Sokkal több a nő az afrikai parlamentekben

Afrikában a nőknek sokáig nem lehetett helye a politikában. Ám az Afrikai Fejlesztési Bank (BAD) esélyegyenlőséget vizsgáló kutatása szerint a politikai életben áttörés történt ezen a téren, s egyre jobban számítanak a női jelöltekre. 

A vizsgált 42 afrikai állam helyi parlamentjeiben 2015-ben 22 százalék a nők aránya, miközben 20 éve még csak nyolc százalékos volt. Összesen 19 afrikai országban haladja meg a nők parlamenti képviselete a világ átlagának számító 22,4 százalékot. Csak összehasonlításként: Franciaországban 26, Németországban 36 százalékos a szebbik nem aránya.

Az afrikai államok közül kiugróan sok a nő Ruandában, ahol az arány majdnem 60 százalék. Az országban, továbbá Tanzániában, Burundiban, Szváziföldön és Burkina Fasóban 30 százalékos parlamenti kvótát határoztak meg a nők számára, Nigerben és Djiboutiban pedig tíz százalékosat. Kenyában, Marokkóban, Zimbabwéban és Mauritániában mandátumokat foglalnak le a nők számára, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Angolában pedig a választási listákon igyekeznek ugyanannyi nőt feltüntetni, mint férfit. A kvótákat egyébként nem mindig tartják meg: Szváziföldön hiába 30 százalékos a kvóta, a nők aránya csak 6 százalékos a törvényhozásban. 

Szerző
2015.06.15 11:37

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21