Előfizetés

Tóbiás: ezért mennek a fiatalok külföldre (fotók)

Publikálás dátuma
2015.07.03. 13:04
Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke és Gurmai Zita, az Euró
Az MSZP elnöke szerint ha a magyarországi bérek nem közelítenek az európai bérekhez, a fiatalok továbbra is el fognak menni külföldre. Tóbiás József erről a Táncsics Alapítvány "Hazaváró, Haza-váró" címmel megrendezett konferenciáján beszélt pénteken Budapesten.

Az ellenzéki pártvezető hangsúlyozta: az elvándorlás problémáját nem aktuálpolitikai szinten kell kezelni, hanem hosszú távon kell gondolkodni róla, mert ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, 2024-re meg fog duplázódni a jelenlegi 580 ezerre tehető kivándorlók száma. Ha pedig ez bekövetkezik, az egészségügyben, az oktatásban, a műszaki és humán területeken nagyon komoly hiánnyal fog küzdeni az ország - vetítette előre. 

Utalva a magyar-szerb határszakaszra tervezett kerítésre azt mondta: nem a bezárkózás a megoldás, amit most Magyarország tesz, hanem az elvándorlás problémájának felismerése, okainak feltárása és a megoldáskeresés.

 A pártelnök Európa jelenlegi legnagyobb kihívásának a migráció kezelését nevezte, majd hozzátette: Magyarországnak emellett van egy másik problémája is, ez pedig a kivándorlás. Felidézte: a pénzügyi világválságot követően, 2011 után felgyorsult a kivándorlás. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a Magyarországot elhagyók döntő többsége fiatal, minden 10 kivándorlóból 8-an 40 év alattiak, akik - mondta - a biztonság hiánya, illetve az anyagi és jogbiztonság, a kiszámíthatóság érdekében indulnak el. 

Andor László, az Európai Bizottság korábbi foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa. MTI Fotó: Marjai János

Andor László, az Európai Bizottság korábbi foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa. MTI Fotó: Marjai János

Tóbiás József szerint miközben gyűlöletkampány zajlik, ami arról szól hogyan zárjuk le Magyarország déli határait, aközben sem a szellemi, sem a szakmai, politikai térben nincs szó a Magyarországról elvándorló tömegek kezeléséről.  Becslése alapján a kormány hatod annyit költ a fiatalokat hazaváró programra, mint a "gyűlöletkampányára", az pedig önmagában nem elég, hogy a kormány azt mondja: jöjjenek haza a fiatalok. Hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell alakítania azt a hosszú távú stratégiát, hogyan akar a társadalom jólétéért küzdeni. 

Európai állampolgárokként a fiatalok ismerjék meg a világot, tanuljanak meg más nyelveket, ismerkedjenek meg más kultúrákkal, de ennek a tudásának birtokában a magyar nemzetet gyarapítsák - folytatta a szocialista politikus. Ennek feltételeit szerinte nem jogszabályokkal, hanem közös nemzeti stratégiával lehet megteremteni, és akkor lesz sikeres Magyarország, ha azok, akik Európából figyelik az eseményeket, úgy fogják gondolni, hogy érdemes hazajönni. 

A konferencián Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta: nincs ma Magyarországon az elvándorlásnál nagyobb probléma és nem a kormány által felvetett nemzeti konzultációs témák az igazán fontos kérdések, hanem ez. Az MSZP kiemelten foglalkozik a témával: meg kívánja mutatni, hogy lehet olyan politikát csinálni, amely miatt nem akarja a magyar munkaerő elhagyni az országot, akik pedig már elmentek, egyszer majd hazatérnek - hangoztatta. 

Bejelentette azt is, hogy érdekképviseleti mozgalmat indítanak, amely nem pusztán hazavárja a fiatalokat, hanem jogsegélyszolgálatot, tanácsadást, ingyenes online felületen folyamatos kapcsolattartást biztosít, és szükség esetén a helyi hatóságokkal való vitákban segítségnyújtást. Hozzátette: érdekképviseleti csoportokat hoznak létre Berlinben, Brüsszelben és Londonban azoknak a magyaroknak, akik most úgy érzik, hogy senki sem foglalkozik velük.   

