Előfizetés

"Kedves Te, aki nem tudom, itt vagy-e"

Publikálás dátuma
2015.07.04. 10:02
Forrás: Facebook/Fotó: Zsugonits Gábor
Megkezdődött a Budapest Pride fesztivál péntek este a fővárosban. Alföldi Róbert az eseménysorozat megnyitóján elmondott beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: Budapest multikulturális világváros, így a főváros vezetője nem nevezhet semmiféle kisebbségi rendezvényt nem természetesnek és visszataszítónak.
Résztvevők Alföldi Róbert színész, rendező beszédét hallgatják a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján a Margitszigeten, a Holdudvar szórakozóhelyen 2015. július 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Résztvevők Alföldi Róbert színész, rendező beszédét hallgatják a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján a Margitszigeten, a Holdudvar szórakozóhelyen 2015. július 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A beszéd teljes szövege: 

Nem vagyok büszke rá, hogy meleg vagyok.

És nem szégyellem, hogy meleg vagyok.

Számomra normális, természetes állapot. Ugyanúgy, mint ahogy normális és természetes állapot számomra, ha valaki heteroszexuális, ha valaki transzszexuális, vagy aszexuális. Ugyanúgy, ahogy normális számomra mindenfajta szerelem. Normális és természetes, ha fiatal szeret öreget, ha kövér szeret soványt, ha egy nem roma magyar ember szeret egy roma magyar embert, vagy ha egy zsidót szeret egy keresztény, ha egy bevándorló esik szerelembe a kerítésen át egy itt lakó, magyar emberrel, ha fehér szeret afroamerikait, ha muszlim szeret keresztényt, ha barna hajú szeret szőkét és folytathatnám a sort.

Nem foglalkozom azzal, hogy ki kit és hogyan szeret, legfeljebb irigylem az összetartozást, a szenvedélyt, a két ember között létrejövő összhangot, a messziről sugárzó erőt és a szeretetet. Igen, a szeretetet. Az európai kultúra alapköveként emlegetett Biblia, semmi másról nem beszél, mint a szeretetről. Arról a szeretetről, ami nehéz. Nem arról, ami könnyű, amikor a szeretet tárgya úgy viselkedik, ahogy nekem tetszik,  azt mondja, amit én akarok, hogy mondjon, úgy szeret, ahogy nekem tetszik. Így könnyű szeretni, hiszen a szeretet nem a másikról szól, hanem rólam, akinek elvárásai vannak, hogy miként és hogyan kell működnie a másiknak, hogy az normális legyen.

 Számomra az a szeretet, ami két felnőtt ember egymás iránti elkötelezettségére épül, normális. Bármilyen is legyen a nemi összetétel. Nincs jelentősége. Mert a lényeg ettől még megszületik és a lényeg, a szeretet, az, ami valóban fontos és emberi, nem változik. Érdekes, és némi ellentmondást magában hordozó az a tény, hogy ez nem magától értetődő, és nem természetes magatartás egy olyan országban, ami sokszor és sokfelé deklarálta magáról, hogy keresztény ország. És ez a mondatom nem tartalmaz semmiféle negatív felhangot senkinek a hitéről vagy vallási, filozófiai meggyőződéséről. Éppen ellenkezőleg.

 Én a szeretetet veszem észre a világból, nem pedig azt, hogy kik és hogyan szeretik egymást. És én örülök a szeretetnek. Nem foglalkozom azzal, hogy ki meleg, ki hetero, kinek van barna haja, kinek van szőke haja vagy fehér bőre. És éppen ezért nagyon nem értem, hogy azok, akiknek az lenne az egyik legfontosabb feladatuk, és ezt úton – útfélen hangoztatják is, hogy oly módon változtassák meg a világot, ezt az országot, hogy az a szeretet felé tartson, miért akarják meghatározni, hogy mi a jó szeretet, hogyan merik kijelenti, hogy mi igazi és mi hamis.

 Honnan veszik a bátorságot, hogy liberális hóbortnak nevezzenek nem heteroszexuális kapcsolatokat.

 Budapest világváros, és a hivatalos álláspont ellenében, hál Istennek,  még multikulturális világváros. Ennek a városnak a vezetője nem nevezhet semmilyen kisebbségi rendezvényt „nem természetesnek és visszataszítónak”.

Mert ez a kijelentése nem kultúremberhez méltó. Nem méltó egy valóban igaz értékekben hívő, keresztény, konzervatív kultúremberhez. Lásd Európa.  És ez a kijelentés egy főpolgármester szájából soha nem magánvéleményként hangzik el. Félreértés ne essék, a főpolgármester úrnak lehetnek félelmei, lehet zavarban attól, ha két férfi egy pár, vagy két nő egy pár, még akár rossz érzései is lehetnek, idegenkedhet ettől, de vagy nem kell egy világváros vezetését elvállalni, vagy pedig az a dolga, hogy változtasson  ezen az idegenkedésen. Akarja, hogy ne így legyen, hogy megértse embertársait, hogy ne ítélkezzen, hanem kérdezzen, hogy ne felsőbbrendűen véleményezzen, hanem vizsgálódjon, nyissa ki szívét, lelkét, és merengjen el azon, hogy vajon, mi az, amitől ennyire retteg ettől a témától.

