Előfizetés

Távozik Márta István a pécsi Zsolnay éléről

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.07.01. 19:37
Márta István
Nyugdíjazását kérte Márta István, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője, ezért augusztus 31-én távozik a szervezet éléről. 

Páva Zsolt polgármester a város nevében köszönetét fejezte ki Márta Istvánnak ügyvezetőként végzett csaknem négyéves, rendkívül sikeres munkájáért, amellyel nemcsak Pécs polgáraival, hanem az ország kultúrára érzékeny közegével is megismertette, megszerettette a Zsolnay-negyedet, a Kodály Központot, a világörökségi helyszíneket - írta a pécsi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében. Hozzátették, Márta István érdeme, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló örökségkezelő ZSÖK meghatározó szereplője lett a pécsi kulturális turizmusnak, az értékőrzésnek és értékteremtésnek. Páva Zsolt a jövőben polgármesteri kulturális stratégiai főtanácsadóként számít az ügyvezető munkájára.

Lapunk megkeresésére Márta István elmondta, hogy már tavaly nyugdíjaskorba került, hiszen már 63 éves. Nagyon sokrétű, sokfajta, szépséges volt ez a munka. Pécs polgármestere, Páva Zsolt pedig fölkérte, hogy legyen a kulturális főtanácsadója. Ez azt jelenti, hogy a pécsi kulturális élet teljes területét, a kulturális turizmust is segítse. Ezenkívül még kommunikációs feladatai is lesznek. A munkáltatója a polgármester. Természetesen szemmel tartja a Zsolnay Örökségkezelőt is, ugyanúgy, mint a világörökségi területeket, és valamennyi kulturális intézményt, céget, ami a városban van. Nemzetközi kapcsolatokkal, közép- és kulturális stratégiák kialakításával is foglalkozik. A Zsolnay Örökségvédő Nonprofit Kft. élére szeptember elsejétől, közgyűlési határozattal, Vincze Balázs a Pécsi Balett igazgatója kerül. Arra a kérdésre, hogy ilyen változáskor mindenki mögöttes indokokat sejt, Márta azt felelte, most nincsenek ilyenek. Három és fél évig látta el ezt a munkát, ezalatt 8000 kulturális program volt a Zsolnayban, 1, 5 millió látogatóval, ami igazán szép teljesítmény volt. Kissé megfáradt. Az új munkakörével pedig új perspektívák nyíltak előtte.

Lázár barátsága már fabatkát sem ér? - Megszólalt a dohánykirály

Barátságról szó sincs! Nyilatkozta a Figyelőnek adott interjúban Lázár Jánossal kialakult kapcsolatáról Sánta János, a Continental csoport elnöke, aki Orbán Viktor buzdítására szállt be a Napi Gazdaságba. A dohányipar háttérbe húzódó szürke eminenciása elárulta, nem csak a British American Tobaccóval tárgyalt a dohányellátós konzorciumról.

Részlet az interjúból:

- Miért lépett a médiapiacra? Már nem bízik a dohánybizniszben?
- Egyszeri üzleti döntés volt. Orbán Viktor az EchoTV-ben egy interjúban utalt rá, hogy jó volna, ha a jobboldali sajtót segítenék a vállalkozók. Most adódott egy lehetőség, és mivel a gazdaság közelebb áll a szívemhez, úgy gondoltam, élek vele.

- Miért éppen a Napi Gazdaság? Tv-t, rádiót is vesz?
- Ez keltette fel az érdeklődésem, de mást egyelőre nem veszek. Hogy a jövő hogyan alakul, azt pedig majd meglátjuk.

Bővebben itt olvashat a témáról!

Fidesz: a kerítés újabb fontos lépés az ország védelméért

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok szerdán is nyilvánvalóvá tették, hogy a bevándorlás pártján állnak, és ha rajtuk múlna, teljesen védtelenül hagynák az országot.

A Fidesz-frakció közleményében arra reagált, hogy az ellenzéki pártok kritizálták a szerb-magyar határon megépítendő kerítést. A Fidesz szerint a magyar-szerb megállapodás újabb fontos lépés ahhoz, hogy megvédjék az országot és az Európai Uniót az illegális bevándorlóktól.

Mint írták, a kormánypárt és a kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően Magyarország gyors és határozott lépéseket tett a bevándorlási szabályok szigorításáért, a menedékjogi eljárások felgyorsításáért, az illegális bevándorlók őrizetben tartásáért, a migrációs táborok szigorúbb felügyeletéért, az embercsempészek elfogásáért, a határvédelem megerősítéséért és azt is elérték, hogy Magyarországra külön uniós szabályok legyenek érvényesek.

"Az ellenzékkel szemben a Fidesz ezután is mindent meg fog tenni, hogy megvédje az országot az illegális bevándorlóktól" - fogalmaznak a közleményben.

Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, a magyar-szerb kormányülés után Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja, vagyis "határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátkeléseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni".