Előfizetés

MSZP: igazságtalan adórendszerre szavazott a Fidesz-Jobbik-koalíció

 Az MSZP szerint az adótörvények elfogadásával a Fidesz-Jobbik-koalíció nemcsak az igazságtalan egykulcsos adórendszert hosszabbította meg újabb egy évvel, hanem a cserbenhagyás költségvetésének sarokköveit is letette.

Ezt Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottság szocialista elnöke arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvényeket, amely alapján jövőre a jelenlegi 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Az ellenzéki politikus úgy értékelt, miközben drámaian nő a dolgozói szegénység, a jobboldal csak a gazdagok adóját hajlandó csökkenteni.

Közölte, az MSZP háromkulcsos adórendszere senkinek nem növelné az adóját, és jelentősen csökkentené az átlag vagy az alatt keresők terheit. A szocialisták azoknak is biztosítaná a családi adókedvezményt, akik ma nem vehetik igénybe azt - tette hozzá.

Orbán "pártpolitikai manővere" a halálbüntetés

Magyar kormánypopulizmus és az Európai parlament reflexei címmel közölt kommentáló elemeket tartalmazó írást keddi, nyomtatott  számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív napilap szemleírója, Stephan Löwenstein beszámolt az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó határozatáról, amely - mint értékelte - kemény hangú volt. A képviselők úgy találták, hogy az idei esztendő új fejleményei aggodalomra adtak okot a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzetét illetően Magyarországon, ami - mindent összevéve -  a jogállamiság  kirajzolódó, rendszerszintű fenyegetettségét jelentheti.

Az újság magyar szakértőjének számító szerző úgy vélte, hogy a határozatban több van, mint a magyar kormány megfeddése.  A képviselők ugyanis "nyomatékosan" felszólították az Európai Bizottságot arra, hogy "átfogó felügyeleti folyamatot" léptessen életbe a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetét illetően Magyarországon. 

A cikkíró emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április végén vitát kezdeményezett a halálbüntetésről, ami a szerző szerint a többi között azért is különös, mert a téma a kommunista diktatúra megdöntése óta nem volt napirenden Magyarországon. Az egészet "pártpolitikai manőverként" kell értékelni Löwenstein szerint. A szerző foglalkozott a bevándorlás témájával kapcsolatos, a  nyolcmillió szavazásra jogosultnak kiküldött, értékelése szerint szuggesztív kérdéseket tartalmazó kérdőívekkel is. Úgy vélte,  hogy valójában belpolitikai kampányról  van szó, amit megerősítenek azok a plakátok is, amelyek a "nemzeti konzultációt" kísérik.

Stephan Löwenstein idézte Kovács Zoltán kormányszóvivő kijelentését, amely szerint mind a halálbüntetéssel kapcsolatos vitáról, mind pedig a kérdőív megfogalmazásairól az utca emberei, illetve a vendéglőkben ülők hasonlóan gondolkodnak és ugyanezeket a kérdéseket teszik fel.  A szerző megjegyzi: ha egy kormány a retorikáját azzal indokolja, hogy a "törzsasztaloknál" így beszélnek, az a populizmus "színtiszta definícióját" jelenti.  Más kérdés, hogy minderről az európai parlamenti képviselőknek kell-e ítéletet mondaniuk avagy adott időben a magyar választóknak - írta Löwenstein. 

A szerző ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a populista pártkampányok, illetve a politikailag korrekt felháborodás lármája mögött valójában elsikkad az a kérdés, amiről érdemes lenne vitát folytatni, mégpedig arról: vajon az uniós tagság, valamint a partnerekkel való szolidaritás azt jelenti-e, hogy a kelet-európai országoknak olyan bevándorlási politikát kell követniük,  amilyet Németország, Franciaország vagy Nagy-Britannia különböző történelmi okokból folytatott? Vajon a multikulturális társadalom előnyeit minden körülmények között a hátrányai elé kell helyezni, amíg fennáll a választás lehetősége? - teszi fel a kérdéseket  Löwenstein.

Miért csak a sertéshús áfája csökken?

A parlamentben kedden elfogadott adócsomag gyakorlatilag bebetonozza a kormány eddigi társadalom és gazdaságpolitikáját - indokolta kedden újságíróknak Schmuck Erzsébet, hogy pártjuk miért szavazott nemmel a javaslatra.

Az adócsomagnak köszönhetően a jövőben a gazdagok és a szegények közötti távolság várhatóan nem csökkenni, hanem nőni fog - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az szja egy százalékos csökkentésével a magasabb jövedelműek járnak jól. A képviselő közölte: a Fidesz-KDNP-nek meg kellett volna hallgatnia az ellenzék véleményét, többek között az LMP-ét is, amikor pártjuk a többkulcsos szja visszaállítását javasolta.

Schmuck Erzsébet azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetésben növelni kellett volna a családok jövedelmét és a gyes-t. Azt is kritizálta, hogy csak a sertéshús áfája csökken öt százalékra, mert az LMP a csökkentést az összes alapvető élelmiszerre kiterjesztette volna - jelentette ki. Az adócsomag és a jövő évi költségvetés tovább fogja növelni a dolgozói szegénységet - összegzett.