Előfizetés

Ferenc pápa: áldozatok a bevándorlók

A torinói lepelnél imádkozott Ferenc pápa, aki vasárnap reggel érkezett az észak-olaszországi városba. Szentmiséjén szociális igazságosságot követelt. Utalt arra, hogy manapság a gazdasági életet a munkanélküliség, a korrupció, a pénz hajhászása jellemzi.

A pápa kiemelte, a világot ma profitorientált gazdaság jellemzi, amely kirekeszti, eldobja a fiatalokat. A középpontban azonban nem a tőkének kellene állnia, hanem a közjónak. Ferenc pápapaktumot követelt minden társadalmi szereplő és generáció között, hogy áthidalják, megszüntessék a globális gazdasági rendszer igazságtalanságait.

Ferenc pápa beszélt a munkához való jogról, amely „nemcsak a gazdaság számára fontos, hanem az embernek magának, méltóságának”. Fontos amiatt is, mert összetartja a társadalmat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munkaerőpiac elsősorban a nőket és a fiatalokat hozza hátrányos helyzetbe. „A nőket, akik a háztartásról gondoskodnak, diszkriminálja a munkaerő világa” – emelte ki.

A pápa óva intett attól, hogy a megnövekedett bevándorlást okolják a munkahelyek hiányáért. „A bevándorlás erősíti a versenyt, de a migránsok nem hibásak ezért, ők maguk is a gazdaság igazságtalanságának áldozatai” – hangoztatta. Kifejtette, ő maga is bevándorló, s óva intette a keresztényeket attól, hogy befogadás helyett kirekesszenek másokat. Nyitottságot követelt a társadalomtól. A pápa a korrupció és az alvilági struktúrák elleni harcra is felszólított.

Nem véletlen, hogy ez a beszéd, amelyben oly sokszor beszélt a fiatalokat érintő igazságtalanságokról, éppen Torinóban hangzott el. Az észak-itáliai városok közül itt a legmagasabb, 46 százalékos a fiatalokat sújtó munkanélküliség aránya.

Nem divat a tatárbifsztek

Publikálás dátuma
2015.06.22. 07:34
FOTÓK: NÉPSZAVA
Vannak olyan helyek, ahová csak véletlenül vetődik el az ember. Ezek a véletlenek pedig sokszor a legkülönlegesebb élmények forrásai. Vajon hányan gondolnak úticélként Tatárföldre? Pedig érdemes felkeresni a Volga és a Káma vidékét. S aki arra jár, annak már a tatárbifsztek sem lesz ugyanaz…

A tatár főváros repülővel ma már jól megközelíthető. Igaz, egyelőre Finnországból és Oroszország különböző területeiről indulnak gépek Kazanyba, amelynek repülőtere már nagyon jól felszerelt. Ezer éves városba érkezünk, és ez az egyik szlogenje is.

Akárcsak az Egyesült Államokban New York, Kazany egy kicsit más, mint a Tatár Köztársaság többi települése. New York-ról is az terjedt el, hogy egy olyan multikulti város, ahol az életmód, az ott élők viselkedése, a környezet különbözik attól, amit az Egyesült Államok többi részén tapasztalhatunk. Nos, Kazany is egészen más, mint a köztársaság többi területe. Noha nincs annyi óriási felhőkarcoló, mint Bakuban vagy Dubajban, a város mégis nagyon modern.

Sárkányok és színes cserepek

 

Kazany belvárosa igazán érdekes. Különleges jelképe egy furcsa alakú épület, az óriási, 32 m magas cserépedény, ami hatalmas betonlábakon áll, ráadásul kétszintes. A tetejéről viszont pompás a kilátás. Ez a kazanyi családi központ, amely sokak szerint egy ufóhoz hasonlít, másokat inkább egy monumentális edényre emlékeztet. Állítólag azért ilyen, mert egykoron az egyik tatár kán, amikor itt járt, nagyon szomjas volt, de mivel mélyen volt a Kazanyka folyó vize, egy edényből merített végül magának vizet. Így született az edényjellegű a kazanyi jelkép. Ma ez a házasulók paradicsoma. Itt esküsznek egymásnak örök hűséget a tatárok és oroszok.

