Előfizetés

A Költségvetési Tanácson átment a büdzsé

 A Költségvetési Tanács (KT) megadja az előzetes hozzájárulását a jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazásához.

A KT a határozatában rögzíti: A 2015-re várható GDP és államadósság, valamint a 2016. év végére tervezett GDP reális prognózison alapul. Az ezen adatok alapján a 2016. év végére számított államadósság-mutató értéke 73,3 százalék lesz, alacsonyabb a 2015. év végére várható államadósság-mutató 74,3 százalékos szintjénél, így teljesül az alaptörvénybe foglalt, az államadósság alakulására vonatkozó követelmény - áll a KT határozatában.

A tanács határozatának indokolásában kitér arra, hogy az eredeti törvényjavaslathoz képest az Országgyűlés által elfogadott előirányzat-változtatások azonos összegben érintették a bevételi és a kiadási főösszeget, így a módosítások által a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya nem változott. Nem módosult az államháztartás uniós módszertan szerint számított hiánya sem. Mindazonáltal a módosítások kis mértékben növelték a költségvetést övező kockázatokat - olvasható a KT véleményében.

A KT véleménye szerint az elfogadott módosítások a kiadások emelését a hiány változatlansága mellett részben úgy valósították meg, hogy az Országvédelmi Alap előirányzatát 30 milliárd forinttal csökkentették (70 milliárd forintra). A rendkívüli kiadásokra szolgáló és a fejezeti stabilitási tartalék előirányzata nem változott. Figyelembe véve, hogy az adósságmutató várható csökkenése számottevően meghaladja az előírt mértéket, összességében a tanács megítélése szerint a kockázatok ellensúlyozására megfelelő tartalékok állnak rendelkezésre. A tanács ugyanakkor fenntartja azt a véleményét, hogy a jövőben célszerű lenne meghatározni, hogy az egyes tartalékok milyen kockázatok kezelését szolgálják.

Rögzítik azt is, hogy a pótlólagos beruházási kiadások fedezetére döntően az egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek előirányzatának 115 milliárd forintról 133 milliárd forintra történő emelésével biztosítottak fedezetet. Ezáltal nő az ehhez a forráshoz kötődő bizonytalanság. A kapcsolódó szabályok ugyanakkor összekötik a bevételek keletkezésével a beruházások indítását, ami mérsékli a túlköltés kockázatát. Emellett azonban javítani szükséges a vagyongazdálkodás tervszerűségét - véli a tanács.

A KT kitér arra: a törvényjavaslatban több esetben a kiadások növelésének ellentételezésére más - gyakran ugyanabba a fejezetbe tartozó - kiadási előirányzatokat mérsékeltek. Közöttük volt két kezesség beváltásának fedezetéül szolgáló, felülről nyitott előirányzat is. Ezek esetében előfordulhat, hogy év közben az előirányzatokat túllépik, amelyet a hiány tartása érdekében máshol ellentételezni kell.

Leszögezik: a tanács általában is szükségesnek tartja a felülről nyitott előirányzatok számának mérséklését, és az esetleges túllépés kezelésére más megoldás - például keretgazdálkodás - alkalmazását. Csökkentették a bankadóból származó bevételt 10 milliárd forinttal, így teremtették meg az összhangot az adótörvények módosításával. A tanács az adósságráta várható csökkenését reálisnak és megalapozottnak, a várható makrogazdasági és költségvetési folyamatokkal összhangban lévőnek tartja.

Kifejtik: az adósságmutató 1 százalékpontos javulása azt jelenti, hogy az államadósság-szabály teljesülhet egyes negatív kockázatok érvényesülésekor is. Ezek veszélye a kedvező makrogazdasági és államháztartási folyamatok mellett is fennáll, mert a várakozásokat gyengítheti az ismert geopolitikai feszültségek erősödése, az Európai Unió tagállamai gazdasági teljesítményének egyenetlensége, valamint az euró-zóna válsága kiújulásának a veszélye.

