Haza a buliból? - Útlezárás, járatmódosítás éjjel

Publikálás dátuma
2015.06.26. 20:40
Illusztráció/Thinkstock
Számos útlezárás és járatmódosítás lesz Budapesten a szombatról vasárnapra virradó éjjel többek között az Andrássy úton és a Városligetben sorra kerülő Mozgás Éjszakája elnevezésű rendezvény miatt - közölte a BKK pénteken.

A Mozgás Éjszakáján a főváros több útvonalát is futók és kerékpárosok használják majd, ezért szombaton reggeltől lezárják gépjárműforgalom elől az Olof Palme sétány egy részét, majd az esti, illetve éjszakai órákban időszakosan az Andrássy utat az Oktogontól a Hősök teréig, a Lánchidat és az Erzsébet híd Buda irányú útpályáját és más fő közlekedési útvonalakat.

Szombaton 18 órától vasárnap reggel 6 óráig lezárják a Kós Károly sétányt, valamint a Hősök terén körbevezető úttestet a Dózsa György út és a Kós Károly sétány között.

A forgalomkorlátozásokkal összefüggésben a késő esti órákban módosított útvonalon közlekedik az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 8-as, a 15-ös, a 16-os, a 17-es, a 20E, a 26-os, a 30-as, a 30A, a 86-os, a 105-ös, a 107-es, a 110-es, a 112-es, 115-ös, a 178-as és a 230-as autóbusz, a 70-es és a 75-ös trolibusz, továbbá a lezárások érintik a 914-es, a 914A és a 979-es éjszakai járat első indulásait. Vasárnap 0 óra 30 perc és 4 óra között a BKK normál díjszabással igénybe vehető külön autóbuszjáratokat indít a Deák Ferenc tér és a Hősök tere között.

A változásokról további részletes információk érhetők el a www.bkkinfo.hu címen, illetve mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is.

A július 5-ei belvárosi légi bemutató miatt lezárják többek között szombat este 22 órától vasárnap reggel 6 óráig az V. és XIII. kerületben a Pesti alsó rakpartot az Eötvös tértől a Szent István parkig és július 2-ától újabb járatmódosítások, lezárások lesznek.

Szerző

Norvégminta Fesztivál: mit csinál egy közmunkás?

Publikálás dátuma
2015.06.26. 20:29
Forrás: Norvégminta Fesztivál/Facebook
Most akár saját bőrén tapasztalhatja meg a kormány foglalkoztatási programjába kerülők mindennapjait az, aki még ma vagy holnap ellátogat a Norvég Civil Támogatási Alap által, száz önkéntes részvételével rendezett a Norvégminta Fesztiválra. A fővárosi Dürlinben lehetőség nyílik személyesen is találkozni az Alap által támogatott civil szervezetekkel, s az érdeklődők betekintést nyerhetnek az aktivisták, önkéntesek munkájába, vagy épp azoknak a támogatott, felkarolt társadalmi csoportoknak az életébe, akikkel az Orbán-kormány által rendre vegzált civilek foglalkoznak.

Apropó a kabinet, noha az eseményre a „norvég-ügyben” illetékes kormányzati szereplők is meghívást kaptak, ők más elfoglaltságra hivatkozva visszautasították azt. Így aztán nem is láthatják – amit a Népszava tudósítója már a délelőtt kipróbálhatott -, hogy miként kell bánni egy ritka, fokozottan védett madárfaj, a gyöngybagoly képviselőjével. Pedig a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány standján nemcsak egy szemet gyönyörködtető madarat csodálhatunk meg közelről, de bagolyodút is készíthetnek az érdeklődők. A civil szervezet ráadásul nemcsak a madarakért lép fel, de természetvédelemmel foglalkozó szakemberek képzéséért, jó példákkal való szembesítéséért, sőt, a közösség erősítéséért is dolgozik.

Játékos programokból sincs hiány: a „norvégmintások” nemcsak a kicsiknek, a felnőtteknek is kalandparkkal készültek. A Magyar Szegénységellenes Hálózat standján például bárki kipróbálhatja, hogy milyen lenne közmunkásként (meg)élnie, hiszen valódi közmunkások, tényleges munkakörülményeit bemutató közfoglalkoztatási akadálypálya várja a Dürlinbe látogatókat. Rögtön emellett bárki beszállhat egy másik „játékba”: a legfőbb magyar környezetvédelmi problémákat „versenyeztető” EMLA standján ugyanis a látogatók megismerhetik, milyen fő környezeti konfliktusok meghatározók napjainkban, és milyen jogaink vannak az ezekkel kapcsolatos fellépésre.