A tatár fővárosban egyébként is gyönyörű dolgokat láthatunk. A legszebb épület nemrég készült el. Egy négy minaretes mecset, szép kék - valóban bámulatos - cseréptetővel. A színes tetőknek amúgy is nagy a kultusza errefelé. Jó néhány háznak két-háromemeletes magasságban gyönyörű zöld cserépteteje van.

Kazany talán legszebb része a vár és a vár belső részén sok-sok templom és az erődítmény. Ezek viszonylag épen megmaradtak. Hatalmas fehér fal veszi körül, a Kazanyka folyó partjáról csodálatosan lehet fotózni... A Kreml katonai központ volt mindig is. Láthatjuk a szárnyas kígyót a falán lobogó zászlók egyikén. Az egyik helyi legenda szerint Zilant, a sárkány védte a várost. A Kreml közepében áll a gyönyörű Kul Sharif-mecset.

Kazanyt kicsit több, mint egymillióan lakják. Az egész Köztársaságban 3 millió 800 ezren élnek és nem is rosszul. Az átlagfizetés 30 ezer rubel, ami 150 ezer Ft-nak megfelelő összeg, de az árak alacsonyabbak, mint nálunk. A két hivatalos nyelv, a tatár és az orosz, sokan mindkettőt beszélik.

Rendszeresek a színvonalas tatár fesztiválok, mint amilyen a Karamon, egy hamisítatlan tatár lovas fesztivál. Az udmurtok a finnugor fesztiválra mennek, ahol pedig a marikkal és cseremiszekkel találkoznak. Azután júniusban rendezik a nagy összenemzeti fesztivált, amelyen szinte mindenki részt vesz.

Asztali örömök tatár módra

Mulatni és vendéget fogadni a köztársaság valamennyi lakója nagyon szeret. Errefelé kötelező három tósztot mondani. Mindenki iszik a tatár-magyar barátságra, aztán egymásra, meg bármi másra, ami nekünk kedves. Az első adagot fenékig kell kihörpinteni. A vodkát azonban nem kis kupicákba töltik. Nagyobb vizespohárnyi az igazi tatár űrméret, mert a szokásokat be kell tartani.

A konyhában érhetik további meglepetések a vendéget. A tatár bifsztek csak nálunk kedvelt étel, Tatárföldön igazából más típusú ételeket kedvelnek. Természetesen mindent ki kell próbálni. A menühöz mindig jár előétel, a zakuszka itt is kötelező, utána jön a leves, és főétel, izgalmas sült hús vagy bármi más. Az édesség neve pedig csakcsak. Klasszikus apró fánkszerű sütemény, amit mindenképpen érdemes megkóstolni, sőt ajándékba is lehet hozni. A legtöbb ajándékboltban kapható. Ez a mézben forgatott kis fánk mindenképpen ott kell, hogy legyen az asztalon.

Finom tea nélkül Tatárföldön nem telhet el ebéd, vagy akár vacsora sem, az étkezést mindig teával zárják. Kérhetünk persze kávét is, de a tea sokkal népszerűbb. A teához gyakran adnak tankiskanavét is. Ez kúp alakú kis mézes étel, kb. 3 cm magas, úgy néz ki, mint egy kis halom, és ezt a teához eszik. Nem szabad beledobni a teába, külön kell megenni, ha nem akarjuk, hogy barbárnak nézzenek. Jól lakhatunk, a tatár konyha izgalmas, és a magyar gyomor számára is nagyon finom.

