Magyarázatot vár a repülő-balesetekről az MSZP

Az MSZP szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem söpörheti szőnyeg alá többé a repülőgép-balesetek ügyét. A párt azonnali tájékoztatást vár Hende Csaba honvédelmi minisztertől az eddigi balesetekről és vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza az ügyben.

Az MSZP azzal kapcsolatban juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy tűz ütött ki a honvédség egyik Jak-52-es típusú oktatógépén egy kiképzési repülés végéhez közeledve csütörtök dél körül, és a kabin első részében ülő pilóta leszállás közben súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Demeter Márta országgyűlési képviselő által jegyzett közleményben azt írták: a pilóták biztonsága miatt is követelmény, hogy a honvédség garantálja a repülők kifogástalan műszaki állapotát, ezért a miniszter "nem titkolózhat tovább". Az MSZP azonnali tájékoztatást vár a tárcavezetőtől az eddigi balesetekről, meghibásodásokról és arról, mit tesz, hogy megelőzzön egy újabb balesetet. Hozzáfűzték: továbbra is vizsgálóbizottság azonnali felállítását követelik.

A szocialista párt szerint az elmúlt két hónapban olyan "aggasztó és veszélyes eseménysorozat rajzolódik ki", amely felveti a honvédelmi politikai vezetés felelősségét és egyértelműen ráirányítja a figyelmet "az Orbán-kormány felelőtlen honvédelmi politikája" okozta rendszerhibákra.

Hozzátették: nem hagyható figyelmen kívül, hogy az elmúlt években "mintegy 250 milliárd forinttal csökkentették a honvédség költségvetését", legalább négyezer katonával van kevesebb a szükségesnél, a tervezett illetményemelés megkésett és gyakorlatokra éveken át rendkívül kevés forrás állt rendelkezésre. Kiemelték: Hende Csaba többszöri felszólításra sem adott tájékoztatást a balesetekről és azok hátteréről a Honvédelmi és rendészeti bizottságban. Óriási csapásnak nevezték a magyar légierő számára a balesetsorozatot, amely "alapvetően érinti a honvédség működését és Magyarország biztonságát".

A párt közleményében három korábbi esetre utalt: március végen a honvédség egyik Gripen vadászgépe útban Svédországból Magyarországra biztonsági okokból Kassán szállt le, majd május közepén egy másik Gripen balesetet szenvedett egy csehországi katonai repülőtéren. Június 10-én Kecskeméten egy Gripen pilótája kevéssel a felszállás után jelezte, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját. Megpróbálta a gépet "hasra" landolni, majd katapultált, amikor manőver közben a repülő irányíthatatlanná vált. A 39 éves pilótának eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt.

Szerző

Nincs kompromisszum

Publikálás dátuma
2015.06.25. 19:57
FOTÓ: Getty Images, Milos Bicanski
Egyelőre nincs kompromisszum, a felek tovább keresik a megoldást - mondta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli értekezletét követően. Megjegyezte azt is, hogy több kollégája egyaránt bírálta az athéni kormány és a hitelezők által előterjesztett javaslatot is.

A finn pénzügyminiszter délután közölte, hogy egyelőre nincs megállapodás a görög mentőcsomag utolsó részletéért cserébe Athén által meghozandó reformintézkedésekről, az euróövezet pénzügyminiszterei csütörtökön már nem is folytatják az egyeztetést. "Mára ennyi. Az intézmények és Görögország folytatják a munkát. Később újra összeül az Eurócsoport, de biztosan nem ma" - közölte az egyik népszerű mikroblog-oldalon keresztül Alexander Stubb.

