Lángokban áll egy festékszállító kamion

Kigyulladt egy hígítót és festéket is szállító kamion Kenderesen péntek délután.

Az égő kamion öt lakóházat veszélyeztet, amelyekből valószínűleg ki kell lakoltatni az ott élőket. A tűzesethez Karcagról, Kunhegyesről, Kisújszállásról vonultak ki tűzoltók, valamint Szolnokról a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a vegyi szennyeződéseket vizsgáló mobil labor szakemberei.

Szerző

Megölte apját, kisbaltával verte anyját a vajai gyilkos

Tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék - nem jogerősen - azt a vajai férfit, aki megölte az édesapját, az édesanyjának pedig maradandó fogyatékosságot okozott bántalmazásával - közölte a törvényszék szóvivőhelyettese pénteken.

Toma Attila bíró elmondta, hogy az első fokon eljáró bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és más bűncselekmények miatt mondta ki bűnösnek a 41 éves férfit, és mint visszaesőt ítélte el, továbbá 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A szóvivőhelyettes megjegyezte: a vádlott az ítélet szerint feltételes szabadságra nem bocsátható.

A férfi a gyilkosságot és az életveszélyes sérülést okozó bántalmazást még 2013. június 6-án követte el, amikor a italozásából hazatérve betörte a vele egy háztartásban élő szülei lakásának ajtaját, mert azt zárva találta. A zajra az apja felébredt, egy szeghúzó vasrudat vett magához, átment a fia szobájába, ahová felesége is utána ment, s veszekedtek fiukkal. Az apa megütötte fiát, aki kivette kezéből a rudat és többször lesújtott rá, majd egy kisbaltával is a fejére ütött, s ugyanazt tette többször édesanyjával is.

Az apa a helyszínen meghalt, míg az anya az orvosi kezelések eredményeként felépült, de maradandó fogyatékossággal gyógyultak sérülései. A bántalmazás után a férfi elment otthonról, a település külterületén bujkált, és csak másnap tért haza. Azért, hogy a gyanút elterelje magáról, szólt a szomszédjának, és kérte, értesítse a mentőket és a rendőrséget. A vádlott és védője az ítélet ellen enyhítésért fellebbezést nyújtott be.

Szerző
Témák
emberölés Vaja

Izsáki rendőrök - Enyhítették a büntetéseket

Publikálás dátuma
2015.06.19. 12:37
Korábbi felvétel. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntésében 12 és 10 év fegyházra csökkentette a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott életfogytiglani és 20 éves börtönbüntetést az izsáki rendőrök ellen indult perben.

Egy román állampolgárságú, magyar nemzetiségű sértett halálával kapcsolatos vádpontban a minősített emberölés helyett ezúttal halált okozó testi sértés bűntettében marasztalták el a rendőr zászlóst és főtörzsőrmester társát. Az ügy másik két rendőr vádlottja esetében a táblabíróság helybenhagyta a törvényszék által kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket. A Kecskeméti Törvényszék első fokon az elsőrendű vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, társát pedig húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta.

Az izsáki férfi ügye 2012. augusztus 31-én kezdődött, akkor lopott el valaki a település egyik pincéjéből egy motoros fűrészt, egy termosztátot és 60 méter kábelt. Akkor a rendőrök nem találták meg a tolvajt, ezért október 12-én felfüggesztették a nyomozást. A pince tulajdonosa hónapok múlva, 2013. április 8-án szólt a rendőröknek, akiknek azt mondta, hogy sejti, ki lehet a tolvaj. Ekkor kezdődött a tragédia: a 47 éves, teljesen részeg férfit leteperték és megbilincselték, noha az elsőfokú ítélet szerint nem védekezett.

Nem mondták meg neki, hogy miért állítják elő, az Izsáki Rendőrőrsre vitték, és gyakorlatilag egyből ütni kezdték. A rendőrök egyik kollégája próbált véget vetni a verésnek, figyelmeztetve, hogy nagyon nagy baj lesz belőle, mire azt a választ kapta, hogy ez belefér az előállításba. A félholtra vert férfi órákig feküdt a padlón, végül segítséget kért. Azt mondta, hogy fullad, és meg fog halni, majd eszméletét vesztette. A kiérkező mentőorvos már csak a halálát tudta megállapítani. A verés végeredménye kétoldali sorozat-bordatörés, szegycsonttörés és tüdőzúzódás volt. A férfi végül megfulladt.

A Népszava ebben az ügyben korábban megkérdezte Bolcsik Zoltánt, a rendőrség belső elhárításáért is felelős szervezetének, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak a vezetőjét, aki elmondta, a bántalmazásokról elsősorban az ügyészséget értesítik a panaszosok. Azt azonban hozzátette, a rendőri erőszak, bár ma már ritka, de súlyos gond. Ahogyan fogalmazott: „aki egyszer üt, mindig üt”.

Szerző