Szükségállapot az egészségügyben

Publikálás dátuma
2015.06.24. 07:00
A nem is annyira jelképes szegénykórház FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A politika érzéketlensége miatt már dühösek az egészségügyi tiltakozásokat szervező Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagjai, de nem adják fel: tegnap szegénykórházat nyitottak a nemzetgazdasági tárca előtti téren, társadalmi vitát kezdenek és július 1-jén virrasztásra hívják munkatársaikat, a betegeket és hozzátartozóikat.

- Aggódásunkat, de egyre inkább a haragunkat fejezzük ki akcióinkkal azokkal szemben, akik érzéketlenül szemlélik, amíg a magyar egészségügyi ellátórendszer teljesen működésképtelenné válik – emlékeztetett Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a szövetségnek a József nádor téren felállított szegénykórháza előtt tartott sajtótájékoztatóján arra, hogy a képviselők tüntetőleg távol maradtak a parlamenti vitanapról és nem javult az ágazat pozíciója a jövő évi költségvetésben.

Sokáig voltunk csendesek, ha kell, sokáig leszünk hangosak – ígéri közösségi oldalán Sándor Mária, az egészségügyben dolgozók változást követelő tiltakozó akciósorozatának elindítója. A Péterfy Sándor utcai Kórház ápolónője tegnap is feketében volt az egyhetes demonstráció elindításán, a Népszavának pedig úgy nyilatkozott, hogy bármeddig kitart, kész újra utcára hívni az embereket, vagy csengővel az állami vezetők házához vonulni vasárnap délután, ha erre lesz szükség. Mint mondta, megdöbbenti, hogy a politika nem akar érdemi változást az egészségügyben, pedig naponta kap ő is és az akciószövetség szervezetei is üzeneteket, hogy ha nem lesz érdemi változás, még többen mennek el az országból.

Adataik szerint naponta három orvos és két szakápoló távozik, a maradók pedig már nem tudják ellátni a folyton szaporodó feladatokat. A fekete pólós ápoló üzeni a politikusoknak, hogy „Magyarország mi vagyunk”: ápolók, orvosok, gazdaságisok, meg betegek és családtagok, akiket képviselve ülhetnek ott a parlamenti padsorokban, kormányhivatalokban. Az akciósorozat nemcsak az ágazatban dolgozók béreiről szól, sokkal inkább arról, hogy a körülmények javítása, a dolgozók megbecsülése és megtartása nélkül nem lehet normális ellátást biztosítani a magyar állampolgároknak és ezt akkor is tudomásul kell venniük, ha nekik VIP ellátás jár, ahol nem lehet érzékelni a baj nagyságát.

Június 20-án volt az utolsó egyeztetés az egészségügyi államtitkársággal – tudtuk meg Kiss Lászlótól, ahol abban maradtak a szakmai szervezetek, köztestületek és szakszervezetek vezetői Zombor Gáborral, hogy akkor folytatják az ágazati tárgyalásokat, ha az eddig megvitatott kérdésekben kidolgozzák a jogszabályi változtatásokat és megvalósul a most is hatályban lévő szabályok betartásának ellenőrzése, mert már ezzel is javulást lehetne elérni. A FESZ elnöke azt gondolja, a demonstrációk nem rontják az államtitkár pozícióit a júliusra tervezett kormányzati tárgyalás előtt, sőt támogatják Zombor Gábort, hogy elérje célját és erősebb pozíciót harcoljon ki az ágazatnak. A szakszervezeti vezető ugyanis úgy látja, nem a minisztériumi megértéssel van baj, hanem a kormány többi tagja és a politikai pártok nem érzékelik a kérdés súlyát.

Az első politikai áttörést talán a július 1-jén, a Semmelweis napon a Kossuth térre tervezett éjszakai virrasztás hozhatja, amikor egy nyilvános beszélgetésre ülhetnek le a parlamenti pártok egészségpolitikusai. A szervezésben segít az Eleven Emlékmű csoport, amelynek egyik aktivistája, Homoki Andrea a Népszavának úgy fogalmazott, erről a fontos témáról társadalmi párbeszédet kell indítani, ezért ajánlották fel a Szabadság téren már egy éve rendszeresen tartott beszélgetéseik tapasztalatait az akciócsoport tagjainak. Már ma este 6 órakor bárki bekapcsolódhat egy vitaindítóba a József nádor téren, ahol egészségüggyel foglalkozó szakemberek kezdenek el közösen gondolkodni az ágazat jövőjéről, de a következő napokban lesz munkajogi kerekasztal, vita a hálapénzről, és részletesen bemutatkoznak a mentősök, szakápolók, védőnők, háziorvosok, továbbá jövő kedden az is kiderül, miért áll a szervezők mellé Nagy Bandó András – sorolta lapunknak a programokat Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