Ez a dolga, azért, mert ő a mi vezetőnk. Mindannyiunk vezetője, az enyém is, kell, hogy engem is szeressen, mert én is Budapesten élek és ide tartozom.  Engem is képvisel. És minden ilyen kijelentésével azt az amúgy is egyre  inkább uralkodóvá váló  eszmét erősíti, hogy vannak felsőbbrendű magyarok és vannak alsóbbrendű magyarok. Pedig elárulom, nincsenek. Csak magyarok vannak. Neki, mint politikusnak, mint a köz szolgálójának, ezen,  nagyon keményen dolgoznia kell, és akkor nem fog szinte elájulni a rettegéstől, ha kezet kell velem fogni bemutatkozásnál, és nem fogja azt gondolni,hogy a melegfelvonulás megrontja a gyerekeket, és nem fogja azt gondolni, hogy a melegek visszataszítóak. Nem mondom, hogy könnyű út. De ez a dolga. Mert ezt vállalta.

 Azon kell dolgozni, - persze nemcsak neki, de hát közvetlenül mégiscsak ő az én apukám -,  hogy ne egy olyan társadalomban éljünk, ahol a legdurvább szitok szó az, hogy buzi. Buzi, aki nem ad elsőbbséget, buzi, aki elém áll a boltban, buzi, aki más véleményen van mint én és buzi mindenki. Persze csak én nem. Nem lehet senkinek a szexuális beállítottsága utolsó, mindent eldöntő  negatív érv egy konfliktusban. Nem lehet értékmérő valakinek a szexuális preferenciája. Nem lehet egy társadalmi, politikai, gazdasági, családi, vagy személyes vitában érv, senkinek a szexuális beállítottsága. Soha!

Még akkor sem, ha az a másik fél, az amerikai egyneműek házasságát engedélyező döntés után, ormótlanságokat követ el. Még akkor sem. Mert ugyanolyan ormótlanság bíróságon bizonygatni valakinek a szexuális beállítottságát, mint homofób megjegyzéseket tenni, és ugyanúgy azt a bizonyos harcot erősíti, ami számomra teljesen abszurd és elkeserítő.

 Nem harcolhatunk, mert nem lehet háború! Mert az semmi másról nem szól, mint a hatalomról. És az erő, az nem a hatalom, még ha 20 esztendő is. Az erő a belső bizonyosság, az erő az önazonosság, az erő a nyitottság, az erő az odafigyelés, az erő az érvek rendszere, az erő a megértés, az erő a bátorság, az erő a türelem, erő a figyelem, az erő kitartás. Tudom, hogy nehezebb, rögösebb és hosszabb út, mint a hatalom. De a hatalom elmúlik, elporlik, elveszik, és a múlt homályába vész. A hatalom nem tudja az emberek gondolkodását megváltoztatni, legfeljebb csak időlegesen, és azt is csak a félelem miatt. Az erő hosszútávon és alaposan tudja megváltoztatni a világot. Mi sem bizonyítja  ezt jobban, mint hogy itt vagyunk és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy én itt állok, hogy merek itt állni, hogy nincs félelmem  attól, hogy itt állok és vállalni tudom azt aki vagyok, azt ami vagyok.

Kedves heteroszexuális, és homoszexuális és transzszexuális és aszexuális megjelentek!

 Végezetül egy nagyon személyes, mondhatni már intim gondolat azoknak, akik még mindig nem értik, hogy miért is vagyunk egyformák, annak ellenére, hogy máshogyan és másként szeretünk.

 És kedves Te, aki nem tudom, hogy itt vagy – e.

Amikor reggel  felébredek és amikor este lefekszem, a világ omlik rám, attól, hogy máshol vagy.

Az elhagyottság, a kudarc fájdalma nagyon mély.

És nem számít, hogy Te, milyen nemű vagy.

 Kedves Mindenki, ugye pontosan érthető és átélhető mindenki számára, hogy milyen  a fájdalom, ha az egyetlen másik, már nincs.

 Na, ezt vegyük alapul!

Ezt a közös ismerős érzést. És a másik felét  a világnak, azt,  amikor ott van mellettünk. És boldogok vagyunk!

Éljen a szabadság a fájdalomra és éljen a  szabadság a szerelemre!

 Konklúzió: éljen a szabadság!

