Előfizetés

Kiderülhet, mi okozta a Gripen-baleseteket

Publikálás dátuma
2015.06.29. 13:23
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vizsgálóbizottságot hozott létre a honvédelmi tárca a Gripen-balesetek ügyében, a testületnek július 31-ig kell jelentést tennie a balesetek lehetséges kiváltó okairól - jelentette be a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hende Csaba közölte, a múlt pénteken felállított testület feladata az is, hogy javaslatokat tegyen a szükséges és lehetséges intézkedésekre. Hozzátette, hogy a balesetek körülményeit vizsgálják azok a minisztériumtól független közlekedésbiztonsági szervezetek is, amelyeknek a törvények értelmében ez a feladatuk.

A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a balesetek, a két gép kiesése befolyásolja a haderő képességeit. Ezért intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megtörténjen a két, remélhetőleg csak ideiglenesen repülésképtelen Gripen vadászgép pótlása. Ebben a helyzetben tárgyalásokat folytatnak svéd partnereikkel - mondta Hende Csaba. A magyar légierő egyik Gripen vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján és összetört, egy másik Gripen pedig június 10-én Kecskeméten az orrfutó hibája miatt a hasán szállt le. A pilóták mindkét esetben katapultáltak.

Hende 10 százalékos béremelést ígért

Nemcsak a katonák, hanem a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresete is emelkedik július elsejétől - jelentette be a honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten.

Hende Csaba a Honvédelmi Minisztériumban tájékoztatta az ágazati érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervezetek képviselőit a tárca közalkalmazotti állományának illetményemeléséről. A tanácskozáson részt vett még mások mellett Benkő Tibor vezérkari főnök, Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke.

A honvédelmi miniszter felidézte: ahogy korábban bejelentették, az idén júliustól első lépésben átlagosan 30 százalékkal, majd 2019 januárjáig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Emellett a kormány döntése értelmében a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak július elsejétől 8450 forintos pótlékot kapnak, amely jövő januárban - a duplájára - 16 900 forintra emelkedik.

Hende Csaba kiemelte: reméli, hogy a közalkalmazottak számára bevezetendő honvédelmi ágazati pótlékkal méltóképpen kifejezi a kormány a katonák mellett dolgozó mintegy 4400 közalkalmazott iránti megbecsülését is. Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: az ágazati közalkalmazottak átlagkeresete idén januárban mintegy 170 ezer forint volt. Ez két ütemben - először idén júliustól, majd jövő januártól - átlagosan 10 százalékkal emelkedik - közölte a szakszervezeti vezető.
    Egyúttal hozzátette: abban reménykednek, hogy a jövőre tovább növekvő honvédelmi költségvetésnek köszönhetően a katonák és a honvédelmi közalkalmazottak általános illetményemelése is folytatódik.

Órákat várt a betegszállítóra egy idős asszony, hiába

Publikálás dátuma
2015.06.29. 12:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A 72 éves nő azt állítja, még az illemhelyre is úgy ment ki, hogy egy kísérője ott maradt, miközben várt a betegszállítókra, ők azonban azt állítják, nem volt a sürgősségin az asszony - írja a délmagyar.hu.

A 72 éves algyői asszonyt még június 5-én kora délután mentő vitte be a szegedi klinika sürgősségi betegellátó osztályára, mérgezés gyanújával. Hazafelé betegszállító vitte volna őt és kísérőjét, az SBO meg is rendelte a szállítást, de a néni még hajnali egykor is a váróteremben ült. Végül egy segítőkész orvos vitte haza, saját autójával. 

Az esetnek utánanézett az Országos Mentőszolgálat is; szerintük hozzájuk kérés 2015. 06. 05-én 16 óra 48 perckor érkezett, melyet ezt követően átadtak a területileg illetékes, betegszállító szolgáltató EKITEP Kft. részére. A mentők nem tudtak arról, hogy elmaradt volna a szállítás.

A kft. ügyvezető igazgatója, Bárkányi Péter a délmagyar.hu-nak azt mondta, tényleg megkapták az értesítést, és a betegszállítók 18 óra 25-kor meg is érkeztek a sürgősségire. A dorozsmai beteget ott is találták, az algyőit, vagyis az asszonyt, azonban nem. A kollégáik állítólag hangosan kérdezték, hogy kit kellene hazavinni, de senki nem felelt. Mivel járóbetegről volt szó, azt gondolták, egyik hozzátartozója vitte haza. 

A néni az állítja, végig az első széken ült, és még a vécére is úgy ment ki, hogy a kísérője ott volt. "A mellettem ülőnek is mondtam a nevem, hogy ha keresnének, tudják, hol vagyok. Bejönni betegszállítókat egyszer láttam, a helyiség túloldalán. Elvittek egy nénit, és körülnéztek, aztán elmentek, nem szóltak." - mondta el a lapnak az idős asszony.