Hőség - Nincs kamionstop a hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot a hétvégére az érkező hőhullám miatt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak - írta közleményben az NFM. 

A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén, az országos tisztifőorvos azonban a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombattól szerda éjfélig.

Szerző

Orbánék megússzák a Quaestor-botrányt is?

Publikálás dátuma
2015.07.03. 14:40
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az ügyészség elutasította az Együtt által a magyar kereskedőház Quaestorból való pénzkivonása miatt bennfentes információval való kereskedés ügyében tett feljelentését - közölte Pápa Levente, a párt alelnöke pénteken.

Pápa Levente szerint ezzel az ügyészség azt mondta: "ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek és kiveszi onnan a pénzét". A politikus megjegyezte, hogy ha ez valóban szabályos, akkor a jogszabályokat meg kell változtatni. A párt alelnöke felidézte: március 25-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) aznap vonta ki a Quaestorból a pénzét, amikor a pénzintézet csődbe ment. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást ezen pénzek kivételére. 

Kifejtette: a Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés elutasításában azzal érvel, hogy ezen pénzügyi művelettel állampapírokat adtak el, amelyek árfolyamára nem lehetett hatással az, hogy a Quaestor csődbe megy vagy sem. Ezért nem valósult meg a bennfentes információval való kereskedés.

Pápa Levente kiemelte: feljelentése nyomán egyrészt az ügyészségnek nem is azt kellett volna vizsgálnia. Másrészt a politikus szerint az ügyészség érvelése sem állja meg a helyét, hiszen "köztudott", hogy egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára. Ha valaki tudta azt, hogy a Quaestornál 150 milliárdos veszteség lesz (amely a magyar GDP 1 százaléka), gondolni kellett volna arra, hogy ez befolyásolni fogja a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, tehát közvetve hatása lesz a magyar állampapírok árfolyamára - mondta.

Az Együtt alelnöke felháborítónak nevezte azt is, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, akkor az ügyészségi döntés ellen nincs lehetősége panasszal élni. Pápa Levente ugyanakkor kiemelte: feljelentése mellett a Questor-ügyben közérdekű adatokat is kikért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től. Azt szerette volna tudni, hogy pontosan ki, mikor és milyen utasításokat adott a Quaestorral kapcsolatos pénzügyi műveletek végzésére. Miután ezeket az adatokat nem kapta meg, pert indított, amelynek a tárgyalása jövő héten kezdődik - tájékoztatott a politikus.

Szerző
Frissítve: 2015.07.03. 14:44

Erre figyeljen, ha dinnyét vesz!

Publikálás dátuma
2015.07.03. 12:42
Illusztráció: Thinkstock
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szezon indulásával fokozottan ellenőrzi a dinnyetermesztőket és árusokat - közölte a hatóság pénteken.

A tájékoztatás szerint a hivatal több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy Fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől, aki hazai termékként árulta portékáját, a helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a dinnye nem származhatott saját termőföldjéről.

Az út mellett történő árusítás nem probléma, a szabályozás értelmében, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, például van közterület-foglalási engedélye, az élhet ezzel az értékesítési formával - írja közleményében a Nébih. Őstermelő kizárólag saját termését, míg más vállalkozás – viszonteladóként – vásárolt árut is értékesíthet.

Azonban mindenkire vonatkozik, hogy az áru eredetét igazolnia kell, a termékeknek meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak - közölték. Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak - áll a közleményben.

Szerző
Témák
dinnye NÉBIH