Köszönöm

A Budapest Pride fesztivál péntek esti megnyitón a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy valódi mozgalomként erősödhessen tovább az LMBTQ-közösség, teljes spektrumát figyelembe venni, senkit nem hátra hagyni. Nagy Szilvia kifejtette, hogy az elmúlt húsz év eredményeit együtt érték el, a jövőben is csak együtt haladhatnak. Kifogásolta, hogy a tolerancia szót gyakran használják, "Orbán Viktor szerint például Magyarország egy toleráns ország", de valójában "ügyesen bújtatott elutasítás" áll a háttérben Magyarországon. Az alapítvány elnöke úgy vélte, mindig törekedni kell arra, hogy az emberek sokszínűségüket méltón megjeleníthessék.

Rogán Cili nem tud azonosulni a Pride-dal
"Tisztelt  Nagy Szilvia! Világéletemben toleráns ember voltam. A magamutogató és szándékosan provokatív rendezvényeket azonban nem szeretem.
Márpedig a Pride-ot ilyennek tartom,ezért nem tudok azonosulni vele. Tisztelettel: Rogán Cecilia"

Az LMBTQ közösség fesztiválja idén is több tucat programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál jelmondata "Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!", amelyet József Attila egyik verse ihletett. Ezzel azt akarják üzenni a szervezők, hogy az LMBTQ-közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, valamint olykor az otthontalanság. Épp ezért a héten pedig minden napra jut vita, beszélgetés egyebek mellett jogi kérdésekről, lesz kiállítás-megnyitó, filmvetítés, irodalmi est, lesz négy zenés buli és akiknek jutott jegy, azok megnézhetik az Alföldi rendezte sikerdarabot, az Őrült nők ketrecét is. A rendezvénysorozat csúcspontja a július 11-én, szombaton megrendezésre kerülő hagyományos Budapest Pride Felvonulás lesz, a fővárosi Nagymező utca és az Andrássy út sarkától a Tabánig.

A Pride közösségi oldala szerint a színes, vidám, befogadó tömeg azért vonul utcára idén is, hogy megmutassa: továbbra sem enged a kirekesztő és megfélemlítő megnyilvánulásoknak. Azt hirdetik, hogy a közösség önszerveződése mindenkinek példa lehet az önelfogadásra, a társadalmi igazságosságért történő kiállásra. Ezt a gondolatot vallják annak - az Egyesült Államoktól Új- Zélandig sorolható - 25 országnak a diplomatái is, amelyek budapesti nagykövetségei még pénteken közös közleményben biztosították támogatásukról az eseményt, hangsúlyozva: a demokratikus államok alapkövei az egyenlőség, a megkülönböztetés elutasítása, és a szabad véleménynyilvánítás gyakorlása.

A fesztiválmegnyitón megjelent többek között Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, valamint több nagykövetség képviselői.

És tényleg itt a hőség - Életbe lépett a riasztás

Publikálás dátuma
2015.07.04. 09:40
Illusztráció/Getty Images
Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt szombattól szerda éjfélig elrendelt hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig egyelőre szombatra, három dunántúli megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést.

Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Szombaton általában kevés lesz a felhő, túlnyomóan napos, száraz idő várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-20 fok között alakul, de északkeleten néhol hűvösebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet 30-33 fok között valószínű. Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, és használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban - szólítottak fel. A leégés ellen érdemes naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal védekezni, de a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni. A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében azt írta: a jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A meteorológiai szolgálat szombatra másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a maximuma akár a 7,7-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Balog több pénzt ígért az iskoláknak

Bővülő forrásokkal számolhat jövőre a köznevelés és a felsőoktatás: előbbi költségvetési támogatása hétmilliárddal, utóbbié több mint hatmilliárd forinttal emelkedik - állította Balog Zoltán egy háttérbeszélgetésen.

Az emberi erőforrások minisztere kifejtette, miután lezárult az iskolák állami fenntartásba vétele, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével kiszámíthatóbbá, és gazdaságosabbá vált a működés. Az Eduline ugyanakkor megjegyezte, ennek ellenére van olyan tanár, akit május óta nem fizettek ki, mert a Klik többmilliárdos adósságot halmozott fel, s nincs pénze. A tárcavezető állítása szerint azonban folytatódik a pedagógusok bérének emelése, amire 20 milliárdot különítettek el a Klik jövő évi büdzséjében.

Szólt arról is, hogy a 2016/17-es tanévben már mindenki ingyen kapja a tankönyveket az általános iskola első négy osztályában, és több ezer gyermek kaphat különböző szociális támogatásokat. Emellett a tankönyvfejlesztés központosítása miatt 15 százalékkal csökkent a kiadványok ára. Az Eduline ugyanakkor emlékeztetett, a könyvrendelések leadása után derült ki, hogy idén mégis van tankönyvjegyzék, amellyel a magánkiadók jártak rosszul.