A tanács az adósságráta csökkenését a hiánycélt övező kockázatok ellenére is elérhetőnek tartja, így az alaptörvény vonatkozó bekezdésében foglalt államadósság-szabály 2016-ban várhatóan teljesül. A KT szükségesnek tartja azonban a kormány figyelmét ráirányítani arra, hogy - a költségvetés biztonságos teljesítése érdekében - következetesen támogassa és erősítse az adó- és járulékbeszedési munka hatékonyságát javító és az adóhátralékok felhalmozódását akadályozó intézkedések végrehajtását, továbbá folytassa a tervezéskor tapasztalt óvatos gazdálkodást a kiadási, valamint a tartalék-előirányzatokkal.

A tanács üdvözli, hogy az Országgyűlés a kormány javaslatára a módosította a stabilitási törvényt, megváltoztatva az úgynevezett adósságképlet érvényességét. Az új szabálynak a 2016. évi egységes költségvetési törvényjavaslat megfelel - olvasható a tanács véleményében.

Ordító reklámok miatt fizethet a Sport1 és a Sport2

A Sport1 és a Sport2 tévécsatorna az idei első negyedévben 33 alkalommal sértette meg a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat, emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 660 ezer forint bírságot szabott ki a televíziók médiaszolgáltatójára - közölte a hatóság pénteken.

Tájékoztatásuk szerint a hivatalból végzett rendszeres hatósági ellenőrzések eredményeképpen az NMHH megállapította, hogy a Sport1 és Sport2 tévécsatornák az idén január és március között a reklámok, műsorelőzetesek vetítésekor 33 alkalommal, több mint 3 decibellel túllépték a környező műsorszámok hangerejét. 

Mivel a médiatörvény rögzíti, hogy a reklámok, a reklámokat jelző figyelemfelhívás, a televíziós vásárlás, a műsorelőzetes hangereje nem lehet nagyobb, mint az előttük és utánuk sugárzott műsorok hangereje, a Médiatanács 660 ezer forint bírságot szabott ki a televíziócsatornákat üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re.  Kiemelték: a médiatanács arra törekszik, hogy a nézői igényeknek és a törvényi szabályozásnak megfelelően tartósan ösztönözze a médiaszolgáltatókat a reklámhangerővel kapcsolatos előírások betartására. 

A testület határozott arról is, hogy a Magyar Média Mecenatúra program keretében összesen 31,3 millió forintot nyer el 12 közösségi rádió és televízió  műszaki fejlesztéseik támogatására. A hatóság felidézte: a program keretében évek óta népszerű műszaki pályázat idei második fordulójában összesen 31,3 millió forint támogatásban részesült hat közösségi televízió és hat közösségi rádió a Médiatanács döntése alapján. 

A tévék közül sikeresen pályázott a Bonum TV, a Rábaközi Televízió, a TiszapART Televízió, a Pannon TV, a Zemplén TV és a Rákosmente TV, a kisközösségi rádiók közül a miskolci Csillagpont Rádió, a gyöngyösi MaxiRádió és a kiskunfélegyházi Radio Smile, a közösségi minősítésűek közül a Magyar Katolikus Rádió 101,2 MHz és 102,6 MHz frekvenciája, valamint a székesfehérvári Táska Rádió. 

A médiatanács a műszaki pályázatokon 2011 óta összesen több mint félmilliárd forinttal támogatott 191 közösségi médiaszolgáltatót, ezzel elősegítve technikai fejlődésüket és a sokszínű médiapiac érvényesülését - tartalmazza a közlemény.

Felvásárolta a BankRáció.hu-t az Ingatlan.com

A legjobb hitelajánlatokat egy helyen összesítő BankRáció.hu-t felvásárolta az ingatlan.com. Ezzel immár egy helyen, az ingatlan.com oldalán a lakáshirdetésekhez kapcsolódva érhetők el a legkedvezőbb hitellehetőségek a hazai érdeklődők számára.

Személyre szabott hitelkonstrukciókat állíthatnak össze azok a lakáskeresők, akik Magyarország piacvezető ingatlanportálján próbálják megtalálni új otthonukat. A június 12-én aláírt felvásárlási megállapodás nyomán a BankRáció.hu szolgáltatásai elérhetőek az ingatlan.com oldalán is.

