Először tüntettek a szakadárok ellen Donyeckben

Mintegy félezer ember gyűlt össze hétfőn egy spontán tüntetésre az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött Donyeck központjában, hogy a háború azonnali befejezését követelje - jelentette helyszíni beszámolójában a Novaja Gazeta című orosz lap internetes oldalán, hozzátéve, hogy ez volt az első szakadárellenes tüntetés a megyeszékhelyen.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által idézett tudósítás szerint 11 óra körül kezdtek gyülekezni az emberek a szakadárok által önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság kormányépülete előtt. A tüntetők egyebek között azt kiabálták, hogy "fejezzétek be a háborút, adjátok vissza az otthonunkat, lerombolták a házunkat, mindannyian menjetek el innen!" Főként a kijevi kerület és az Októberi Piac nevű lakótelepen élők vonultak utcára. A szakadárok tüzérsége erről a lakótelepről lövi rendszeresen a nemzetközi repülőtérnél lévő katonai állásokat. ű

A demonstrálók elsősorban azt követelték, hogy a szakadárok hagyják abba az ukrán fegyveres erők elleni tüzérségi támadásokat, amelyeket a lakótelepükről indítanak. A tüntetők a szakadárokat tették felelősség azért, mert harci tevékenységükkel állítólag válaszcsapásokat provokálnak ki az ukrán hadseregtől, a tűzharcok pedig naponta szednek áldozatokat a békés lakosok közül. A tudósítás szerint vasárnap például két civil vesztette életét, és tízen sérültek meg. Kijev viszont határozottan állítja, hogy nem a katonák, hanem a szakadárok lövik a város lakónegyedeit.

Az adminisztráció épületéből kiment a tüntetőkhöz egy férfi, aki nem volt hajlandó elárulni a nevét. Azt javasolta a demonstrálóknak, hogy jelöljenek ki öt képviselőt maguk közül, és ez a küldöttség találkozhat Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezetővel. Az öt képviselőt ezután autóba ültették, és ismeretlen helyre vitték.

Később Zaharcsenko is megérkezett a megmozdulásra - mankóval és automata fegyveres testőrök kíséretében -, és próbálta nyugalomra inteni a felindult embereket. Kijelentette, hogy a háború leállítása "egyelőre nem lehetséges". Válaszul a tömegből kikiabálók felháborodott hangon követelték tőle a harcok azonnali beszüntetését, valamint azt, hogy a szakadár vezetés adjon lakást a város más kerületeiben a frontvonal közelében lakóknak. Arra a kérdésre, mikor kezdik el rendszeresen fizetni a nyugdíjakat, a szakadár vezér azt válaszolta, hogy a "(szakadár) kormány dolgozik rajta".

"Harci sérülésére" hivatkozva rövid idő után elbúcsúzott a tüntetőktől, majd kíséretével együtt Land Cruiser és Mercedes márkájú, fekete színű terepjárókból álló hosszú konvojban nagy sebességgel elhajtatott a helyszínről - írta a Novaja Gazeta.
A lap szerint délután két óra tájban a tömeg oszlani kezdett a kormány épülete elől. Atrocitásokról egyelőre nem érkezett hír.

Szerző

Elhunyt a világbajnok labdarúgó

Publikálás dátuma
2015.06.15. 15:57
A képen Santos, Zito & Pele 1963.május 7-én. Fotó: Hulton Archiv
Elhunyt Zito, aki a brazil futballválogatottal 1958-ban és négy évvel később is világbajnoki címet szerzett - írja az Origo.

A 82 éves világbajnok Sao Paulo külvárosában található lakásában hunyt el. Zito tagja volt a brazil válogatott első két világbajnoki győzelmének, az 1962-es döntőben, a csehszlovákok elleni 3-1-es siker alkalmával ő szerezte csapata második gólját. Zito 15 évig játszott a Santosban, amellyel 1962-ben és 1963-ban is Libertadores-kupát nyert.

Zito híres-neves gólja a videóban 2:30-nál:

Forrás: Origo

Szerző
Témák
labdarúgás Zito

Tippeljen, mennyien strandoltak a hétvégén

Publikálás dátuma
2015.06.15. 15:49
FOTÓ: Népszava
Az elmúlt évek rekord hétvégéje volt az előző hétvége látogatószámban és bevételben egyaránt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 12 fürdőegységében: szombaton és vasárnap 62 ezer vendég fordult meg a fürdőkben - mondta Czinege Szilvia, a társaság értékesítési és marketing igazgatója.

Hozzátette: csak vasárnap közel 35 ezer látogató kereste fel a strandokat. Kiemelkedő volt a forgalom a Palatinus strandon, ahol több mint 7500 vendégük volt, illetve a Dagály strandon, ahol több mint 7200 vendéget fogadtak - mondta. Tájékoztatása szerint rekordforgalomnak számított 2012. július elseje, amikor 29 609 látogatót fogadtak, valamint 2013-ban augusztus 8., akkor 25 ezren fürödtek a strandokon. Tavaly június 9-én pedig 30 066 vendég töltötte strandolással az időt.

Szerző
Témák
strandolás