Andor László, az Európai Bizottság korábbi foglalkoztatáspolitikai biztosa előadásában többek közt arról beszélt, hogy az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, hogy a szabad munkavállalás alapvető jog. Ezt védeni kell, ugyanakkor a legfontosabb erőforrást, a humán tőkét is védeni szükséges annak érdekében, hogy az abba való befektetés ne vesszen el - mondta.

Orbán: ez nem lesz a te hazád, ez a mi hazánk

Publikálás dátuma
2015.07.03. 10:08
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol az aktuális kérdésekről, többek között a menekültügyről és a határzárról beszélt. A kormányfő szerint a magyar-szerb határra épülő kerítéssel magunkat és Európát is védjük az illegális bevándorlóktól, s bár sokan úgy gondolják, hogy a bevándorlók befogadása pozitív dolog, erre a sokszínűségre nincs szükségünk. Orbán a görög helyzetről azt mondta, hogy az ország nem került volna a mostani súlyos helyzetbe, ha Magyarországhoz hasonlóan lép öt-hat évvel ezelőtt. 

Orbán azt is megismételte, hogy a következő két évben 40 ezer bevándorlót, menekültet fognak szétosztani az EU-ban, de ezt Magyarország nem tudja elfogadni, főleg azt nem, hogy további 20 ezer embert hoznak be unión kívüli területről - fogalmazott, a miniszterelnök, hozzátéve: „Magyarország közölte: ebből kimarad. Jogilag erre lehetőségünk van. Magyarország ragaszkodik az önkéntes döntéshez” – mondta. 

Orbán, a hős: megvédjük Európát is

Orbán Viktor miniszterelnök szerint rossz politikával a jelenlegi népvándorlás a többszörösére gerjeszthető, ezért ő határozott határvédő politikát képvisel. A határzárral kapcsolatban azt mondta: ezzel "miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is" - fogalmazott.

Orbán: kell a vasfüggöny

Kisajátítják a magyar határ és a majdani vasfüggöny közötti tíz méteres területet, így az illegális migránsok még nehezebben juthatnak be az országba. Azt pedig, hogy a kerítés hatásos, nemzetközi példák bizonyítják. Ez derült ki Lázár János és Giró-Szász András szokásos csütörtöki tájékoztatóján, amikor lapunk kérdéseire válaszoltak.

Orbán Viktor egyébként a szerdai kormányülésen kiadta a jelszót, minél hamarabb fel kell építeni a kerítést a szerb-magyar határon, így heteken belül megkezdik annak telepítését. Lázár szerint a miniszterelnök világossá tette, nem tudnak erre 4-5 hónapot várni, mert egyre több illegális bevándorló érkezik. Az elmúlt hétvégén például 3800-an jöttek. A vasfüggönyt az állam építi, és 10 milliárd forintnál nem kerülhet többe, a határzár nyomvonalát a Belügyminisztériumban már meghatározták. 

A teljes cikket itt olvashatja!

 

Nem tetszik a szerbeknek, de ezt értsük meg

A kerítésből pedig nem engedünk

Nem Szerbia és a szerb nép ellen irányul a kerítés, de Magyarország kénytelen megvédeni déli határait - erről biztosította Orbán Vucicot a magyar-szerb kormányülés után. A kormányfő szerint Magyarország "harapófogóba került", majd elismételte, hogy nem bevándorlásról, hanem a  népvándorlás újabb hullámáról van szó.

