hulladék;Parlament;költségvetés;rendkívüli ülés;DK;

Közmunka = modern rabszolgaság?

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány sok millió embert hagyott cserben a 2016-os költségvetés elfogadásával.

Varju László, az ellenzéki párt alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a jövő évi büdzsében "nincs szó adócsökkentésről", béremelésről és munkahelyteremtésről, bármennyire is próbálja ennek ellenkezőjét állítani a kabinet.

A jövő évi büdzsé és az ahhoz kapcsolódó törvények továbbra is magasan tartják a munkavállalókat terhelő adókat, az általános forgalmi adó világrekorder méretű és a feketegazdaságot növeli - bírált Varju László. Szerinte a költségvetés nem segíti a munkahelyteremtést, a kormány legfeljebb stratégiai megállapodásokat tud bejelenti, de nem képes érdemi munkahelyteremtésről beszélni; egyedül a közmunkaprogram bővül, de a közmunkásokat ki lehet majd közvetíteni, ami "a modern rabszolgaság lehetőségét biztosítja".

A politikus azt mondta, a költségvetés egyértelműen felelőtlenül áll hozzá az oktatás és az egészségügy területéhez. A DK a köztelevízióra, a profi labdarúgásra, a paksi erőmű bővítésére, valamint "az értelmetlennek tűnő", egy százalékpontos szja-csökkentésre szánt, összességében körülbelül négyszáz milliárd forintot az oktatásra és az egészségügyre költené - közölte.