Ételmérgezés - Már egy gyerek sincs kórházban

Hazaengedték a kórházból azokat a gyerekeket, akik ételmérgezés tüneteivel múlt pénteken betegedtek meg egy seregélyesi erdei iskolában – mondta a Fejér megyei tiszti főorvos hétfőn.

Müller Cecília korábban elmondta, hogy szombat délelőttig tizennégy gyerek volt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban, közülük hármat aznap hazaengedtek. Közölte még, hogy a megbetegedés hányással járt, csak egy gyereknek volt láza.

Jelezte azt is, hogy az általuk megvizsgált négy mintából sem adenovírust, sem rotavírust nem mutattak ki. Hozzátette, hogy a calicivírus, illetve a bakteriális fertőzések kimutatása több napot vesz igénybe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal múlt pénteken arról adott tájékoztatást, hogy tizennyolc ötödikes diák betegedett meg a seregélyesi táborban "élelmiszer eredetű megbetegedés" tüneteivel. Múlt kedden érkezett a huszonhét tagú osztály az erdei iskolába, közülük tizennyolcan lettek rosszul csütörtökről péntekre virradóra.

Szerző
Témák
ételmérgezés

Megint érvénytelen lett a népszavazás Nagyváradról

Másodjára is érvénytelen volt a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről tartott népszavazás. A vasárnapi szavazáson a nagyváradi választópolgároknak csak a 28,24 százaléka voksolt – közölte hétfőn a szavazási bizottság elnökére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Az érvényességhez a szavazati joggal rendelkezők több mint 30 százalékának kellett volna szavaznia. Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális polgármestere elismerte, hogy kudarc volt a népszavazás. "Nagyvárad egy jó esélyt szalasztott el arra, hogy a turizmusra alapozva teremtse meg a fejlődés lehetőségeit" - idézte a polgármestert a Bihon.ro portál. 

A portál összesítéséből kiderül, hogy a partiumi városnak azokban a kerületeiben volt a legalacsonyabb a szavazási részvétel, amelyekben jelentős a magyarok aránya. Az e-Bihoreanul.ro portál szerint 3325 szavazat hiányzott a voksolás érvényességéhez. 

Az érvényes szavazatok 97,4 százaléka az egyesülést támogatta. A népszavazást május 10-én tartották meg először a két településen. Akkor csak Váradszentmártonban volt érvényes a voksolás, ott a szavazók 54,5 százaléka támogatta az egyesülést. 

A nagyváradi magyarság aggódva tekintett a népszavazásra, ugyanis a két település egyesülésével Nagyváradon a jelenlegi 24,5 százalékról 22 százalékra csökkent volna a magyarság aránya. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) távolmaradásra szólította fel a magyar szavazókat. A párt Bihar megyei elnöke, Csomortányi István arra hivatkozott felhívásában, hogy a magyarság aránya akár már a 2021-es népszámláláson húsz százalék alá csökkenhet, márpedig a romániai közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást és az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban, ahol valamely kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyáltalán nem szólalt meg a választási kampányban. Amint Szabó Ödön, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke korábban elmondta, azért hallgattak, mert el szerették volna kerülni, hogy román-magyar üggyé alakuljon a településegyesítés kérdése.

Szerző

Meghosszabbítják a szankciókat Oroszország ellen

Jövő héten rendezik meg az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóját, amelynek az egyik fontos programpontja az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról szóló vita lesz. 

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter biztosra veszi, hogy döntés születik arról: az idei év végéig életben hagyják a büntetőintézkedéseket, mivel a Kreml nem tartja tiszteletben az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodás pontjait.

A cseh diplomácia vezetője a prágai televíziónak kifejtette továbbá, nem várja sem azt, hogy szigorítják a szankciókat, sem pedig azt, hogy enyhítenék őket. Zaorálek azt is közölte, nem látja értelmét annak, hogy az Egyesült Államok esetleg cseh területre küldjön katonákat. 

Szerző