A szerdai szerb-magyar kormányülésről tájékoztatva elmondta, noha Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök sem örült a szerb-magyar határra tervezett kerítésnek, "amit értsünk is meg", a bevándorlás is olyan kérdés, amelyben a szerbeknek és a magyaroknak érdemes közös álláspont kialakítására törekedni. Nemzetközi szervezetek, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) aggályaira Orbán Viktor úgy reagált: ezek a nemzetközi szervezetek félnek a jövőtől. Nem lesz könnyű a következő néhány év a népvándorlások miatt, de "látjuk a feladatokat, van időrendünk, akcióterveink vannak", ezeket végre kell hajtani, nem pedig félni a jövőtől - közölte.

Ha szereti a sokszínűséget, illúziókban szenved

Orbán ismét felhozta azt a hasonlatot, miszerint ha azt is mi döntjük el, kit engedünk be a házunkba, akkor a legelemibb önvédelmi kérdés, hogy azt is csak a magyarok dönthessék el, kit engednek be az országukba. Beszélt arról is, hogy akik a menekülteket és a megélhetési bevándorlókat nem választják szét, egyszerűen csak idegeneket látnak bennük, és akik szerint az idegen nem veszélyes, hanem szép, és az a jó, ha minél sokszínűbb emberek alkotnak egy társadalmat, azok szerint Magyarország egy jó folyamatot akaszt meg. Hozzátette, általában a nemzetet, a családot kevésbé fontosnak gondoló baloldal szenved leginkább "abban a betegségben, hogy illúziói vannak a bevándorlással kapcsolatban".

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ez a kontinens nem lesz a te hazád

A helyzet rossz kezelése, a rossz európai válasz miatt "ma az a képzet él Afrikában", hogy Európa elfogadja az ő ideérkezésüket. Ezért világosan meg kell mondani nekik: "nincs esély, vissza fogunk küldeni, ez a kontinens nem lesz a te hazád, van neked saját hazád, ez a mi hazánk, mi építettük fel, szívesen működünk veled együtt, vannak törvényeink, tartsd be, ha ide akarsz jönni, még ennek is megvannak a szabályai, de az lehetetlen, hogy te törvénysértő módon átrohanj a kerítéseinken, a határainkon" - ezt üzente Orbán az interjúban azoknak, akik illegálisan átjönnek a határon, majd hozzátette: nem tudunk róluk semmit, nem ismerjük a szándékaikat sem.

A menekültekről készült helyszíni riportunkért kattintson!

Orbán ismétli önmagát

A miniszterelnök kitért a múlt heti EU-csúcstalálkozóra, ahol az a döntés is született bevándorlásügyben, hogy Magyarország - Bulgária mellett - külön elbírálás alá esik. Magyarországnak ki kellett állnia saját érdekeiért, mert "a mi helyzetünk mindenki másétól különböző": "mi nem vagyunk frontország (...), mégis Magyarország nehezebb helyzetben van, mint ők, mert a görögök nem fogják meg a saját határaiknál a gazdasági bevándorlókat, és ezek rázúdulnak Magyarországra" - fejtette ki a miniszterelnök. A magyar kormány azt az álláspontot képviselte Brüsszelben, hogy a bevándorlók szétosztására vonatkozó szabályok, a kvóták Magyarországra nem érvényesek, "ragaszkodunk az önkéntes, saját jogon meghozott döntéshez, és nem vállalunk egyébként ezekből a terhekből, mert ezekből rajtunk már több van, mint másokon" - közölte.

A kormányfő nem kímélte a görögöket sem

Orbán a görög helyzetről is beszélt, mintegy az országot és az állampolgárokat hibáztatva a kialakult helyzetért: "A bajba jutott családok szeretik azt gondolni, hogy nem ők tehetnek a helyzetükről. Mindenkinek vannak ilyen ismerősei. A görögök is tehettek volna többet, de akik segíteni tudtak volna, lehettek volna kevésbé mohók. Együtt érzünk a görögökkel, szurkolunk nekik, de amikor megfelelő választ kellett volna adniuk a problémákra, ők nem léptek szinte semmit. "A görögök is tehettek volna többet, és akiknek az lett volna a dolguk, hogy segítsenek rajtuk, is lehettek volna kevésbé mohók" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Magyarország sok szempontból hasonló helyzetben volt 2010-ben, nekünk mégis sikerült megfelelően cselekednünk. 2/3-os győzelem, erős kormányzás kellett a fontos lépésekhez. Ha ez nem következett volna be, most ott tartanánk, mint Görögország." - fogalmazott élesen a miniszterelnök.

