Fekete György: Jó volna megszabadulni a bandaszellemektől

Az egész állami berendezkedés le van maradva ötven évvel, nyilatkozta lapunknak Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Véleménye szerint a kommunizmus, a szocializmus lefékezte az egész magyar történelmi fejlődést. Ez a közlekedéstől az állam különböző szervezeti formáin át az önkormányzatok jogköréig, az oktatásig mindenre kiterjed. Ötvenévnyi a lemaradásunk Svájchoz, Németországhoz, Svédországhoz, Finnországhoz képest. 25 éve gyakorlatilag utánairamlás történik abban a 16 országban, amelyik felszabadult a Szovjetunió nyomása alól.

Fekete elmondja, hogy tőle a liberalizmus ideológiája tökéletesen idegen. Az ő magánéleti tevékenysége sokszor abból is indul ki, hogyan lehet annak az ellenkezőjét megcsinálni, amit a liberalizmus állít. Szerinte a liberalizmusnak az az ellentéte a kultúrában, amit az Akadémián csinálnak. Megkísérlik a vonzáskörükbe hozni azokat a művészeket, akik a magyar művészet múltját kiindulópontnak, a magyar művészet jelenét missziónak tekintik, és a magyar művészet megtervezésében, kidolgozásában részt akarnak venni.

Nagyon komolyan – még fizikai kockázatokkal is vállalva -, arra tette fel az életét, hogy olyan legyen az Akadémia, ami minden magyar művészembernek, értelmiséginek, látogatónak egyformán örömet tud okozni. Ebben a tekintetben azt a lélektani státuszt szeretné elérni, amit a Magyar Tudományos Akadémia elért, hogy nem vádolják azzal, hogy akármelyik bandaszellemnek ki van szolgáltatva. Állítja, hogy három éve nem ástak ki semmiféle harci bárdot. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával viszont nem találnak közös hangot. Fekete szerint a nemzeti a helyes irány.

A teljes interjú a Népszava holnapi számában olvasható!

Szerző

Törőcsik Mari a híres orgonaművésszel lép fel

Varnus Xavér orgonaművész és Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze együtt lép fel péntek este a debreceni Református Nagytemplomban.

Varnus Xavér visszatér régi, nagy sikerei színhelyére, a Nagytemplom híres orgonájához, hogy Magyarország egyik legnagyobb színésznőjével, Törőcsik Marival idézze fel Bach és Pilinszky halhatatlan szellemét - mondták el a szervezők.

Törőcsik Mari "anyanyelvű viszonyban" van Pilinszkyvel, aki az egyik legközelebbi barátja volt, és Pilinszky is nagyon szerette őt. "Különösen igaz a Pilinszky-versek esetében Törőcsik Marira, hogy nem kívülről, hanem belülről tanulja meg a verseket" - nyilatkozta a közös produkcióról Varnus Xavér. Varnus Xavér és Törőcsik Mari estje pénteken 18 órakor kezdődik a debreceni Református Nagytemplomban.

Szerző

Zsidó Nobel-díjat kapott Michael Douglas - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.06.19. 11:54

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész csütörtök este Jeruzsálemben átvette Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől a zsidó Nobel-díjnak is nevezett Genesis–díjat.

A családjával már több napja Izraelben tartózkodó Douglas a Háárec című újságnak elmondta, hogy az elismeréssel járó egymillió dollárt a vegyes vallási hátterű családokból származó gyermekek zsidó közösséghez való közelítésének elősegítésére fogja felajánlani.

A díj ünnepélyes átadásán Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy elkötelezett a zsidó nép egysége mellett, és mindent elkövet a közösségeket megosztó vagy legitimitásukat megkérdőjelező törekvések ellen. Michael Douglas elmesélte a Háárecnek, hogy elnyeréséig nem hallott erről a díjról és meglepetésként érte a kitüntetés, mert soha nem érezte magát a zsidó közösség elismert tagjának, mivel csak édesapja, Kirk Douglas amerikai színész zsidó, édesanyja, Diana Dill színésznő nem.

Az évente odaítélt új Genesis-díjat idén adták át másodszor, tavaly Michael Bloombergnek, New York volt polgármesterének ítélték oda. Az elismeréssel olyan hírességeket tisztelnek meg, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és elkötelezettséget mutattak a zsidóság és/vagy Izrael iránt is. A megtiszteltetésről az orosz zsidó üzletemberekből álló Genesis Jótékonysági Csoport dönt, akik elsősorban az orosz zsidók identitást erősítő programjait támogatják. Douglas szerint helyes döntés, hogy hírességeknek adják a díjat, mert ők nagyobb figyelmet kapnak a médiától, és ezért többekhez eljut üzenetük.

A zsidóságát csak az utóbbi években hangsúlyozó Douglas 1987-ben kapott Oscar-díjat a Tőzsdecápák című filmben játszott alakításáért. Elmondása szerint sokáig az tartotta távol a zsidóságtól, hogy édesapja zsidó származása ellenére sokan nem tekintették zsidónak. Noha édesapja ortodox zsidó családból származik, a vallási törvénykezés, a halacha szerint csak az számít a vallási közösség tagjának, akinek az anyja zsidó. A főként Amerikában elterjedt reform zsidó irányzat közösségei viszont zsidónak tekintik azt is, aki apai ágon született zsidónak.

Apja 1991-es helikopterbalesete fordulatot hozott életében, ezután elkezdte felfedezni zsidó gyökereit. A valláshoz később tovább közelítette Dylan nevű fia, aki, noha édesanyja, Catherine Zeta Jones nem zsidó származású, zsidó gyerekekkel barátkozott az iskolában, majd elhatározta, hogy héber iskolába jár és bár micvót, tizenhárom évesen a zsidó vallás férfitagjává avató szertartást tart. Tavaly Michael Douglas családjával Izraelbe látogatott, és fiának a Siratófalnál rendezett bár micvó ünnepséget a média figyelmétől kísérve.

Szerző