Előfizetés

Lázár "földije" a Napi Gazdaság új tulajdonosa

Publikálás dátuma
2015.06.24. 15:06
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Sánta Jánoshoz, a Continental Dohányipari Csoport elnökéhez került a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléka - írja a Válasz.hu. Bár az üzletember tagadta, hogy bármilyen barátság lenne közte és a miniszter között, mégis Lázár János legszűkebb környezetéhez sorolják a vállalkozót.

A Magyar Nemzet éléről távozott, majd a Napi Gazdaságot megvásárló Liszkay Gábor június 11-én úgy döntött: eladja a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléknyi, 69,76 millió forint névértékű üzletrészét egy magánszemélynek, méghozzá Sánta Jánosnak. A lap azt írja, hogy a Sánta-féle hódmezővásárhelyi érdekeltséget a trafiktörvény közreműködőjeként, illetve a most „versenytelenített” dohány-nagykereskedelem nyertes vállalataként ismerhette meg a nyilvánosság.

Korábban Sánta úgy nyilatkozott Lázárról, hogy semmilyen kapcsolata nincs a miniszterrel. „Bármennyire mondogatják, hogy micsoda nagy barátság van köztünk, ez nincs így. Se rokoni szál, se közös vadászat nem köt össze minket. Mivel hódmezővásárhelyi cég vagyunk, amikor Lázár János polgármester lett, az összes többi helyi vállalathoz hasonlóan hozzánk is ellátogatott. Innen az ismeretség.”

A lap szerint így vagy úgy, de Sánta János belépésével egy új, vélhetően inkább Lázár Jánoshoz lojális kormánypárti sajtóbirodalom formálódik Habony Árpád médiabirodalma mellé.

Dublin III. - Szijjártó telefonon nyugtatta az osztrák külügyminisztert

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este valóban tárgyalt telefonon Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel a dublini rendelettel kapcsolatban, a magyar miniszter tájékoztatta osztrák kollégáját, hogy semmilyen európai uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán.

Mint írták, a beszélgetés alkalmával Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Magyarországra az idén eddig 61 ezer illegális bevándorló érkezett, ellátásuk komoly technikai nehézségeket jelent, ezért a magyar miniszter türelmet kért Ausztriától. Ezenkívül a két tárcavezető beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a nyugat-balkáni migrációs útvonalra. Szijjártó Péter és Sebastian Kurz egyetértett abban, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalat súlyának megfelelően kell kezelni - áll a tárca közleményében.

Az APA hírügynökség szerda reggel azt közölte: Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország felfüggeszti az úgynevezett dublini rendelet végrehajtását, vagyis a migránsok visszafogadását más uniós országokból. Az osztrák diplomácia vezetője kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz beszélgetőpartnerét arra figyelmeztetette: Magyarország eljárása "negatív következményekkel" járhat.

Szijjártó rendkívüli bejelentéséről bővebben itt olvashat!

Matolcsy megússza a hamis vagyonnyilatkozatot?

Publikálás dátuma
2015.06.24. 14:36
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja, hogy nem indul eljárás Matolcsy György ellen, miközben a jegybankelnök az ügyészség szerint is hamis vagyonnyilatkozatot adott le - mondta Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a DK április 24-én jelentette fel okirathamisítás miatt Matolcsy Györgyöt és Gerhardt Ferencet, mivel miközben a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnöke "milliós fizetéseket kapnak alapítványaiktól", ezeket a jövedelmeket nem tűntették fel a vagyonnyilatkozatukban.

A politikus közlése szerint az V. és XIII. kerületi ügyészség frissen megküldött válaszában elismerte, hogy Matolcsy György hamis vagyonnyilatkozatot adott le, amivel megszegte a hatályos magyar jogszabályokat, de mégsem indítanak ellene eljárást.

"Kétségtelen tény, hogy az alapítványoktól származó jövedelem adóköteles jövedelem, ekként pedig a vagyonnyilatkozatban feltüntetendő, így a bűncselekmény objektív tényállási elemei, elkövetési magatartás, elkövetési tárgy megállapíthatóak, a feljelentett cselekmény tényállásszerű" - idézett az ügyészség határozatából Gréczy Zsolt. A hatóság szerint - idézett tovább a szövegből - "a feljelentésből kitűnik, hogy a feljelentett személyek a tiszteletdíjjal közvetlen kapcsolatba nem kerültek, az összegek a tudatukban saját jövedelemként nem jelentek meg. Így arra következtetni, hogy a valótlan adatok szolgáltatását tudatuk átfogta volna nem lehet. A szándékosság hiányában pedig a cselekmény nem bűncselekmény".

A DK szóvivője úgy összegzett, hogy az ügyészség szerint Matolcsy György hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de a "tudata alkalmatlan arra", hogy egyszerű jogszabályokat értelmezni tudjon, ezért nem lehet felelősségre vonni. Gréczy Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a törvények nem ismerete nem mentesít azok alól. A DK elfogadhatatlannak tartja az "arcpirítóan cinikus" elutasítást, ezért felügyeleti panasszal él - jelezte.