Így több mint harminc bank ajánlatai között válogathatnak a felhasználók, és egy adott lakáshoz hitelkalkulátorral számolhatják ki a várható törlesztőrészleteket, és ismerhetik meg a hitelek egyéb fontos paramétereit is: kamatok, kezdeti költségek, kamatperiódus hossza.

Egy átlagos lakás vételára a hazai ingatlanpiacon jelenleg 12-15 millió forint között mozog. Ha valaki a szokásos hitelkondíciók mellett akar a bankoktól pénzt szerezni, akkor a hitelkalkulátorral óriási különbségekre bukkanhat: többnyire 1-2 milliós, szélsőséges esetben akár hárommilliós eltérés is lehet a bankok ajánlatai között. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos lakáshitelnél összesen akár hárommillió forinttal is többet kell visszafizetnünk, ha nem a számunkra legjobb ajánlatot választjuk ki a bankok kínálatából.

Az emberek ki vannak szolgáltatva a lakáspiacon, nem ismerik a lehetőségeket, és a hitelek között sem tudnak feltétlenül eligazodni. Ezért a BankRáció.hu a hitelfelvétel lebonyolításában is segít az ügyfeleknek. A lakásvásárlás során a teljes hitelügyintézést átvállaljuk, ezzel rengeteg időt és pénzt lehet megspórolni – magyarázta Gergely Péter, a BankRáció.hu társalapítója.

A hitel-összehasonlítással is foglalkozó BankRáció Kft. 100 százalékos tulajdonrészét az ingatlan.com csoportot birtokló Arkon Zrt. vásárolta meg. A BankRáció.hu-t fiatal közgazdászok, Kolláth Bálint és Gergely Péter alapította. Ők a cég aktív vezetői maradnak a felvásárlás után is.

A Bankráció Kft. éves árbevétele 2014-ben 103 millió forint volt. A partnerek a felvásárlás után a forgalom több, mint kétszeres növekedését várják 2015-re. Erre komoly esélyt látnak, hiszen már idén májusban meghaladta a cég a tavalyi összbevételét. Az ingatlan.com és a BankRáció.hu idén várhatóan több mint négymilliárd forintnyi lakáshitel felvételében fog segíteni a lakásvásárlóknak.

„Küldetésünk, hogy az ingatlant vásárló és eladó minden szükséges szolgáltatást elérjen az ingatlan.com-on. Hiszünk abban, hogy mindenki megtalálja itt nemcsak a legjobb ingatlant, de az ehhez megfelelő lakáshitelt is. Az emberek milliókat bukhatnak azon, ha rossz lakást választanak, vagy rossz hitelt vesznek fel: arra törekszünk, hogy ez a jövőben ne forduljon elő. Összehasoníthatóvá és átláthatóvá tesszük a több száz hitelt és segítünk abban, hogy a kívánt ingatlanhoz olyan ajánlatot válasszanak az érdeklődők, amelyik valóban belefér a családi költségvetésbe és nem rejteget „apróbetűs” buktatókat. Ehhez jelent komoly segítséget a BankRáció.hu-val kiegészült ingatlan.com. Ezzel jelentősen át fogjuk rendezni a ma ismert ingatlanpiacot.” - hangsúlyozta Mészáros Dávid az ingatlan.com alapítója és a tulajdonosa.

Az ingatlan.com célja a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac létrehozása. Szolgáltatási palettáját folyamatosan bővíti, hogy ezáltal az eladókat és a vásárlókat az ingatlanok adásvételénél minden kérdésben segíteni tudja. Így egy helyen intézhető többek között az online hirdetés, a kötelező energiatanúsítvány és a legjobb hitel kiválasztása.

Az ingatlan.com korábbi felvásárlásai

A hazai internetes ingatlanhirdetési piacot 17 évvel ezelőtt az ingatlan.com teremtette meg, a cég ma már évente több mint 1 milliárd forint árbevételt termel. A társaságnak nem a BankRáció.hu az első komoly felvásárlása: idén már megszerezték az Iroda.hu csoportot, ezzel pedig egy kézbe kerültek a lakó- és kereskedelmi ingatlanok hirdetésével foglalkozó vezető portálok. A társaság tavaly áprilisban is bővített, akkor a kelet-magyarországi régióban erős Toplak.hu-t vásárolta meg.