Előfizetés

Megnyílt a Karlovy Vary-i Filmfesztivál

Publikálás dátuma
2015.07.03. 21:42
FOTÓ: Getty Images, Matej Divizna
A Time Out of Mind című amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt az 50. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

Oren Moverman filmje egy New York-i hajléktalanról szól, aki keresi az utat a lányához. A bemutatón jelen volt a főszereplő Richard Gere; az amerikai filmcsillag a vetítés előtt átvette a Kristályglóbuszt, amelyet a fesztivál rendezőbizottsága ítélt oda neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért. Az ünnepségen részt vett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is, aki Gere partnere a filmben.

A kilencnapos filmszemlén több mint 70 ország alkotóinak mintegy 220 filmjét láthatják az érdeklődők. A műsoron három magyar film is szerepel. A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.

A versenykategóriába idén 13 film kapott meghívást. Magyar alkotás ezúttal nem szerepel a programban. A győztes a fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice).

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona. Közép-Európa legelső A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában. A filmmustra eredményhirdetését és a díjkiosztást július 11-én, szombaton tartják.

Ő lehet a Zeneakadémia új kancellárja

Publikálás dátuma
2015.07.03. 13:41
A képen a Zeneakadémia belülről. Illusztráció: Népszava
Szentgyörgyvölgyi Lászlót, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kancellárját javasolták a Zeneakadémia megürült kancellári posztjának betöltésére, a felterjesztés a miniszterelnöki aláírására vár - jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Balog Zoltán elmondta: Szentgyörgyvölgyi László megpályázta a Zeneakadémia kancellári pozícióját, és mivel Gyöngyösön jó munkát végez, és sok felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik, a tárca támogatja a kinevezését. A pályázat kiírására azért volt szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök április 30-ával visszavonta Kupper Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem december végén kinevezett kancellárjának a megbízatását.

A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését - írta akkori közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága.

Lesz Nightwish-koncert, de nem a Hegyalján

Publikálás dátuma
2015.07.03. 13:34
FOTÓ: Facebook
A Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán tartják meg július 15-én a Nightwish-koncertet. A finn szimfonikus metálzenekar fellépése a tokaji Kingdom of Hegyalja fesztivál elmaradása miatt lesz a fővárosban.

A tokaji Kingdom of Hegyalja szervezői csütörtökön jelentették be, hogy a július 15-19-re tervezett fesztivál elmarad, így a nulladik napi sztárfellépő, a Nightwish sem játszik a rendezvényen. A koncert azonban nem marad el: az együttes július 15-én szerdán a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, azaz a Pecsa Music Gardenben lép fel a Sorronia társaságában - közölte a Concerto Music pénteken.

A fesztiválra megváltott bérletek és az aznapra szóló napijegyek érvényesek a budapesti koncertre, amelyre külön is árulnak jegyeket. A Kingdom of Hegyaljára váltott belépők vissza is válthatóak, ezzel kapcsolatban a http://kingdomofhegyalja.hu/ weboldalon és a jegy@kingdomofhegyalja.hu e-mail címen lehet tájékozódni.

A Nightwish-t 1996 nyarán álmodta meg Tuomas Holopainen billentyűs-dalszerző, aki együtt járt a helsinki Sibelius Akadémiára Tarja Turunen énekesnővel. A klasszikus felállás Marco Hietela (basszusgitár), Emppu Vuorinen (gitár) és Jukka Nevalainen (dob) csatlakozásával alakult ki. A zenekar 2004-ig öt remek stúdióalbumot készített (Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once). 2005-ben egy helsinki koncert után a négy férfi úgy döntött, Tarja nélkül folytatja. Helyét öt éven át a svéd Anette Olzon pótolta, 2013-tól azonban már a holland Floor Jansen a Nightwish énekesnője, vele készült az idén márciusban megjelent új album, az Endless Forms Most Beautiful.

Kapcsolódó
Elmarad a Hegyalja Fesztivál