Jövő szerdán, az egészségügyi dolgozók ünnepnapján délután 2 órakor kezdődik a szegénykórháznál a nagyvizit, vagyis az országos demonstráció, ahová Kiss László elmondása szerint bejelentkeztek a szociális ágazat, a foglalkoztatás egészségügy dolgozói és a pedagógusok is, hogy majd közösen menjenek át a Kossuth térre, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ünnepel. A FESZ elnöke emlékeztetett rá, hogy ők valamennyien a kamara tagjai és természetesnek fogadják el, hogy a köztestületnek nem feladata tiltakozó akciók szervezése, de az akciószövetség folytatja a harcot, mert „szükségállapot van” az egészségügyben.

Kutyakölykökben csempészett heroint egy állatorvos

Publikálás dátuma
2015.06.23. 20:04
Illusztráció/Thinkstock
Egy régóta körözött venezuelai állatorvost tartóztattak le a rendőrök az északnyugat-spanyolországi Santa Comba településen, akit azzal gyanúsítanak, hogy kutyakölykökben csempészett heroint Kolumbiából az Egyesült Államokba - közölték a hatóságok.

A férfi ellen 2005-ben indult nyomozás, amikor a kolumbiai Medellín városában lévő klinikáján, három kutyakölyökben összesen három kiló heroint találtak a rendőrök. A folyékony halmazállapotú drogot implantátumokba rejtették, ezeket ültették be az állatok testébe.

A 33 éves állatorvos ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, 2013 decemberében a spanyol rendőrök kerítették kézre. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, ám a spanyol hatóságok döntéséig a férfi szabad lábon védekezhetett. Ez kihasználva megszökött és egészen mostanáig bujkált. A hatóság szerint a venezuelai állatorvos egy drogcsempész hálózat tagja.

Szerző

Nem fogja elhinni, honnan lopott két brit

A lengyel rendőrség őrizetbe vett két brit állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lopni próbáltak a volt náci auschwitzi haláltábor területéről – közölte az onet.pl hírportál kedden. Ilyen bűncselekmény miatt akár tízéves büntetés is kiszabható.

A 17, illetve 18 éves fiatalember hétfő délután, egy csoporttal együtt látogatott az auschwitzi múzeumba. A rendőrséget a múzeumi őrség értesítette, mert gyanút fogott, hogy a fiatalok a Kanada nevű barakk környékén a láger foglyaitól megmaradt tárgyakat loptak. A barakkban a nácik az áldozataiktól elvett holmit raktározták.

A rendőrség meg is találta a gyanúsítottaknál a tárgyakat, köztük gombokat, evőeszközöket, borotvákat. A fiatalok ugyanakkor az első, még hétfőn folytatott kihallgatás során nem ismerték el bűnösségüket. Az viszont a kihallgatás során kiderült, hogy igazából nem ismerik Auschwitz történetét, nem érzékelik az általuk elkövetett tett súlyát. A turistákat a TVN24 hírtelevízió közlése szerint történelmi jellegű kulturális javak lopásával, valamint ezek külföldre szállításának szándékával vádolhatják meg, ami egytől tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

A volt auschwitzi haláltábor területén az elmúlt években többször történt ilyen jellegű lopás, az esetek általában felfüggesztett börtönbüntetéssel végződtek. A turisták néha olyan tárgyakat próbálnak elvinni, melyek a tábor területén a földből kerültek elő. A föld továbbra is az áldozatokhoz tartozó tárgyakat rejti, mivel a tábor területén – a zsidó temetési jognak megfelelően – nem végeznek régészeti ásatásokat.

Letöltendő börtönbüntetést kaptak az eddig leghíresebb, 2009-ben elkövetett auschwitzi lopás elkövetői. Lengyel állampolgárságú tolvajok akkor - a lengyel rendőrség megállapítása szerint - egy svéd milliomos, Anders Högström megrendelésére a haláltábor belépőkapuja felett található, hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratot lopták el. Högström (egy egykori svéd neonáci vezető) Svédországban letöltötte börtönbüntetésének kétharmadát, utána feltételesen szabadon engedték, a svéd ügyészség megsemmisítette az ellene folytatott eljárást.

Szerző