Előfizetés

Tarlós irányíthatja a 3-as metró felújítását

Publikálás dátuma
2015.06.18. 13:08
FOTÓ: Népszava
Főpolgármesteri hatáskörbe kerülhetnek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek a beruházás mielőbbi megvalósítása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésére benyújtott, a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról szóló előterjesztés szerint a főpolgármester dönthetne a beruházás megvalósításával összefüggő ügyekről annak érdekében, hogy a kiemelten fontos fővárosi projekt minél hamarabb megvalósulhasson.

A tervezett módosítás szerint főpolgármesteri hatáskörbe kerülnének a tervpályázati eljárással kapcsolatban az olyan döntési jogkörök is, amelyeket az ajánlatkérőnek meglehetősen rövid határidőn belül kellene gyakorolnia. Ezáltal biztosítható az eljárási cselekményekkel összefüggő döntések időbeni meghozatala és azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelése, amelyek esetében rövid határidő áll az ajánlatkérő rendelkezésére - olvasható a javaslatban.

Orbán és az ő kerítése(i) - Beindult a mémgyár a határzárról (fotók)

Publikálás dátuma
2015.06.18. 12:42
Forrás: Facebook / Szomszédok Forever
Megihlette a mémgyártókat a tegnapi határzár híre, a netes közvéleményt is meglephette ugyanis, hogy 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítéssel  tartóztatnák fel a menekülteket. A mémnek bár az lenne a célja, hogy megnevettessenek, a határzárról készült alkotások valahogy már nem képesek mosolyt csalni az arcunkra. Na de lássuk, mik kerültek fel a világhálóra a tegnapi bejelentés óta!

Ahogy már megírtuk, vasfüggönnyel záratja le Magyarország déli határát a kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, a kabinet ülését megszakítva bejelentette, arra utasították Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását.

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Ezek szerint 175 kilométeres szakaszon négy méter magas kerítést húznak fel. A belügyminiszternek jövő szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos előkészítési munkákat, amelyekről aznap kell tájékoztatást adnia a kormánynak.

Forrás: Facebook / Szomszédok Forever

Forrás: Facebook / Szomszédok Forever

Hogyan süllyedhettünk idáig? - tette fel a kérdést délután Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője rosszul van attól a gyűlöletkampánytól, amit a Fidesz az elmúlt hetekben folytatott. A nap folyamán bejelentett döntés felteszi erre a koronát - mondta. Tóbiás közölte, pártja elvárja a kormánytól, hogy Magyarországot, a magyar embereket megvédje minden eszközzel, de ugyanilyen fontos, hogy a magyarok továbbra is szabadon mozoghassanak az EU-ban és ne legyen még egy határ.

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Az MSZP egyébként elutasítja, hogy kerítést állítsanak fel a magyar-szerb határon, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására. A pártelnök szerint az európai határok védelméről az uniós tagállamokkal kell egyeztetni. Ehhez józan észre van szükség.

Forrás: Facebook / Szomszédok Forever

Forrás: Facebook / Szomszédok Forever

DK véleménye szerint az Orbán-kormány "csúcsra járatja az idegengyűlöletet". Gréczy Zsolt arról beszélt, hogy az emberek félelmére apelláló kampány tele van hazugságokkal, mert hazugság, hogy a menekültek özönlenének Magyarországra, hogy a szállásuk, élelmezésük és orvosi ellátásuk költségeit az adófizetők állják. Az EU ugyanis már 3,5 milliárd forintot utalt át erre a célra, miközben Magyarország saját büdzséjéből kevesebbet költ a problémára, mint a készülő felcsúti kisvasútra. 

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Forrás: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért

A párt szóvivője azt kérdezte a minisztertől és a belügyminisztertől mennyibe kerül a "szögesdrót felhúzása", a határon "állomásozó erők" szállása, élelmezése, felfegyverzése. Az Együtt arra figyelmeztetett, egyetlen európai ország, így Magyarország sem tud egyedül megbirkózni a várható menekültáradattal, ebben az ügyben az Uniónak közös megoldást kell találnia.

Magyarországnak szüksége van bevándorlókra - jelentette ki Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke a gyűlöletkampány és a határzár ellen tiltakozó rendezvényen, a Parlament épülete előtt szerda este.

Forrás: Bokros Lajos/Facebook

Forrás: Bokros Lajos/Facebook

A kormánynak a bevándorlókhoz kapcsolódó plakátkampányára utalva a szónok azt hangsúlyozta: a jelenlegi kormány az, amely fenyegeti a munkahelyeket, hiszen már csaknem félmillió magyar keresi boldogulását Nyugat-Európában. Hozzátette: a jelenlegi kormány az, amely nem tiszteli a törvényeket, hiszen plakátkampánya a büntető törvénykönyv közösség elleni uszítást szankcionáló paragrafusába ütközik.

Forrás: Facebook

Forrás: FacebookHatárzár - Itt a kormányhatározat

Megjelent a kormányhatározat a magyar-szerb zöldhatáron felállítandó biztonsági kerítésről. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent határozat szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus elsejéig kell biztosítania az ideiglenes kerítés felállításához szükséges forrásokat.

A "rendkívüli bevándorlási nyomás kezelése érdekében szükséges egyes intézkedésekről" szóló határozatban a kormány elrendelte a mintegy 175 kilométer hosszúságú magyar–szerb határszakaszon - a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében - egy négy méter magas ideiglenes kerítés felállításának előkészítését.

A kormány a határozatban a belügyminisztert arra is felhívta, hogy - a bevándorlásról és a terrorizmusról zajló nemzeti konzultáció eredményének figyelembevételével - július elsejéig készítsen előterjesztést az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépés érdekében szükséges jogszabály-módosításokról.