Liget Budapest - Vita az építési szabályzatról

Publikálás dátuma
2015.06.16. 18:59
Karácsony Geregely sajtótájékoztatója MTI Fotó: Balogh Zoltán
A városligeti építési szabályzat hétfőn beterjesztett módosításából is látszik, hogy a Liget Budapest projekt veszélyezteti a park növényállományát - hangsúlyozta Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere; Baán László a projekt miniszteri biztosa ezzel szemben közölte: a beruházás nem veszélyezteti a zöldfelületet, amely nőni fog.

"Tegnap jelent meg a Fővárosi Önkormányzat honlapján az az előterjesztés, melynek értelmében újranyitják a partneri egyeztetéseket a városligeti építési szabályzatról" - emlékeztetett a Közlekedési Múzeum előtt megtartott keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Mint hozzátette, a Baán László és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának nevéhez kötődő előterjesztésből "egyértelműen látszik, hogy a tervezett épületek nem férnek bele az építési szabályzatba".

A Közlekedési Múzeum nagyobb lesz a szabályzatban megengedettnél, illetve a párkánymagassággal kapcsolatos tervek is eltérnek a mostani szabályozástól, valamint az építkezéshez szükséges felvonulási terület is nagyobb a tervezettnél mind az Új Nemzeti Galéria, mind a Néprajzi Múzeum esetében - emelte ki a polgármester.

Karácsony Gergely szerint egy ilyen óriási építkezés során a park növényzete jelentősen károsodni fog. "Noha Zugló polgármestereként támogatom az állatkert bővítését és a tervezett Biodóm megépítését, de Persányi Miklósnak azt a javaslatát abszurdnak gondolom, hogy a Biodóm zöldfelületét számolják bele a Liget zöldfelületébe" - jegyezte meg Karácsony Gergely, aki szerint az állatkert esetében nem jöhet szóba más helyszín, ám a Ligetbe tervezett múzeumoknak lehetne jobb helyet találni.

A polgármester bemutatott egy, a kormány bevándorlással kapcsolatos plakátjainak dizájnját felhasználó plakáttervet is "Ha külföldi sztárépítész vagy, ne vágasd ki a városligeti fákat!" felirattal, amivel a Magyar Zene Házát tervező Fudzsimoto Szu építésznek is üzenni kívánt. Karácsony Gergely az MTI kérdésére elmondta, hogy a Közlekedési Múzeum rekonstrukcióját és az Ötvenhatosok terére, tehát a Liget szélére tervezett múzeumépítéseket nem feltétlenül ellenzi, véleménye szerint azonban nem szabad túl sok épületet bevinni a Városligetbe. A másik probléma, hogy a Liget projektre elköltött forrásokat már nem lehet majd a fejlesztésre sokkal inkább rászoruló rozsdaövezetekre költeni - fejtette ki a polgármester.

A sajtótájékoztató után a helyszínre érkező Baán László felidézte, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy éve fogadta el a Városliget építési szabályzatát. Most ennek bizonyos módosítására van szükség, de ezek nem érdemi módosítások: az alapvető számok, melyek szerint a Liget zöldfelülete 60-ról 65 százalékra fog nőni és a beépítettség legfeljebb 7 százalékos lehet, nem változnak - hangsúlyozta.

"Kiderült, hogy némileg nagyobb építési felületre van szükség, ettől azonban a Liget zöldfelülete teljes értékűen nőni fog, hiszen a parknak jelenleg 35 százaléka lebetonozott felület: ma még sztrádányi utak, óriási parkolók vesznek el helyet a növényzettől" - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, leszögezve, hogy az építkezés során alapvető és megoldott feladat lesz a favédelem.

Baán László az MTI kérdésére válaszolva elmondta: szükség lesz növénypótlásra. "A Ligetben ma 6000 fa van, ebből 2-3 százalék, tehát 150-200 fa érintett, de ez közel sem azt jelenti, hogy ez mind veszteség lesz: jó részüket át fogjuk telepíteni. Minimális mennyiségű fa fog elveszni, de ennek sokszorosa lesz visszatelepítve" - fogalmazott. A miniszteri biztos elmondása szerint az építkezések 2016 első felében kezdődnek, a költségvetésről és a Liget projekt konkrét tartalmáról a kormány hoz döntést rövidesen.

Szerző

Dárdaival fejezné be a selejtezőt az MLSZ

Publikálás dátuma
2015.06.16. 18:07
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) célja, hogy a válogatott Dárdai Pál szövetségi kapitány irányításával fejezze be az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

"Az MLSZ célja a decemberi megegyezés óta változatlan: Dárdai Pállal szeretné befejezni az Eb-selejtezőket, hiszen vele és a Herthával is ebben állapodott meg. De azt is el kell fogadni, hogy vezetőedzővé történt kinevezése új helyzetet teremtett, a kettős terhelés pedig hosszú távon nem tartható fent" - nyilatkozta Sztancsik Tamás, a válogatott kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek. Hozzátette, amint Dárdai klubja, a Hertha BSC is jelezte, a Bundesliga-tagságát megőrző együttes vezetői a tréner rövid szabadságát követően, várhatóan július elején ülnek le vele átbeszélni a jövőt, így addig a szakvezető sem tud mit mondani. "Dárdai arra kért, hogy tolmácsoljam a szurkolók és a média felé is, hogy ahogy korábban, úgy ezúttal is a türelemmel tehetik a legtöbbet azért, hogy elérjük a közös célt, azaz vele fejezhessük be a selejtezősorozatot."

A magyar szövetség úgy véli, jelenleg mindennél fontosabb az Eb-selejtezők sikeres megvívása, hosszú távon viszont kiemelkedő jelentősége lehet annak, hogy Európa egyik legjobb bajnokságában egy magyar edző tartósan sikeres legyen.
"Senkinek sem érdeke, hogy egy ilyen tehetséges edző ideje koránkiégjen, ezért mindenképpen olyan megoldást szeretnénk találni, amely mindhárom fél számára elfogadható" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A tavaly szeptemberben ideiglenesen kinevezett kapitánnyal a magyar nemzeti csapat októberben Bukarestben 1-1-es döntetlent játszott, majd három nappal később a Feröer-szigetek vendégeként 1-0-ra nyert, s ugyanilyen arányban győzte le november közepén hazai pályán a finneket. Decemberben a sorozat végéig újabb megállapodást kötött vele és a Hertha BSC-vel az MLSZ, majd márciusban a görögökkel 0-0-t játszott a csapat Budapesten, múlt szombaton pedig Helsinkiben 1-0-ra verte a finneket.

A magyar együttes így 11 ponttal a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll az Eb-selejtezők F csoportjában, vezetnek a románok (14 pont), mögöttük az észak-írek (13) a másodikak. A magyarok a sorozatban legközelebb szeptember 4-én fogadják a román válogatottat, három nappal később pedig Belfastban játszanak az észak-írekkel.

Szerző

Orbán az úszóhimnusz főszereplője - Videó!

Publikálás dátuma
2015.06.16. 17:47
Az új úszóközpont alapkőletétele. FOTÓ: Szalmás Péter
Demjén Ferenc írt egy "himnuszt" a 2017-es vizes világbajnokságra. A videoklipben gyakran feltűnik Orbán Viktor.

A dalt maga Demjén Ferenc énekli, a szerzőtárs Závodi Gábor. A klipet a Magyar Úszó Szövetség tette fel a You Tube-ra. Íme.

Szerző