Előfizetés

A minisztériumi dolgozók is kaptak Gömöri-féle támogatást?

Publikálás dátuma
2015.06.30. 12:51
Gömöri Zsolt Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnöke szerint nem igaz, hogy egyetlen minisztériumi köztisztviselő sem kapott támogatást devizahitelének végtörlesztéséhez - írja a Magyar Nemzet. 

Gömöri Zsolt a lapnak úgy összegezte a minisztériumoktól kikért adatokat, amely szerint csak ő kapott támogatást devizahitele végtörlesztéséhez, hogy ez nem igaz, ahogy az sem, hogy „egyetlen minisztériumi köztisztviselő sem élt ezzel a lehetőséggel”. Szerinte azt is valótlanul híresztelte a lap, hogy a kormány a tárcák válaszainak összesítése után azt közölte, hogy a támogatások ügyében a minisztériumok munkatársai nem érintettek.

A volt elnök azt is cáfolta, hogy „a minisztériumok munkatársainak egyike sem élt a Gömöri Zsolt által hangoztatott lehetőséggel”,  az immáron gyanúsítottként is kihallgatott volt sportvezető azonban egyetlen állításához sem csatolt bizonyítékokat. Ahogy az sem derült ki, hogy Gömöri honnan veszi, hogy minisztériumi dolgozók is kaptak támogatást.

A Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnökének botránya májusban robbant ki, amikor kiderült, hogy 2012-ben Deutsch Tamás alelnök, a Fidesz európai parlamenti képviselője javaslatára hárommillió forintos támogatást kapott arra, hogy végtörlesztéssel kifizesse devizahitelét. Ezután nemcsak a végtörlesztésről, hanem például az autóbérlésről, a jutalmakról, a jutalékokról vagy épp az üzemanyagköltségek térítéséről is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri sajtótájékoztatóján próbált cáfolni, majd lemondott elnöki posztjáról. Az ügyben többen tettek feljelentést, s a Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt - idézte fel a lap.

A Gömöri-ügy naptárának jelentősebb napjai
2012. Deutsch Tamás, az MPB alelnöke javaslatára Gömöri Zsolt és további három munkatársa végtörlesztését állja a bizottság. Az elnök 3 milliós vissza nem térítendő pénzt kap erre a célra.A paralimpia után 17 millió forintos prémiumban részesül a parasportolók eredményei kapcsán Gömöri.
2015. május 4. Gömöri kérésére az MPB felügyelőbizottsága (fb) alaposan kivizsgálja a szervezet működését.
2015. május 7. Az RTL Klub Híradója beszámol a 3 millió forintos végtörlesztésről. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét és Gömörit.
2015. május 12. Gömöri bejelenti, hogy visszafizette a 3 milliót a közös kasszába.
2015. május 14. Parasportolók nyolc pontból álló nyilatkozatot adnak át az MPB elnökének a Magyar Sport Házánál.
2015. május 20. Már 500 aláírónál tart az internetes petíció, az elnök lemondása érdekében.
2015. május 21. A Központi Nyomozó Főügyészségen csoportos feljelentést tesznek több parasportoló nevében Gömöri ellen.
2015. május 24. Gömöri Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy „minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak” ellene. Megnevezte a lejáratási kísérlet részvevőit is.
2015. május 26. Az MPB elnöke sajtótájékoztatón cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, továbbá június 19-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.
2015. május 28. Az fb „mindent rendben talált” a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közölte lemondását. Ugyanezen a napon a Coca-Cola bejelentette, hogy felfüggeszti az ügy rendezéséig az MPB-nek nyújtott támogatását, este pedig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is kifejezte, hogy jobban tenné Gömöri, ha távozna.
2015. május 29. A jochapress.hu értesülései szerint az fb mégsem talált mindent rendben az MPB körül, ugyanis kimaradtak bizonyos pontok a vizsgálatról szóló közleményből.
2015. június 2. Nyomozást rendelt el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt.
2015. június 4. A bizottság a parasportolókkal „tűzszünetről” állapodott meg a közgyűlésig.
2015. június 10. A hvg.hu nyilvánosságra hozta Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetőjének a felmondólevelét, amelyből az derül ki, hogy többek között azért is menesztették, mert nem volt szabályos a végtörlesztés kifizetésének a módja.

 

Szocialisták az olimpiára: igen és nem

Publikálás dátuma
2015.06.30. 12:37
Illusztráció: Thinkstock
Hétfőn az MSZP országgyűlési képviselő csoportja úgy határozott: nem támogatja a budapesti olimpia rendezésének tervét. A szavazók nagy arányban vetették el az ötletet, ami csak azért meglepő, mert alig egy hete a szocialisták budapesti képviselői a fővárosi közgyűlés szavazásán az igen gombot nyomták meg, azaz támogatták a 2024-es budapesti olimpiát. 

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: valóban kétféle vélemény létezik e pillanatban; mást képvisel az országos vezetés és a frakció, és mást a budapestiek. Horváth szerint vállalható ez az eltérés, mivel Budapestnek elemi érdeke, hogy a kormány fejlessze a várost, amelyet csakis úgy lehet elérni a Fidesznél, ha egy ilyen megaberuházáshoz jut Magyarország. „Nekünk elemi érdekünk, hogy azt a 2000 milliárd forintot megkapja a város, ami a közlekedés fejlesztéséhez szükséges” – mondta Horváth Csaba.

A politikus szerint védhető az országos álláspont is, mivel egy olimpiai beruházásnál különösen kell tartani a korrupció felerősödésétől. „Ezt nem én, hanem maga a kormány megbízottja, Fürjes Balázs ismerte el a közgyűlés előtt” – fűzte hozzá Horváth. Ami persze már magánál a pályázat elkészítésénél is előfordulhat, hiszen pusztán a tervek a pályamű elkészítése nagyjából tízmilliárd forintba fog kerülni.

A Gőgös Zoltán MSZP elnökhelyettes által bejelentett országos álláspont indokai között az is fellelhető, hogy a szocialisták elvileg sem támogathatják egy olyan kormány szürreális álmait, amelyik egy olimpiára igen, ám de a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására nem hajlandó költeni. Nem újítja fel a kórházakat, nem ad pénzt, például, az egészségügyi bérfejlesztésekre.

A kétféle szocialista vélemény kapcsán egyébként Horváth Csaba megjegyezte: az országos vezetés hozzájárult, hogy a budapesti MSZP támogassa továbbra is az olimpia gondolatát, hiszen ebben az esetben az eltérő érdekek kellő magyarázatot adnak az ellentmondásra.

A 20024-es olimpia rendezési jogáról 2017-ben döntenek; a többség úgy kalkulál, hogy Budapestnek kevés az esélye a győzelemre. 

Lemondott Hunya polgármestere

Lemondott tisztségéről Hunya polgármestere, Petényi Szilárdné - írja keddi számában a Békés Megyei Hírlap.

A község vezetője azzal indokolta, hogy kilenc év után távozik, hogy "már nem tudja 1000 fokon égve" végezni a munkáját, és szeretne több időt a családjával, unokáival tölteni. A korábban pedagógusként dolgozó Petényi Szilárdné harmadik ciklusát kezdte meg tavaly októberben a falu vezetőjeként, hét évig tiszteletdíjas polgármesterként végezte a településvezetési feladatokat. Petényi Szilárdné június 30-i hatállyal távozik. Átmenetileg Kiszely Imre alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséggel járó feladatokat.