Előfizetés

Szentgyörgyvölgyi lehet a Zeneakadémia kancellárja

Szentgyörgyvölgyi Lászlót, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárját javasolják a Zeneakadémia megürült kancellári posztjának betöltésére, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A felterjesztés még miniszterelnöki aláírására vár. Balog Zoltán elmondta, hogy az 59 esztendős Szentgyörgyvölgyi László megpályázta a Zeneakadémia kancellári pozícióját, és mivel a gyöngyösi főiskola kancellárjaként megbízható munkaerőnek bizonyult, sok felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik, a tárca támogatja a kinevezését.

A pályázat kiírására azért volt szükség, mert Orbán Viktor kormányfő április 30-i hatállyal visszavonta Kupper Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem decemberben kinevezett kancellárjának a megbízatását. Kupper menesztésének hivatalos oka az volt, hogy a rektor és a kancellár között nem alakult ki hatékony együttműködés, a konfliktus pedig hátráltatja az intézmény működését.

Átprogramozták a tévéjét? Íme néhány tanács

Publikálás dátuma
2015.07.03. 22:33
FOTÓ: Getty Images, Peter Macdiarmid
Két napja történt az átállás a kábeltévés piacon, de sokan még mindig a távkapcsolójukkal babrálnak, keresik a kedvenc csatornájukat. A hvg.hu összegyűjtött néhány tippet, hogyan lehet kijátszani az új rendszert, és elmagyarázza, miért történt mindez. Azok jártak a legjobban, akik még „ósdi” módon tévéznek, ők ugyanis maguk állítják be, melyik csatorna hányadik helyre kerüljön.

Közel 3 millió családban bosszankodhattak a nézők szerdán, amikor bekapcsolták a tévét. Ugyanis semmit nem találtak a korábbi „helyén”: aki az 1-es gombot nyomta be, nem – a legtöbb szolgáltató által erre a helyre tett – RTL Klubot, hanem az eddig sem túl vonzó új állami hírcsatornát, az M1-et nézhette. Ráadásul a legtöbb előfizető még sokáig nyomogathatta a távirányítóját, amíg a kedvenc adóját megtalálta, mert a teljes csatornakiosztás felfordult. A Telekomnál például a TV2 a 2. helyről a 9.-re került, a UPC-nél a 33-ra.

Nem a szolgáltatók bosszantják az előfizetőiket a variálással, a médiatörvény kötelezte őket erre: kénytelenek voltak július 1-jétől az új előírásokhoz alkalmazkodni. Erre a legtöbb szolgáltató fel is hívta a figyelmet: magyarázkodó e-mailt küldtek az előfizetőiknek egyben azt is jelezve, hogyan lehet „kijátszani” a tévés piacra kényszerített szabályokat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Megnyílt a Karlovy Vary-i Filmfesztivál

Publikálás dátuma
2015.07.03. 21:42
FOTÓ: Getty Images, Matej Divizna
A Time Out of Mind című amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt az 50. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

Oren Moverman filmje egy New York-i hajléktalanról szól, aki keresi az utat a lányához. A bemutatón jelen volt a főszereplő Richard Gere; az amerikai filmcsillag a vetítés előtt átvette a Kristályglóbuszt, amelyet a fesztivál rendezőbizottsága ítélt oda neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért. Az ünnepségen részt vett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is, aki Gere partnere a filmben.

A kilencnapos filmszemlén több mint 70 ország alkotóinak mintegy 220 filmjét láthatják az érdeklődők. A műsoron három magyar film is szerepel. A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.

A versenykategóriába idén 13 film kapott meghívást. Magyar alkotás ezúttal nem szerepel a programban. A győztes a fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice).

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona. Közép-Európa legelső A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában. A filmmustra eredményhirdetését és a díjkiosztást július 11-én, szombaton tartják.