Meglepetés készül a Balkánon?

Áttörés jöhet Szerbia és Koszovó viszonyában, szerb médiainformációk szerint ugyanis hétfőn akár alá is írhatják az úgynevezett Brüsszel 2 elnevezésű, a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról szóló második brüsszeli megállapodást.

A koszovói média pedig arról ír, hogy tulajdonképpen máris megállapodott a két ország küldöttsége, Isa Mustafa koszovói és Alekszandar Vucic szerb kormányfők szerdán gyakorlatilag minden vitatott kérdésben megállapodtak. Mindeközben azonban a szerbiai kormány azt állítja, semmiféle megállapodás nem született Brüsszelben, kormányközeli források szerint a két miniszterelnök nem is találkozott négyszemközt.

A szerb sajtó azonban nem hisz ebben, úgy véli, hogy Angela Merkel német kancellár július 8-i belgrádi látogatásán Vucic kénytelen lesz prezentálni a megállapodást, amennyiben valóban szeretné megnyitni végre a csatlakozási tárgyalások első fejezetét.

Szerző

Törökországot vádolják a kurdok Kobaniért

Újra veszélyben a török határ közelében fekvő szíriai Kobani városa, amelybe csütörtökön sikerült betörniük az Iszlám Állam (IS) fegyvereseinek. A várost januárban komoly harcok és áldozatok árán visszafoglaló kurd harcosok szerint az iszlamista terroristák Törökország felől, Kobani központjától csupán néhány kilométerre fekvő határátkelőnél, a törökországi Mursitpinarnál léptek be Szíriába, majd a városba.

Törökország konzervatív iszlamista kormányzatának már az amerikai vezetésű nyugati katonai szövetség országai is többször szemére vetette, hogy nem tesz erőfeszítéseket sem a szír-török határ megfelelő védelmére, sem az IS támogatására külföldről érkező iszlamista harcosok beszivárgásának megakadályozására.

Ankara következetesen tagadja a vádakat, arra hivatkozva, hogy több külföldi dzsihádistát fogtak már el török területen és válaszként azt rója fel a szövetségeseknek, hogy nem osztják meg a török hatóságokkal a nyugati dzsihádistákról rendelkezésükre álló információkat.

Kobani kapcsán is azonnal cáfolt a török kormányzat. Az AFP-nek nyilatkozó török illetékesek tegnap azt állították, bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy nem török területről, hanem Dzsarablus szíriai városból szivárogtak be a kurdok lakta és felügyelte határmenti városba. Ankara a bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát is megígérte.

Mindeközben szerdán, míg folytak az IS terroristái és a pesmergák közötti harcok, egy dzsihádistának sikerült a város belsejéig hatolnia, ahol robbanóanyagokkal megrakott autójával öngyilkos merényletet követett el, 12 személy halálát okozva, hetvenet megsebesítve. Tegnap újabb öngyilkos merényletre került sor a mursitpitnari határátkelő ellenőrzőpontjánál. Az áldozatok számát egyelőre az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja sem tudta közölni.

Ezzel egyidőben egy Kobani melletti faluban 23 kurd civilt, köztük gyermekeket és nőket, végeztek ki a terroristák.. Az áldozatokat agyonlőtték, mert a lakosság megpróbálta megakadályozni a falu elfoglalását. Damaszkusz mellett pedig 12 férfit lefejeztek, olyanokat, akik a rivális terrorszervezetek, az an-Nusztra Front és a Dzsais al-Iszlám tagjai voltak. A lefejezésekről ezúttal is videofelvételt tettek közzé.

Szerző
Frissítve: 2015.06.25. 23:12

Gránit díjak banki fejlesztésekért

Publikálás dátuma
2015.06.26. 07:27
Hegedüs Éva és Vajk István gratulál a győztes Majláth Zoltánnak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A jövő pénzügyi mobilalkalmazásának kifejlesztésére a Gránit Bank 1300000 forint összdíjazású pályázatot írt ki a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékével közösen.

A pályázat díjátadóján a fődíjakat egy - a kiadások és bevételek kezelésére is alkalmas - mobilbank, egy mobil bankkártya-zároló, valamint egy hitelbecslésre és a hiteligénylés megkönnyítésére alkalmas alkalmazás fejlesztője vehette át Hegedüs Évától, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatójától és Vajk Istvántól, a BME AUT tanszékvezető professzorától.

A hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező Gránit Bank, amely fiókhálózat nélkül, elsősorban az elektronikus csatornákra alapozva szolgáltat, innovatív, egyúttal azonban a személyes banki ügyintézés élményét adó pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, különösen érdekelt a felhasználók életét könnyítő fejlesztésekben. Hegedüs Éva a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója szerint: "Miközben a Gránit Bank eltökélt célja, hogy a fejlesztések élvonalában maradjon, felelős vállalati szereplőként kiemelt jelentőségűnek tartja azt is, hogy ennek keretében részt vállalhasson a jövő informatikai szakembereinek felkészítésében, és támogathassa a számtalan világhírű tehetséget kibocsátó itthoni informatikai képzést."

Szerző