CT-botrány idejében sokáig hallgatott, ugyanez igaz a Váhostav-ügyre is – pedig utóbbiban nem is kellett volna kimondottan az ellenzék szószólójának lennie, a becsapott kisemberek ügyvédjeként is eljárhatott volna. Az elmúlt évben egyszer hívott raportra minisztert: az év elején Viliam Čislák egészségügyi tárcavezetővel különbözött össze, ám az akkori csörtének azóta nincs folytatása. Az államfő jövő csütörtökön fogja ismertetni a parlamentben első országjelentését, ez sokat elmond majd arról, milyennek látja a kormány munkáját.

Kiska már az első fordulóban jelentős számú voksot szerzett Dél-Szlovákiában, a második körben a magyarok elsöprő arányban szavaztak neki bizalmat, nem is kis részvétel mellett. Az államfőnek – elődjével ellentétben – nincsenek magyarellenes kijelentései, ám sokkal tovább nem merészkedett.

Dél-Szlovákiába csak közel egy év után ment elnöki látogatásra, kisebbségi ügyben még nem szólalt fel. Kisebbségi tanácsadója nincs, és nem is tervezi, hogy lesz, eddig a jótékony semlegesség, a politikai passzivitás jellemző rá ezekben a témákban –zárha elemzését a szlovákiai magyar napilap.

Szerző

Nemzetközi botrányt okozott az elnök

Publikálás dátuma
2015.06.15. 11:25
FOTÓ: Spencer Platt/Getty Images
Az Egyesült Államok azt követeli Dél-Afrikától, tartóztassa le a népirtással és háborús bűnökkel vádolt Omar al-Basirt, aki ellen 2009-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Bíróság. 

A 71 éves államfő a 2004-es dárfúri válság során segítette az úgynevezett dzsandzsavid milíciát, amely százezreket gyilkolt meg a nyugat-szudáni régióban.

Al-Basir elutazott Dél-Afrikába, az Afrikai Unió tanácskozására, ám egy helyi bíróság azt közölte, nem hagyhatja el az államot, amíg ügyében nem születik további döntés. Bár Pretoriának a nemzetközi elfogatóparancs értelmében le kellett volna tartóztatnia a politikust, nem volt hajlandó erre, mondván, államfőként joga volt részt venni az AU találkozóján.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azt közölte, Dél_Afrikának teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit, ezért le kell tartóztatnia al-Basirt.

Szerző