Forrás: Norvégminta Fesztivál/Facebook

Forrás: Norvégminta Fesztivál/Facebook

Délelőtt óta rotyog a bográcsban valami finomság a Hernád Völgye Egyesület sátránál, ahol a halmaji roma asszonyok hagyományos ételekkel és beszélgetéssel várják a látogatókat. A standon emellett egyedülálló anyákkal is találkozhatunk a Holdam Egyesületnek köszönhetően, amely olyan szociális hálót kíván nyújtani ezeknek a nőknek, amely valamilyen szinten pótolni tudja a segítő családi háttér, s a társ hiányát. A stand előtt performansz formájában szembesülhetünk azzal, milyen súlyok húzzák az egyedül álló édesanyákat. A Kék Pont Alapítvány standján egész napos szabad diskurzus várja a kilátogatókat a Felépülés Bajnokai projekt szellemében. Adnak a testnek, léleknek és szellemnek egyaránt, shiatsu-masszázzsal és krisnatudatú felépülők által kínált finomságokkal fűszerezve. Közelükben a Transparency International kvízét is ki lehet próbálni, mi „korrupcióellenes szuperhős” minősítésre tettünk szert az igencsak magyaros kérdéssor kitöltésével.

A Norvég Civil Támogatási Alap rendezvényének házigazdája ma és holnap este Hajós András lesz. A két nap alatt csaknem nyolcvan, változatos területeken dolgozó szervezet munkáját ismerhetjük meg; a gyerekprogramok, kiállítások, színházi előadások, koncertek, városi séták, vetítések és játékok – azaz az igazi fesztiválprogramok mellett szakmai fórumok, kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket. Ma este a Parno Graszt, holnap a ColorStar és Marge koncertjei, majd pedig mindkét napon a Tilos Dj-k által menedzselt buli is várja a fesztiválozókat. A programok ingyenesek, de a résztvevő civil szervezetek adományokat elfogadnak.

Pizza, sör, adatnyilvánosság

„Aki közpénzzel gazdálkodik, aki közhatalmat gyakorol, annak tűrnie kell, hogy az adófizető állampolgárok kíváncsiak arra, hogy mire és hogyan költik el azt a pénzt, amiért ők dolgoztak meg” – fogalmazta meg a közérdekű adatigénylések célját Ligeti Miklós a Norvégminta Fesztivál délelőtti kerekasztal-beszélgetésén. A Transparency International (TI) jogi igazgatója a „Miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként?” címmel meghirdetett fórumon a az Átlátszó.hu oknyomozó újságírója, Becker András, K-monitor és az eDemokrácia Egyesület képviselőjével együtt beszélt munkájukról, s annak céljairól, így például arról, miért nem is lehet visszaélésszerű az adatigénylés. A szakemberek szerint ugyanis minden közérdekű adat, ami közpénzek felhasználásával kapcsolatos, s ezt maga a kormányoldal is rögzítette az alaptörvényben.

A Norvég Alap talán éppen ezért támogatja a közpénzfelhasználás és a kormányzati, önkormányzati döntéshozatal nyilvánosságát szolgáló civilek munkáját, különböző programokon keresztül. Az Átlátszó KiMitTud weboldala és közadatigénylő, oknyomozó képzései például demokráciafejlesztő eszközként növelhetik a társadalmi aktivitást a korrupciós ügyekben. Erre szükség is van, hiszen az idevágó felmérések szerint a magyarok 70 százaléka nem tenné szóvá, ha korrupciót tapasztal. Nyilván ez állhat annak hátterében is, hogy Magyarországon burjánzik a rendszerszintű korrupció. Ezel szemben állíthat példát az eDemokrácia Üvegfalu programja, mely Pázmánd településen elsőként az országban teljesen átlátható önkormányzat működési modellt kíván megteremteni, a helyhatóságokra kötelező mintegy 300 közérdekű adat teljeskörű nyilvánosságra hozatalával.

A K-Monitor "Adatozz okosan" című programjában civil szervezeteknek segítenek adatfelhasználással összekötött érdekérvényesítési projekteket megvalósítani. A TI pedig a norvég pályázati pénzből egyetemeken, s főiskolákon szervez korrupcióellenes képzéseket. A civil, jogvédő szervezetek egyébként nem ritkán közösen is dolgoznak; az Átlátszó, a K-Monitor és a TI a nagysikerű Vagyonnyilatkozatok éjszakája után például épp a jövő héten jelenti be hasonló, az adatnyilvánosságért való küzdelemben kulcsfontosságú programját, amelyben bárki részt vehet majd a tavalyi választási kampányköltések mintegy 13 ezer oldalnyi elszámolásainak vizsgálatában. Cserében nemcsak a „korrupcióellenes szuperhős” cím, Ligeti ígérete szerint sör és pizza is jár majd…

Szerző

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Gömörit

Publikálás dátuma
2015.06.26. 20:17
Gömöri Zsolt Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Gömöri Zsoltot, a paralimpiai bizottság volt elnökét, aki egyelőre szabadlábon védekezhet – tudta meg a Magyar Nemzet.

A rendőrség a lap érdeklődésére azt közölte: „a Magyar Paralimpiai Bizottság működésével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. június 26-án gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsított szabadlábon védekezik”. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Gömöri Zsoltot, az MPB közelmúltban lemondott elnökét hallgatták ki, azaz az ügyben ő lett gyanúsított.

Az ügyészség még június 2-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján. A vádhatóság tájékoztatása szerint a nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján „bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni” - írja a lap. 

lásd még: Gömöri Zsolt egyedül viszi el a balhét

Szerző