Bíróság elé állítják az Uber két vezetőjét

Szeptember 30-án mond ítéletet a párizsi büntetőbíróság a taxisok által tisztességtelen versennyel vádolt Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás és két vezetője ellen folyó eljárásban - közölte a párizsi ügyészség.

Az amerikai szolgáltatásnak, valamint Thibaud Simphal vezérigazgatónak és Pierre-Dimitri Gore Coty nyugat-európai igazgatónak megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt kell bíróság elé állnia.

Az Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat, miután a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat, ami törvénytelen a francia törvények szerint.

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás során a szolgáltatás által alkalmazott sofőrök ellen is eljárást indult taxis hivatás törvénytelen űzése miatt. Eddig 202 Uber-sofőrt ítéltek pénzbírságra, egy ember 15 napi felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 79 eljárás van folyamatban.

Az Uber két vezetőjét hétfőn vették őrizetbe. Az eljárás már jóval azelőtt megindult ellenük, hogy múlt csütörtökön a taxisok tiltakozásul a szolgáltatás ellen harminc nagy útlezárással akadályozták országszerte a közúti közlekedést, óriási dugókat okozva. Az igazgatók önként jelentek meg a rendőrségi meghallgatáson, ahol őrizetbe vették őket, majd a kihallgatásuk végén vádat emeltek ellenük.

Az Uber vitatja a 2014-ben elfogadott törvényt, amelynek értelmében a nem regisztrált sofőrök egy év börtönbüntetéssel és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók, jogosítványuk felfüggeszthető, a gépkocsijuk pedig lefoglalható. Az Uber ez ellen a törvény ellen az Európai Bizottságnál élt panasszal.

Az Uber szerint jelenleg 400 ezer felhasználójuk van elsősorban olyan helyeken, ahol kevés a taxi. Franciaországban a kiadható taxiengedélyek számát az állam szabályozza, amely az elmúlt ötven évben alig változott, 55 ezer az egész országban. Az engedély városoktól függően egy kisebb lakás árába, 150-250 ezer euróba (47-78 millió forintba) kerül, és 250 órás képzést ír elő a sofőröknek.

Szerző

Vége a káosznak? Hosszabbított a Telenor

Publikálás dátuma
2015.06.30. 19:37
Illusztráció. Fotó: Népszava
Az ügyfelek érdekében kedden a társaság a kétoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos jelentkezési határidőt meghosszabbította, így minden érintett ügyfélnek lesz ideje jelezni döntését és nem a május végi ügyfélértesítőben szereplő július elsejei dátummal kell számolniuk - áll a társaság közleményében. A további részletekről később ígértek tájékoztatást. Mint fogalmaztak: „A Telenort váratlanul érte a hatalmas érdeklődés a július elsejei tarifaváltozással kapcsolatosan, a szokásos napi forgalom többszöröse jelentkezett ügyfélkapcsolati csatornáinkon.”

Az ügyfélszolgálatok leterheltsége esetén az előfizetők tértivevényes postai úton megtett nyilatkozata is a jogszabályoknak megfelelő mód arra, hogy jelezzék, nem fogadják el mobilszolgáltatójuk július 1-jétől tervezett kétoldalú szerződésmódosítási ajánlatát - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden kiadott közleményében. Az előfizetők számára a jogszabályok az ajánlat kézhezvételétől számított 15 napot biztosítanak ahhoz, hogy nyilatkozzanak, ha el kívánják utasítani az ajánlatot, de a szolgáltatók vállalásai ennél hosszabb időtartamra is vonatkozhatnak

Amint arról lapunk is beszámolt: a Telenor ügyfeleinek június 30-án éjfélig volt lehetősége arra, hogy jelezzék, nem kérnek a július 1-jétől érvényes – kétoldalú szerződésmódosítással bevezetni kívánt – magasabb havidíjakból.  Az erről szóló értesítés azonban rövid határidővel és elég rossz időpontban ment ki - a pénteki munkaidő vége felé -, így ennek az lett az eredménye, hogy hétfőn kígyózó sorok alakultak ki az ügyfélszolgálatokon a telefonos ügyfélszolgálaton megnőtt a várakozási idő. Kedden folytatódott a káosz, sem a telefonos ügyfélszolgálat, sem az internetes ügyfélbejelentkezés nem működött, az utóbbinál a magasabb színvonal érdekében történő fejlesztéssel palástolták a kapcsolatfelvétel ellehetetlenülését.

Napközben a Facebookon (!) egy hozzászólásban jelezte a telefontársaság, hogy internetes oldalukon sorban állás és telefonálás nélkül is jelezhető, ha valaki nem fogadja el a díjmódosítást. Majd délután a helyzetet mentve adta ki közleményét.

Szerző
Frissítve: 2015.07.01. 12:05

DK: Gyűlöletkampány helyett méltó életet!

 A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Debrecenben nincs helye a befogadótábornak, mert "a Fidesz gyűlöletkampánya oda vezetett", hogy a város lakói már nem fogadják el a migránsok jelenlétét.

Varga Zoltán, a párt debreceni elnöke és helyi önkormányzati képviselője kedden, a befogadóállomás bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján a kormányt, a miniszterelnököt és a fideszes városvezetést okolta mindazért, ami az ország déli határán, illetve a túlzsúfolt debreceni táborban kialakult.

Gyűlöletkampány helyett méltó életet biztosító táborokat kell létesíteni, és nem kerítésépítéssel, hanem az Európai Unióval együttműködve lehet a problémát megoldani - tette hozzá az ellenzéki politikus. Varga Zoltán szerint négyméteres kerítésekkel nem lehet megállítani azokat, akik egy jobb élet reményében feladták mindenüket, eddigi életüket. A DK-s politikus felszólította a kormányt, hogy megfelelő szakemberekkel teremtse meg a lehetőségét "élhető menekülttáborok" kialakításának.

Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter tavaly januári, az ukrán válság kapcsán tett kijelentésére, miszerint "akár 170 ezres menekült ellátására is felkészültek". Most az látszik, hogy ennél lényegesen kevesebb menekült humánus ellátása sem biztosított - utalt Varga Zoltán arra, hogy a mintegy 800 fős befogadóképességű debreceni táborban csaknem 1900-an vannak jelenleg. Hozzátette: a zárt tábor nem megoldás, az Európai Unióval közösen meg kell találni a humanitárius eszközöket a migráció kezelésére.

Szerző