Mosakszik a jegybank

Publikálás dátuma
2015.06.15 19:42
Fotó: Népszava
Fotó: /
Az MNB nem folytat bújtatott monetáris finanszírozást az alapítványain keresztül - szögezte le a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkor betartja a jegybanktörvénybe foglalt monetáris finanszírozás tilalmát, amely szerint a jegybank nem nyújthat folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közszektor számára, az MNB nem folytat az általa alapított alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást - közölte a jegybank.

Az MTI azt követően kérdezte az MNB-t, hogy az mfor.hu portál azt írta, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) múlt héten kiadott lakossági állampapír-állományról szóló közleményéből kiderült, hogy a Bónusz Magyar Állampapírok állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a "növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető". Az mfor szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a titokzatos vevők között vannak. A portál szerint rendelkezésre álló 2014-es beszámolók alapján a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae összesen 57,15 milliárd forintnyi BMÁK-kal rendelkezik, ami az internetes lap becslései szerint a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százalékát tette ki.

A jegybank az MTI-nek adott válaszában közölte: valótlan információk jelentek meg egyes sajtótermékekben, melyek tévesen azt sugalmazzák, hogy az MNB az általa alapított alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást folytat. Hangsúlyozták: az MNB-nek, mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően teljes körűen megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, - ideértve természetesen - az alapítványok által eszközölt befektetéseket is. Mivel a cikkben szereplő alapítványok befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg, így az esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése - szögezi le a jegybank az MTI-nek adott válaszában.

Szerző
2015.06.15 19:42

Elkaszálná az EU a Siemens és az Alstom egyesülését

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:08

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE, SEBASTIEN BOZON
A jövő hónapban emelhet vétót az ügyben az Európai Bizottság.
Nemet mond a német Siemens AG és a francia Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülésére az Európai Bizottság – tudta meg a Reuters. A vétót a cikk szerint februárban fogják bejelenteni. Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban közölte: szerinte az EU-nak jóvá kell hagynia a megegyezés. A Le Journal du Dimanche francia lapnak úgy fogalmazott: az Alstom és a Siemens összefonódásának elutasítása gazdasági és politikai hiba lenne. A megállapodással egyébként a világ második legnagyobb ágazati cége jönne létre.
2019.01.20 11:08

Több luxusautót vettek tavaly Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.01.20 10:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Vitték a Mercedeseket és a BMW-ket, az Audi-eladások azonban 19 százalékkal mérséklődtek 2018-ban.
A prémium autók szegmense 9,5 százalékkal bővült 2018-ban az új autók magyarországi piacán, ahol az eladott 136 601 személyautóból 12 949 prémium kategóriás volt. A teljes piacot tavaly 17,5 százalékkal tornászta feljebb az alacsonyabb kategóriák válság után lendületet vett kereslete, a prémium szegmens ugyanakkor évek óta stabilan 10 százalék körül bővül – írja az MTI.       A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 20 márkát sorol a prémium szegmensbe, amelyek 72,5 százalékát három márka – a Mercedes, a BMW és az Audi – uralja, felváltva osztozkodva az első helyeken. A vezető márkák mögé felzárkózik még a Volvo, a Lexus, mellettük évi 150-200 körüli darabszámot tud elérni Magyarországon az Infinity, a Jaguar és a Porsche.    A prémium kategória élén 2018-ban Magyarországon a Mercedes állt 4018 eladott személyautóval, ami a cég tájékoztatása szerint 25 százalékos bővülés volt.      A prémium kategória második helyezettje, a BMW tavaly 3140 autót értékesített Magyarországon, 16,3 százalékkal bővülve az előző évhez képest. 
2019.01.20 10:43