A magyar kriminalisztika egyik legmegrázóbb bűncselekménye

A magyar kriminalisztika egyik legmegrázóbb, a közvéleményt sokkoló bűncselekményének másodfokú tárgyalását tartották tegnap a Szegedi Ítélőtáblán - írja a delmagyar.hu.

A Békés megyei rendőrök 2011. október 6-án egy battonyai ház udvarán találták meg a 25 éves B. Réka egy éve elásott földi maradványait. A rendőrök még aznap őrizetbe vették a szegedi M. Zoltánt, akit a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítottak meg. Nem sokkal később a Kübekházáról elszármazott K. Adriennt és annak élettársát, Sz. Zoltánt is elfogták.

Az ő battonyai házukban élt a szintén Kübekházáról elszármazott Réka, akit éveken át kínoztak: testén és arcán cigicsikkeket nyomtak el, fogait és körmeit fogóval kitépték, a lábujjait fogóval eltörték. Izomstimulálóval a vizes testét megrázatták. A lány kínzásainak egy részét látta K. Adrienn akkor 13 éves lánya is. Az ő kérésére tett feljelentést az anyja és élettársa, de gyilkosként egyedül M. Zoltánt nevezték meg. Hamar kiderült, hogy a lány életének kioltásában a nő és Sz. Zoltán is részt vett.

Lőrinczy György ügyész szerint mindhárom vádlott tevékenysége vezetett a nő halálához. Első fokon életfogytiglant kaptak, M. Zoltán leghamarabb 40, Sz. Zoltánné K. Adrienn 35, Sz. Zoltán pedig 32 év után helyezhető feltételesen szabadlábra. M. Zoltán esetében Lőrinczy tényleges életfogytiglant kért.

A tegnapi tárgyaláson, az utolsó szó jogán M. Zoltán azt mondta: a horrorisztikus bántalmazások csak a súlyosan gyógyszerfüggő nő képzeletének szüleményei. Sz. Zoltán azzal érvelt, hogy Réka halálakor Nagyfán raboskodott, M. Zoltán bántalmazta brutálisan a nőt életének utolsó öt napjában. K. Adrienn kijelentette: ők és a tanúk is hazudnak.

Nem volt körömkitépés, sem bőrön való csikkelnyomás. Az utolsó 5 napban M. Zoltán verte meg Rékát egy fadarabbal, majd áramot vezette testébe, ami után tolókocsiba kényszerült. Innentől kezdve – ahogy fogalmazott – már vége volt. Ítéletet az ügyben június 29-én hoznak.

Szerző

Halálra kínzott egy fiatal lányt - Életfogytiglant kaphat

Tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását kérte az ügyész a Szegedi Ítélőtáblán tartott szerdai másodfokú tárgyaláson arra a férfira, aki - az elsőfokú ítélet szerint - két társával Battonyán halálra kínzott egy fiatal lányt.

A Gyulai Törvényszék első fokon a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, illetve annak kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek.Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott, Maczák Zoltán 40, a másodrendű vádlott, Sztáncs Zoltán 32, felesége, Sztáncsné Kecskés Adrienn harmadrendű vádlott 35 év után hagyhatja el legkorábban a fegyházat.

Lőrinczy György fellebbviteli ügyész perbeszédében úgy fogalmazott, a vádlottak éveken át emberileg felfoghatatlan kegyetlenséggel kínozták a sértettet, módszereik a koncentrációs táborokat idézték. Az ügyész szerint az elsőrendű vádlott társadalomtól történő végleges elszigetelésére lenne szükség. Lőrinczy György indítványt tett arra is, hogy a másodrendű vádlottat, akit a lány halála előtt öt nappal elvittek a rendőrök, a törvényszék döntésével ellentétben ne emberölés kísérletében, hanem a befejezett bűncselekményben mondják ki bűnösnek.

Perbeszédében az elsőrendű vádlott kirendelt védője Hofszang József kifejtette, a férfit nem ölési szándék vezette, ezért azt kérte a bíróságtól tettét halált okozó testi sértésnek minősítse, és jelentősen csökkentse a rá kiszabott büntetést. A másodrendű vádlott védője részben felmentést, részben enyhítést kért, arra hivatkozva, hogy a lány halálát az elsőrendű vádlott által elkövetett bántalmazások okozták. A harmadrendű vádlott védője pedig - eljárásjogi szabálytalanságok miatt - az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Az utolsó szó jogán a vádlottak a történtekben betöltött szerepüket igyekeztek kisebbíteni.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottakkal egy battonyai házban lakó lány bántalmazása 2007 végén kezdődött, 2010-ben pedig egyre gyakoribbá vált: elektromos árammal, forrasztó pákával, égő cigarettával kínozták, különböző eszközökkel ütlegelték, eltörték a karját, bordáit és veséi is megsérültek. 2010. június 16-án egy bűncselekmény miatt a rendőrök elvitték a másodrendű vádlottat, a sértettnek ekkor el kellett bújnia, nehogy az egyenruhások meglássák sérüléseit. Bántalmazásai ezután is folytatódott, és június 21-e hajnalban elhunyt. Holttestét egy az udvaron ásott gödörben temették el, földi maradványait 2011 októberében találták meg.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla hétfőn hirdet határozatot.

Szerző

Dep­ressziós le­he­tett a Benta patakból holtan előkerült asszony

Azo­no­sí­tot­ták a sós­kúti Benta pa­tak­ban ta­lált nő holt­tes­tét - írja a ripost.hu

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a portál érdeklődésére elmondta, hogy az eset kapcsán a rendőrség kizárta az idegenkezűséget. A közigazgatási eljárás lezártáig azonban egyéb információval nem tudott szolgálni az esetről, illetve a halál körülményeiről. A helyiek közül többen találgatnak, úgy vélik, arról a napok óta eltűnt depressziós nőről lehet szó, aki egyszer már öngyilkos akart lenni.

Szerző