Előfizetés

Gömöri-botrány - Tisztújításra és tisztaságra várva

H. T.
Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:56
Gömöri Zsolt MTI FOTÓ: Soós Lajos
Ma délután kerül sor a Magyar Paralimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésére, amelyen a meghívóban szereplő napirendi pontok szerint tájékoztatják a tagokat az MPB körül kialakult helyzetről és a felügyelőbizottság (fb) vizsgálatának eredményeiről. 

Ezt követően megválasztanák a lemondott fb elnökét és két tagját, majd az előzetes tervek szerint bizalmi szavazást tartanának az elnökről, az alelnökről, illetve az elnökségi tagokról. Amennyiben közülük bárkit visszahív a közgyűlés, akkor rögtön tisztújítás következne a napirendi pontok szerint.

Az biztosnak tűnik, hogy az első két pontra sor kerül, a többi viszont még kérdéses. Ugyanis kedden, amikor Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón bejelentette az MPB elnökének, Gömöri Zsoltnak a lemondását, azt is közölte, hogy az idő rövidsége miatt ma biztosan nem kerül sor tisztújításra.

Ezzel szemben információink szerint, amennyiben a közgyűlés a napirendi pontokról való szavazásnál úgy ítéli meg, hogy legyen bizalmi szavazás, és a fent leírt esetben sor kerül akár egy személy visszahívására is – például a lemondott Gömöri Zsoltéra –, akkor máris tisztújítás következik. Tehát ezek alapján Szabó László kijelentése csupán jóslat lehet.

Koller Sándor, a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke, mint a Gömöri-ellenes tábor jelöltje lapunknak elárulta, ők kész tervekkel és programmal készülnek és nem tudják elképzelni, hogy elmaradjon a tisztújítás ma, de a legrosszabb forgatókönyv szerint is egy hónapon belül sor kerülhet rá.

Tegnap megkerestük Szabó Lászlót is, akitől szerettük volna megkérdezni, hogy mi alapján mondta azt, hogy elmarad a tisztújítás, de ő azt válaszolta, hogy a keddi sajtótájékoztatón jelenlévő parasportolókkal – Becsey Jánossal és Dani Gyöngyivel – abban egyezett meg, nem nyilatkoznak a rendkívüli közgyűlés előtt. Azért annyit elárult, azért döntöttek így, mert minden tiszta és világos és nem változott semmi ahhoz képest, amit kedden elmondtak.

Mi ehhez már csak annyit tennénk hozzá, hogy a Gömöri Zsolt végtörlesztésének kirobbanása óta eltelt másfél hónapra egy dolog nem mondható biztosan, mégpedig, hogy tiszta és világos lenne minden. Reméljük, a mai közgyűlés után kitisztul a kép az MPB jövőjét illetően.

Blatter is vádlott lesz?

R.T.
Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:54
Blatter már tűnődhet a következő lépésén FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
Egyre erőteljesebbek a kételyek annak kapcsán, hogy Sepp Blatter maradhat-e a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) élén a tisztújító kongresszusig, amelyet december és március között rendezhetnek meg. Egyetlen remény számára, hogy a svájci korrupciós nyomozás akár hosszú éveket vehet igénybe.

Bár a svájci igazságszolgáltatás csak néhány hét óta foglalkozik a nemzetközi szövetség ügyeivel, hogy történt-e korrupció a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság odaítélésével kapcsolatban, ennek ellenére olyan botrány körvonalazódik, amelyre aligha számíthatott bárki is. Erre utalt sajtóértekezletén Michel Lauber főügyész, aki elmondta, mintegy 9 terabyte adatot foglaltak le az üggyel kapcsolatban. Eddig 104 átutalást ellenőriztek, s 53, tehát több mint a fele esetében merült fel pénzmosás gyanúja.

Nyilvánvaló, hogy szorul a hurok Blatter és hűséges főtitkára, Jérome Valcke nyaka körül. A nyomozás során ugyanis mind jobban koncentrálnak az ő szerepükre, összefüggésbe hozhatják őket a gyanús átutalásokkal, lefizetésekkel. Rövidesen mindkettőjüket kihallgathatják.

Ha pedig bebizonyosodik, valóban korrupció történt a vb-helyszínek odaítélésénél, akár el is vehetik Oroszországtól és Katartól a világbajnokság megrendezését. Csakhogy az igazságszolgáltatás malmai Svájcban sem őrülnek túlságosan gyorsan. A legnagyobb kérdés az, mennyi ideig tarthat az eljárás. Feltételezések szerint akár évekbe telhet, amíg a nyomozás végére érnek, így az is elképzelhető, hogy már csak az oroszországi vb után hozza meg az illetékes bíróság az ítéletet.

Blatter mindenesetre már előre gondolkodik. A Bild című lap értesülései szerint amerikai ügyvéd képviseli majd a bíróság előtt. Bár a hírt csak most tették közzé, az 1958-as születésű jogász hölgy már közvetlenül Blatter FIFA elnökké való újraválasztását követően megkapta a felkérést. Rögtön munkához is látott, s nagyon lesújtó jövőképpel riogatta Blattert. Elmondta neki, mi mindenre számíthat még az amerikai hatóságok részéről.