A Volga különleges titkai

Sokan kedvelik a volgai hajókirándulást, de legtöbben Bolgárt, az Aranyhorda fővárosát, és Szviaszkot, a szigetvárost nézik meg, mely az ortodox vallásúak jelentős városa. A különleges hangulatú szigetet körbeöleli a Volga. Manapság már egy hídon lehet megközelíteni. Meglátogathatjuk a kovácsot, kipróbálhatjuk azt is, hogyan lehet íjjal lőni, és hogyan tették ezt a tatárok sok száz év alatt. Máshol a helyi teaszertartást mutatják be, és a helyi palacsintát lehet megkóstolni. Sőt, nemcsak látni, hanem ki is lehet próbálni szinte minden fontosabb mesterséget.

Bolgártól, az Aranyhorda régi fővárosától nem messze találkozik a Volga és Káma. Gyönyörű vidék. A hatalmas, tengerszerű víz mellett páratlan látvány a naplemente. A Volga nagyon gazdag halakban, a partja is csodálatos, annyira süppedős a homokpart, mintha a tengerparti fövenyen sétálnánk. Viszont sem a Káma, sem a Volga nem zúg, inkább méltóságteljesen folyik a hatalmas területen.

Hogy ne menjünk haza üres kézzel, az ajándékboltokban vidéken szárított halat is árulnak, ami nem véletlen, hiszen a helyiek imádják a halakat. Olyan ez, mintha nálunk a matyó babát árusító üzletben lehetne egy kis szárított halat is kapni. Az üzletek plafonjáról lógnak a halacskák, és gyorsan fogynak is, mert mindenki imádja.

Kazany felé, a pihenő helynél viszont hatalmas volgai halakat árusítottak egy furgonból, valóban brutális méretűeket. Persze, vehetünk másféle szuvenírt is. Halat fogó macskát, Kazany címerállatát, mindenhol vásárolhatunk bármilyen formában. Szviaszkban pedig szviaszki erődöt, templomokat ábrázoló kis hűtő mágnes a sztár.

Az egyre népszerűbb Tatárföldön a külföldiek válogathatnak a szálláshelyek között. Kazanyban egy 3 csillagos szállodában egy szoba 2 ezer rubel, vagyis 10 ezer Ft naponta, ami nemzetközi viszonylatban nem nagy ár. A nagyon drága szállások lakosztályai 6-8 ezer rubelbe, 30-40 ezer Ft-ba kerülnek, ezek sem megfizethetetlenek.

Ebédelhetünk 300 rubelért, vagyis 1500 Ft-ért, ezért lehet kapni egy kétfogásos menüt, itallal. Persze megtalálható a nemzetközi konyha is. Az első nemzetközi brand az Ibis volt 2009-ben, most már egyre több jelenik meg, hiszen itt komolyan akarják fejleszteni a turizmust. Pénzzel nincs gond, ha valaki eljutott ide, akkor megtalálja a számítását.

A szárnyra menekültek a megrémült utasok

Publikálás dátuma
2015.06.22. 07:34
Fotó: Europress Getty Images
Az Allegiant Air légitársaság MD-80 típusú gépe Los Angelesből az idahói Boise repülőterére érkezett, s már a leszállás megkezdésekor üzemanyagszag kezdett el terjedni az utastérben.

Amikor a repülő földet ért, a szag egyre intenzívebb lett, és füsttel párosult. A légiutas-kísérők viszont nem mondtak semmit. A levegőbefúvón keresztül füst vagy gőz áramlott be, és egyre erősebb üzemanyagszag érződött. A kapuhoz érve aztán a megszokott módon kezdődött meg a fedélzeten tartózkodó 163 utas kiszállása.

A szag azonban lassanként elviselhetetlenné vált. Ekkor döntött úgy néhány utas, hogy kinyitják a vészkijáratot, és kiugranak a gép szárnyára. A légitársaság később közleményt adott ki az esetről. Azt állították, hogy az utasok nem voltak veszélyben a gázok miatt. Ám a gépet mégis lecserélték. Los Angelesbe már egy másik repülővel utazhattak azok, akiknek jegyük volt.