Az intézmények a korábban trojkának nevezett hármast, a görög hitelcsomag folyósítását koordináló és a reformprogramot ellenőrző Európai Bizottságot, Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és Európai Központi Bankot (EKB) fedi.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az eurózóna pénzügyminiszterei szombaton ülhetnek össze ismét Brüsszelben.
Görögországnak jövő kedden több mint másfélmilliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek, de mostanra világossá vált, hogy erre aligha van elég pénze. Ugyanazon a napon jár le az a megállapodás, amelyet februárban négy hónappal meghosszabbítottak, és amelynek keretében Athén a neki folyósítható mentőcsomag utolsó 7,2 milliárd eurós részletét még lehívhatná. Ehhez viszont a hitelezők csak akkor járulnak hozzá, ha Athén hiteles reformintézkedésekkel garantálja az államháztartás fenntartható egyensúlyát. Ez az, amiről idestova öt hónapja nem sikerül megállapodni.

Mindeközben a görög bankrendszer likviditását az EKB biztosítja úgynevezett rendkívüli likviditási segítségnyújtás keretében, amelyet viszont csak fizetőképes feleknek nyújthat. Ha ezt az EKB nem képes folytatni, akkor a görög bankrendszer fizetőképességét a görög jegybanknak kellene biztosítania, amit viszont csak úgy tud megtenni, ha Görögország saját törvényes fizetőeszközt vezet be, amivel de facto kilépne az euróövezetből.

Szerző

Lassan kimegy a divatból az eva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.

Az adóhatóság tájékoztatásában emlékeztet, hogy a vállalkozások adóterheinek könnyítése és az adminisztráció csökkentése érdekében vezették be az új adózási módszereket 2013-ban. A NAV közölte: tavaly december 31-én mintegy 100 ezer katás vállalkozást tartottak nyilván, ebből 86 ezer egyéni vállalkozóként, 14 ezer társas vállalkozásként működött. A 2014-es pénzforgalom meghaladta a 42,2 milliárd forintot. Idén május 31-én csaknem 114 ezer katás adózó volt, mintegy 99 ezer egyéni vállalkozó és 15 ezer társas vállalkozás. A január-májusi pénzforgalom csaknem elérte a 21,8 milliárd forintot.

A katát egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is. A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, amely kiváltja a vállalkozói szja-t, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

A főállású kisadózónak havonta 50 ezer forintot, a nem főállású kisadózónak 25 ezer forintot kell fizetniük, amelyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell. A főállású kisadózó magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 ezer forint tételes adófizetését is.

Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként megfizetnie. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, amelyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. A bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő hónap február 25-ig - ismertette a NAV.

Az adóhivatal nyilvántartásában tavaly december 31-én több mint 6600 kiva alany szerepelt, 2014-ben a kisvállalati adóból csaknem 12,7 milliárd forint bevétel folyt be az állami költségvetésbe. Idén május 31-én a kiva alanyok száma 6700, a január-májusi pénzforgalom kiva adónemben 5,2 milliárd forint volt. A kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak, bevételük és mérlegfőösszegük pedig nem haladja meg az 500 millió forintot. A kivás vállalkozásnak 16 százalék kisvállalati adót kell megfizetnie, amellyel kiváltja a nyereséget terhelő adót, valamint a bérek után fizetendő közterheket is.

A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli. A szabályozás ösztönzi a munkahelyteremtést, mert a foglalkoztatottak létszámának bővítésekor nem kell a közterhek növekedésével számolni. Kizárólag a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján számított eredmény képez adóalapot - hangsúlyozta a NAV.

Az adóhivatal nyilvántartásából az is kiderül, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.
Tavaly december 31-én 42 500 eva alany volt, 12 500 egyéni vállalkozó és mintegy 30 ezer társas vállalkozás. A 2014-es pénzforgalom meghaladta a 96,8 milliárd forintot. Idén május 31-én 38 ezer eva alanyt tartottak nyilván, 11 ezer egyéni vállalkozót és 27 ezer társas vállalkozást. A január-májusi pénzforgalom mintegy 21,7 milliárd forint volt. A NAV korábbi adatai szerint 2011 végén több mint 88 700, 2012 végén pedig mintegy 71 ezer evást tartottak nyilván.

Szerző