Idegesség a görög koalícióban

Egyre nő a harci idegesség a görög kormánykoalíción belül. A kisebbik koalíciós párt, a Független Görögök négy képviselője is bejelentette: szembemennek a kormány akaratával, s igennel voksolnak a vasárnapi népszavazáson, amelyen a választók arról döntenek, elfogadják-e a hitelezők által javasolt reformprogramot, vagy sem. Panosz Kammenosz, a jobboldali populista párt elnöke, aki egyben védelmi miniszter is, hírek szerint kilépéssel fenyegette meg a kormányfőt arra az esetre, ha csökkentené a katonai kiadásokat.

Néhány órás tárgyalás után közleményt adtak ki, amelyben azt állították, a görög kormány részéről nem érkezett a védelmi kiadások csökkentésére vonatkozó javaslat. Kammenosz csütörtökön kijelentette, a hadsereg „szavatolja az ország stabilitását”, s beavatkozik, ha erre szükség van.

 

Éljen a példátlan költségvetés

A kormányfő interjúja végén kitért arra, hogy a parlament már az év közepén elfogadta a 2016-os költségvetést. Szerinte példátlan esemény, hogy az ország eljutott a kiszámíthatóságnak arra a szintjére, hogy az év közepén elfogadott büdzséje van. A költségvetésről szólva kiemelte a személyi jövedelemadó csökkentését és a teljes foglalkoztatottság eléréséhez szükséges intézkedéseket. Nincs vesztese a költségvetésnek, mindenki léphet egyet előre - jellemezte a büdzsét.

Tévesen közölték, hogy HIV-fertőzöttek

Mintegy ötszáz véradóval közölte tévesen az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy ki kellett őket zárni a véradásból, vérüket pedig megsemmisítették, mert HIV fertőzöttek. "A doktornő mondta, hogy ne ijedjek meg, de a tesztem reagált a HIV fertőzésre.

Azt is mondta, hogy mostanában sok ilyen levelet küldtek ki, mert érzékenyebbre állították a vizsgálati szűrőt" - írta az egyik panaszos a praxis.blog.hu-n. A vérellátónál azt is mondták neki, hogy majd három hónap múlva menjen vissza, akkor újból elvégzik a tesztet.

A neve elhallgatását kérő véradó kétségbeesett, és saját költségén egy másik intézményben is elvégeztetett egy vérvizsgálatot, amely negatív lett. A véradókat "megijeszteni anélkül, hogy azonnal felajánlanának egy újabb mintavételt, vérlázító" - írta. Az ügy nem kapott nagy nyilvánosságot, az esetről a pestisracok.hu számolt be először.

A hírportál megkereste az OVSZ-t, tudnak-e az esetről, s ha igen, miért nem kértek bocsánatot a megtévesztett véradóktól. Az Origo is érdeklődött arról, valóban bevett módszernek számít-e, hogy azonnali kontrollvizsgálat helyett 3 hónap türelmet kérnek a véradóktól. Az OVSZ válaszában csak annyit írt, türelmet kérnek, mert az ügyben a szervezet főigazgatója nyilatkozhat, aki azonban szakmai okokból külföldön tartózkodik, és majd hétfőn fog reagálni az állításokra.

Frissítés: cáfol a vérellátó

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese a Híradónak azt mondta: ha valakinél valamilyen eltérést találnak, küldenek egy értesítést, hogy menjenek be konzultációra, de ezekben a levelekben a pontos diagnózist soha nem közlik. Akiknél felmerül a HIV-fertőzés gyanúja, azokat rögtön behívják, nem várnak három hónapot az újabb teszttel.