A FIFA illetékesei nagyon meg voltak lepődve azon, mi vár még rájuk, a kongresszuson ugyanis még igencsak alulbecsülték az Egyesült Államok hatáságainak fellépését. Állítólag Blatter azért mondott le négy nappal újraválasztását követően, mert csak ekkor mérte fel, milyen nagy a baj.

A svájci ügyészség nemcsak a gyanús pénzmozgásokról nem árult el részleteket, arról sem, hogy sikerült-e döntőerejű bizonyítékokra szert tennie. Az utóbbi napokban mindenesetre bírálatok kereszttüzébe került Ricardo Teixeira, aki 1989-től 2012 márciusáig töltötte be a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségét. Fény derült arra, hogy a sportvezető, aki Blatter elődje, Joao Havelange-nak a sógora, 30 millió eurót kapott egy Öböl-beli államból monacói bankszámlájára.

A svájci főügyészi hivatal munkatársai május 27-én, két nappal a FIFA tisztújító kongresszusa előtt tartottak házkutatást a szervezet zürichi központjában. A nyomozás egyelőre nem konkrét személyek ellen irányul. A hivatal munkája során felhasználta azt a 430 oldalas anyagot, melyet Michael Garcia készített a FIFA etikai eljárása során. Garcia később lemondott tisztségéről a FIFA-ban, mert munkáját nem hozta nyilvánosságra a szervezet, ráadásul az abból készített 42 oldalas jelentés Garcia szerint több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott.

Rengeteget vesztene a FIFA

Egyelőre akkora a bizonytalanság FIFA-ügyben, hogy senki sem tudja megmondani, mikor dől el, tényleg elvehetik-e az oroszoktól és a katariaktól a rendezési jogot. A FIFA egyelőre ellenáll, bár Domenico Scala, a nemzetközi szövetség auditáló bizottságának vezetője, akinek le kell vezényelnie a tisztújító kongresszust, már nem zárta ki, hogy a két ország szempontjából kedvezőtlen döntés születik, már amennyiben bebizonyosodik a korrupció gyanúja. A FIFA számára mindenesetre óriási anyagi veszteséget jelentene, ha az illetékesek más helyszín mellett döntenének. A szövetség feltételezések szerint többet vesztene, mint amennyi tartaléka van, ennek összege körülbelül másfél milliárd euró.

Ötödik hellyel búcsúztak a birkózók

Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:53
Veréb István (balra) nem bírt grúz ellenfelével FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Tegnap sem sikerült érmet szereznie a magyar csapatnak a Bakuban zajló Európa Játékokon. A legközelebb a dobogóhoz a szabadfogású birkózó, Veréb István állt. A 86 kilogrammban versenyző magyar könnyedén jutott a negyeddöntőbe, ahol Piotr Ianulov állította meg. Veréb 8:1-es vereséget szenvedett a moldávtól, aki végül ezüstérmet szerzett. 

A magyar versenyző a vigaszágon folytatta, s a fehérorosz Aljakszandr Hustin legyőzésével (3:1) a dobogóért küzdhetett. A bronzmérkőzés első menetében Veréb bizonyult jobbnak, kétszer is kitolta a küzdőtérről ellenfelét, a grúz Szandro Aminasvilit, így kétpontos előnyre tett szert. A második három percben viszont újítani tudott riválisa, előbb egy mögékerüléssel egyenlített, majd kitolással vezetést szerzett. Veréb az utolsó fél percben mindent megpróbált, de riválisa kivédte az akciókat, így megőrizte előnyét a meccs végéig.

A 61 kilogrammos Molnár József már az első, nyolcaddöntős meccsét elvesztette, míg a nehézsúlyú (125 kg) Ligeti Dániel két győzelem után a negyeddöntőben maradt alul. Mivel egyikük legyőzője sem jutott döntőbe, így kiestek. A 70 kilós Gulyás Zsombor egy sikert követően szintén a negyeddöntőben szenvedett vereséget, de ő vigaszágra került, azonban ott szoros küzdelemben ismét kikapott az azeri Ruslan Dibirgadzhiyevtől.

A magyar birkózó-válogatott remek teljesítménnyel zárta az Európa Játékokat. A sportág honi képviselői háromszor állhattak a dobogóra. Sastin Marianna és Barka Emese arannyal, míg Korpási Bálint ezüstéremmel lett gazdagabb.

Az ökölvívóknál a +91 kilogrammos Bernáth István a nyolcaddöntőbe kerülésért a bolgár Petar Belberovval mérkőzött és győzött. Mindhárom pontozó a magyar bunyóst látta jobbnak ugyanúgy: az első menetet a bolgárnak, a másodikat és a harmadikat pedig Bernáthnak adta.

A női tornászok egyéni összetett versenyében Böczögő Dorina a hetedik helyen végzett a 18 fős döntőben. A magyar versenyző 53,465 ponttal zárt. Ugrására 13,766 pontot kapott, felemáskorláton 13,100-at érdemelt ki, gerenda-bemutatója 13,266-ot, talajgyakorlata pedig 13,333 pontot ért.

A sportlövőknél Sidi Péterért szoríthattunk. A már riói kvótával rendelkező sportoló a 11. helyen végzett a kisöbű szabadpuska fekvő számban. A műugrók 1 méteres versenyének selejtezőjében 20. helyen végzett Ligárt Ábel. A csupán 16 éves magyar versenyző 368,15 pontot kapott ugrásaira, a döntőbe utolsóként 412,50-nel lehetett bejutni.