Előfizetés

Vágjunk kaput

Megelégelhette a magyar kormány, hogy mindenféle frinc-franc szervezetecskék, pártocskák, firkászok folyamatosan bírósághoz fordulnak, hogy az általuk – értsd: a magasságos kormány – eltitkolt adatok nyilvánosságra hozhassák. Igen, az Orbán-féle kabinet pontosan tudja a módját, hogyan kell elejét venni a bírósági szabotázsnak; azaz annak a káros gyakorlatnak, hogy egyes bírók nem a kormánynak hódolnak, hanem a nyilvánosságot támogatják.

A Fidesz-KDNP-ből álló élcsapat idáig eltűrte ezeket az akciókat, de mostanra úgy határozott: ez a kiskaput is bezárja. Amúgy azért nevezem a kiskapunak, mert normálisan ez egy nagy kapu, egy hatalmas bejárat lenne, az alkotmány – nota bene: az alaptörvény - által biztosított jog, de tudjuk, ezeket a pártokat a legcsekélyebb mértékben sem érdeklik a hatályos jogszabályok; ha nem tetszik nekik valami, azonnal alkotnak egy új törvényt, kihajítva a régit.

Orbán Viktortól már régóta tudjuk, hogy nálunk a szabályokat, a törvényeket így alkotják: elmagyarázta Tarlós Istvánnak is, ráadásul a nyilvánosság, azaz a tévékamerák jelenlétében, egy buszon állva, hogy miként kell például egy épületet rekvirálni: nos, úgy, hogy törvényt alkotnak rá.

Ez történik most is.

Az új törvény most így szól (a nyelvezetéért előre elnézést): „A közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.” Majd a következő szakasz: „A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény – a döntés meghozatalát követően akkor utasítható el, ha az adat a további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy ha az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét, vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné”

Ha valakinek gondot okozna a szöveg értelmezése – nem lennék meglepve, ha a többség így járna -, annak könnyítésül az egyszerűsített változatot írom ide: az adatigénylés akkor tiltható meg, amikor a kormány akarja. Ez rendelkezés ugyanis tág teret nyit a „közfeladatot” ellátónak és ellehetetleníti a kíváncsiskodó „civileket.

És ugye nem is vitatható: a kabinet ezúttal is törvényes utat jár; kizárólag a törvények alapján működik. Más kérdés – és erről már többször írtunk -, hogy a törvényeket úgy hajlítja, ahogy akarja. Olyan szabályokat alkot, amilyeneket akar – demokráciában ez így természetes.

Az Orbán-féle demokráciában. Ami ellen, a példa is mutatja, lehetetlen a hagyományos demokratikus eszközökkel tiltakozni.

Új kapukat kell nyitni. Sőt: vágni.

Megerősítik a tunéziai strandok védelmét

Tunéziába érkezett tegnap a brit belügyminiszter. Theresa May ellátogatott a pénteki tengerparti mészárlás helyszínére, virágcsokrot helyezett el és fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. May tárgyalt a tunéziai hatóságokkal, s egyetértettek abban, hogy „a terroristák nem nyerhetnek”.

Nagy-Britannia további biztonsági szakértőket küld a helyszínre, de a vizsgálatot a tunéziai hatóságok folytatják le. Az eddigi megállapítások szerint a lövöldözőnek egy vagy több segítőtársa lehetett. May belügyminiszter felmérte, milyen további segítséget tud adni a brit kormány az áldozatok hozzátartozóinak, s megvizsgálják azt is, hogyan tudják erősíteni a brit turisták biztonságát. Tunézia bejelentette, mintegy ezer katonát rendelnek ki a strandok védelmére.

London egy C-17-es katonai szállítógépet küldött a sousse-i hotel strandján megölt britek, illetve a négy legsúlyosabb sérült hazaszállítására. A brit kormány a könnyebb sérültek hazaszállításában is segítséget nyújt. A 38 áldozat közül legalább harmincan brit állampolgárok voltak, első menetben 18 embert sikerült azonosítani. A tunéziai mészárlás a legsúlyosabb terrorcsapás volt a 2005-ös négyes londoni terrortámadás óta. A három londoni metróállomás és egy busz elleni al-Kaida csapásban 56-an veszítették életüket.

„Az iszlám szélsőségesek hadat üzentek Nagy-Britanniának, támadnak bennünket odahaza és külföldön” – mondta David Cameron kormányfő a BBC Radio4 műsorának nyilatkozva. A konzervatív kormányfő, aki nemzetbiztonsági kabinetjével is tárgyalt, hosszútávú választ ígért a terrorizmus ellen.

A The Guardian című lap szerint fontolóra veszik a szélsőséges szervezetek betiltását, s a közösségi médián a szélsőséges hangnemű oldalak korlátozását is. London eddig is részese volt az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciónak, már legalább 300 légicsapásban támadták az IS iraki állásait.

A tunéziai hatóságok tegnap jelezték, hogy többeket őrizetbe vettek a pénteki harminckilenc áldozatot követelő szúszai merénylettel kapcsolatban. Az észak-afrikai ország belügyminisztere, Nadzsem Gharszali közlése szerint elfogták a rajtaütést elkövető terrorista mögött álló hálózat tagjainak első csoportját. További részleteket nem árult el, csupán annyit közölt, hogy még vizsgálják azt az értesülést, miszerint a támadó egy líbiai dzsihadista táborban kapott kiképzést.

Letiltott Facebook-alkalmazás

Nem lehet elérni a a Facebook legújabb fotómegosztó alkalmazását az EU-ban, annak néhány eleme ugyanis ütközik az EU-s szabályokkal - írja a hvg.hu. 

A nemrég indított az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető Moments (pillanatok) nevű fotómegosztó alkalmazását, az Európai Unión belül azonban senki sem tudja telepíteni, legalábbis hivatalosan egész biztosan nem. Adatvédelmi okok miatt még 2012-ben kikapcsolták az arcfelismerős kényelmi funkciót, az app pedig éppen ezt használva működik.

Az alkalmazást úgy tervezték, hogy egy eseményen elég legyen csupán egyetlen telefonnal fotózni, az így elkészült, és az appba bekerült képeken lévő résztvevőket pedig a program automatikusan felismeri és bejelöli. Az eljárással az EU továbbra sem ért egyet, és azt szeretné, ha a felhasználókat csak úgy lehetne megjelölni egy képen, ha ők ahhoz előzetesen hozzájárulnak. Mivel a közösségi oldal részéről ilyen funkciót egyelőre nem terveznek fejleszteni, az app egész biztosan elérhetetlen marad.