Vádat emeltek az operaház igazgatója ellen

Vádat emeltek Romániában az ügyészek a bukaresti operaház felfüggesztett igazgatója, Razvan Ioan Dinca ellen.

A bukaresti I. kerületi bírósági ügyészség hétfői közleménye szerint az igazgatót hivatali visszaéléssel és okirat-hamisítással vádolják. Az ügyben Demeter András is érintett, aki korábban a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója volt, jelenleg a rádió igazgatótanácsának tagja. Demetert érdek-összefonódással vádolják amiatt, hogy tanácsadói tisztségben alkalmazta vezérigazgatóként a rádiónál Dincát. Ezt az időszakot megelőzően és utána is Demeter szerződéses viszonyba lépett a bukaresti operettszínházzal, amelynek igazgatója szintén Dinca volt.

Demeter András színész, a bukaresti Operettszínház három produkciójában játszik.

Az operaház igazgatóját május közepén vették őrizetbe. Előzetes letartóztatását a bíróság nem hagyta jóvá, de 60 napos bírósági felügyelet alá helyezték, s ez időre felfüggesztették az operaház igazgatói tisztségéből. Dinca 2006-tól a bukaresti operettszínház élén állt. 2013 őszétől az opera és az operettszínház közös adminisztrációval rendelkezik, azóta mindkét intézményt ő vezette felfüggesztéséig.

Dincát egyebek mellett azzal vádolják, hogy több törvénytelen kifizetést hagyott jóvá 2008 és 2011 között az operettszínháznál, akárcsak 2012 őszén az opera igazgatójaként. Azzal is vádolják, hogy hamis nyilatkozatot tett, amikor vagyonnyilatkozatában nem vallotta be, hogy tulajdonosa egy cégnek és egy ingatlannak, illetve egy bankszámláját is elhallgatta.

Dinca román személyiségként 2012-ben először vehette át a Pro Cultura Hungarica díjat, amelyet Magyarország a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgároknak ítél oda.

Szerző

20 százalékkal olcsóbb lesz a gyógyszer Romániában

Júliustól 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak Romániában - jelentette be hétfőn Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy több orvosság ugyanolyan drága Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban, ami elfogadhatatlan, ezért döntött a minisztérium az árak csökkentése mellett. Mint mondta, korábban tárgyalásokat folytattak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel, valamint gyógyszergyártókkal, -forgalmazókkal és patikákkal, hogy az árcsökkentés következtében ne legyenek ellátási gondok, és a betegek hozzáférhessenek valamennyi szükséges orvosi készítményhez.

Banicioiu szerint ezzel az intézkedéssel az állam is megtakarít: az így keletkezett többletösszeget szintén az egészségügy finanszírozására fordítják, mégpedig a gyógyszerek támogatásának növelésére - az ártámogatott orvosságok listáját folyamatosan frissítik. A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita Bukarestben. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást.

Ugyanakkor a román média azt rója fel a 2012 óta hatalmon lévő Ponta-kormánynak és az előző kabineteknek, hogy ezt a lépést már 2009 óta meg kellett volna tenniük, amikor született egy hasonló miniszteri rendelet, de annak gyakorlatba ültetését elhalasztották.

Szerző

Good bye, Bora Bora!

Négy év rabság után végre elhagyhatja Bora Bora szigetét Nyíri-Kovács Patrícia és kisfia a francia polinéz bíróság legutóbbi döntésének köszönhetően, a hazautazás Magyarországra azonban még várat magára. A nő édesapja - aki 21 napig folytatott éhségsztrájkot a francia nagykövetség előtt - úgy véli, volt haszna a hetekig tartó koplalásnak, a franciák megértették az üzenetét.

Nyíri-Kovács Patrícia gyermeke teljes felügyeleti jogát megkapta, a bíróság pedig azt is engedélyezte, hogy a kis család a napokban Tahitire költözhessen. Az asszony, aki kisfiával, Noah-val már négy éve él rabságban Bora Borán, a Facebook-on közölte a jó híreket, mint írta, Tahitin Noah végre jó iskolába, moziba, színházba járhat és sportolhat majd. "Sajnos haza még nem mehetünk, de az lesz a következő lépés, hiszek és bízom benne! Good bye, Bora Bora" - zárta sorait. Az asszony várhatóan június 25-én költözhet Tahitire kisfiával, ahol angoltanárként és egy nyelviskola társvezetőjeként biztos állást is kapott - Bora Borán turistáknak árult gyöngyöket, így próbálva eltartani magát és kisfiát. "Egyik napról a másikra élek, a fiamnak próbálok stabil környezetet teremteni, hogy minél inkább azt érezze, nem szenved hiányt, és nincs semmi rendellenesség abban a helyzetben, amibe belekerültünk" - mondta a Népszavának adott múlt heti interjúban.

Ahogy arról lapunk több alkalommal is beszámolt, a magyar anyát és fiát a koreai származású, francia állampolgárságú férj tartja fogva a szigeten. A férfi - akivel Nyíri Kovács Patrícia még 2008-ban kötött házasságot - feleségét gyakran bántalmazta, miután kisfiuk megszületett, sokszor a gyerek szeme láttára. 2011-ben utaztak Bora Borára, nászútjuk színhelyére, a férfi azt ígérte, ott rendbe hozhatják megromlott kapcsolatukat. A fiatal feleség reménykedett, az utazás azonban csapda volt: a férj elvette neje és gyermeke útlevelét, hamis papírokkal pedig elérte, hogy a kis Noah számára a hatóságok kiutazási tilalmat rendeljenek el.

"Eddig állandóan csak falakba ütköztünk, mindig elutasítottak minket, most is erre számítottunk. Magyar idő szerint péntek éjjel történt az ítélethirdetés, a lányom hajnalban zokogva hívott; mégis tudtam, hogy ezúttal valami jó dolog történt" - mesélte Nyíri Iván. Az asszony édesapja három hete éhségsztrájkolt a budapesti francia nagykövetség előtt, hogy felhívja a diplomaták és a francia hatóságok figyelmét a francia polinéz szigeten zajló törvénytelenségekre, a mindent átszövő korrupcióra, amely a magyar anyát és fiát is fogva tartja. Bár a bíróság engedélyezte, hogy anya és fia elhagyhassa Bora Borát, Magyarországra még nem jöhetnek vissza. "Nagyon örülünk, ez borzasztó nagy dolog, de nem ez a cél. A cél az, hogy lányom és unokám minél hamarabb haza jöhessen Magyarországra" - mondta Nyíri Iván, hangsúlyozva: az éhségsztrájknak vége, szervezete annyira legyengült, hogy már kórházi kezelésre szorul.

Szerinte a franciák megértették, hogy a helyzet jogilag és emberileg is tarthatatlan. "Hogy pontosan minek köszönhető ez az előrelépés, nem tudom, és szerintem sosem fogom megtudni. Lehet, az éhségsztrájknak, a francia állam jogkövető magatartásának, annak a nemzetközi petíciónak, amit már több mint 11 ezren írtak alá vagy a sajtónak. De köszönet illet mindenkit, aki kiállt mellettünk és támogatta a családomat" - mondta Nyíri.

Az ügyben a magyar kormány is lépett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elején arról beszélt, hogy a tárca március óta próbál megoldást találni. Reményét fejezte ki, hogy a Külügyi Tanács ülésén - amelyre tegnap került sor - érdemi választ kaphat a francia féltől. Hogy a külügyminiszter sikerrel járt-e, nem tudni, a minisztérium sajtóosztályán türelmet kértek.

Szerző
Témák
Bora Bora