Előfizetés

Lángokban áll egy festékszállító kamion

Kigyulladt egy hígítót és festéket is szállító kamion Kenderesen péntek délután.

Az égő kamion öt lakóházat veszélyeztet, amelyekből valószínűleg ki kell lakoltatni az ott élőket. A tűzesethez Karcagról, Kunhegyesről, Kisújszállásról vonultak ki tűzoltók, valamint Szolnokról a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a vegyi szennyeződéseket vizsgáló mobil labor szakemberei.

Megölte apját, kisbaltával verte anyját a vajai gyilkos

Tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék - nem jogerősen - azt a vajai férfit, aki megölte az édesapját, az édesanyjának pedig maradandó fogyatékosságot okozott bántalmazásával - közölte a törvényszék szóvivőhelyettese pénteken.

Toma Attila bíró elmondta, hogy az első fokon eljáró bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és más bűncselekmények miatt mondta ki bűnösnek a 41 éves férfit, és mint visszaesőt ítélte el, továbbá 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A szóvivőhelyettes megjegyezte: a vádlott az ítélet szerint feltételes szabadságra nem bocsátható.

A férfi a gyilkosságot és az életveszélyes sérülést okozó bántalmazást még 2013. június 6-án követte el, amikor a italozásából hazatérve betörte a vele egy háztartásban élő szülei lakásának ajtaját, mert azt zárva találta. A zajra az apja felébredt, egy szeghúzó vasrudat vett magához, átment a fia szobájába, ahová felesége is utána ment, s veszekedtek fiukkal. Az apa megütötte fiát, aki kivette kezéből a rudat és többször lesújtott rá, majd egy kisbaltával is a fejére ütött, s ugyanazt tette többször édesanyjával is.

Az apa a helyszínen meghalt, míg az anya az orvosi kezelések eredményeként felépült, de maradandó fogyatékossággal gyógyultak sérülései. A bántalmazás után a férfi elment otthonról, a település külterületén bujkált, és csak másnap tért haza. Azért, hogy a gyanút elterelje magáról, szólt a szomszédjának, és kérte, értesítse a mentőket és a rendőrséget. A vádlott és védője az ítélet ellen enyhítésért fellebbezést nyújtott be.

Izsáki rendőrök - Enyhítették a büntetéseket

Publikálás dátuma
2015.06.19. 12:37
Korábbi felvétel. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntésében 12 és 10 év fegyházra csökkentette a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott életfogytiglani és 20 éves börtönbüntetést az izsáki rendőrök ellen indult perben.

Egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű sértett halálával kapcsolatos vádpontban a minősített emberölés helyett ezúttal halált okozó testi sértés bűntettében marasztalták el a rendőr zászlóst és főtörzsőrmester társát. Az ügy másik két rendőr vádlottja esetében a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék által kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket. A Kecskeméti Törvényszék első fokon az elsőrendű vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, társát pedig húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta.

Az izsáki férfi ügye 2012. augusztus 31-én kezdődött, akkor lopott el valaki a település egyik pincéjéből egy motoros fűrészt, egy termosztátot és 60 méter kábelt. Akkor a rendőrök nem találták meg a tolvajt, ezért október 12-én felfüggesztették a nyomozást. A pince tulajdonosa hónapok múlva, 2013. április 8-án szólt a rendőröknek, akiknek azt mondta, hogy sejti, ki lehet a tolvaj. Ekkor kezdődött a tragédia: a 47 éves, teljesen részeg férfit leteperték és megbilincselték, noha az elsőfokú ítélet szerint nem védekezett.

Nem mondták meg neki, hogy miért állítják elő, az Izsáki Rendőrőrsre vitték, és gyakorlatilag egyből ütni kezdték. A rendőrök egyik kollégája próbált véget vetni a verésnek, figyelmeztetve, hogy nagyon nagy baj lesz belőle, mire azt a választ kapta, hogy ez belefér az előállításba. A félholtra vert férfi órákig feküdt a padlón, végül segítséget kért. Azt mondta, hogy fullad, és meg fog halni, majd eszméletét vesztette. A kiérkező mentőorvos már csak a halálát tudta megállapítani. A verés végeredménye kétoldali sorozat-bordatörés, szegycsonttörés és tüdőzúzódás volt. A férfi végül megfulladt.

A Népszava ebben az ügyben korábban megkérdezte Bolcsik Zoltánt, a rendőrség belső elhárításáért is felelős szervezetének, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak a vezetőjét, aki elmondta, a bántalmazásokról elsősorban az ügyészséget értesítik a panaszosok. Azt azonban hozzátette, a rendőri erőszak, bár ma már ritka, de súlyos gond. Ahogyan fogalmazott: „aki egyszer üt, mindig üt”.

Kapcsolódó
Izsáki rendőrök – felmentenék a vádlottakat