Válságtanácskozás Tanzániában

Tanzániában válságtanácskozást rendeznek ma Burundiról. A Kelet-Afrikai Közösség (EAC) a közép-afrikai országban kialakult helyzetről folytat megbeszéléseket. Burundiban azt követően vált válságosság a helyzet, hogy Pierre Nkurunziza elnök áprilisban bejelentette, ismételten, harmadízben indulni kíván az elnökségért. Az alkotmány azonban csak két mandátumot tenne lehetővé számára. Ezután ellene fordult a hadsereg egy része, de leverték a zendülést. A válság azonban nem ért véget, saját pártjából is mind többen fordulnak az államfő ellen,s menekülnek el az országból.

A tanzániai válságcsúcson az EAC-közösség országai vesznek részt, s értékelik az utolsó, május végén megrendezett csúcs óta kialakult helyzetet. A június végén Burundiban megrendezett parlamenti választást az erőszak árnyékolta be. A végeredményt továbbra sem hozták nyilvánosságra. A vitatott elnökválasztást július 15-én rendezik meg.

Szerző

Halottak tucatjai Jemenben

Legalább harminc személy vesztette életét Jemenben, amikor légicsapás ért egy piacot a tenger melletti Hadzsah városában – közölte a síita húszi lázadók által ellenőrzött Szaba hírügynökség. Az országban hónapok óta folynak a harcok a húszik és a Szaúd-Arábiába menekült elnökhöz, Abd Rabbo Manszúr Hadihoz hű fegyveresek között. Szaúd-Arábia március óta intéz légicsapásokat szövetségeseivel a húszik állásaival szemben.

Miután zsákutcába jutottak a válság megoldásáról szóló genfi béketárgyalások, Iszmail Ould Sejk Ahmed a fővárosba, Szanaába érkezett, hogy a szembenálló feleket rávegye egy humanitárius fegyverszünetre. A polgárháború által sújtott államot a teljes összeomlás fenyegeti. Kevés a gyógyszer, az élelmiszer és az üzemanyag.

Szerző

Közel a megállapodás Iránnal

Minden korábbinál közelebb került a megállapodás lehetősége Iránnal, az ország nukleáris programjáról szóló tárgyalások során. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közlése szerint a végső megállapodás szövegtervezetének kontúrjai „minden korábbinál élesebbekké váltak” – jelentette ki Bécsben, ahol a hatok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja Németországgal kiegészülve tárgyal a perzsa állam megbízottjaival. A német diplomácia vezetője szerint egyszeri esély előtt áll a világ.

Kifejtette továbbá, hogy a megállapodás elmaradása esetén csak vesztesek lennének. Hozzátette ugyanakkor, nem törekednek megállapodásra mindenáron. Az alapvető cél az, hogy garantálják, Irán nem juthat atomfegyverhez.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is úgy vélte, a finishez éreztek. „Ha valaha is esély nyílik a megállapodásra, annak az ideje most jött el” – fejtette ki az olasz diplomata.

John Kerry amerikai külügyminiszter is óvatosan derűlátóan nyilatkozott, igaz, óva intett a túlzott elbizakodottságtól. Mint mondta, még előfordulhat az is, hogy nem lesz megegyezés. „Még nem érkeztünk el a legnehezebb témákhoz, nem tartunk ott, ahol szerettünk volna. A megbeszélések mindkét irányba folytatódhatnak” – jelentette ki újságírók előtt.

A tárgyalásokat eredetileg június 30-ig kellett volna lezárni, a megállapodásra szánt időt azonban kedd éjfélig hosszabbították meg az illetékesek. A hatok azt próbálják meg elérni, hogy Teherán kizárólag békés célokra használhassa fel nukleáris energiáját. Cserében feloldanák az országgal szemben elrendelt büntetőintézkedéseket. Az egyik legnagyobb vita éppen arról folyik, milyen ütemben oldják fel az országgal szemben elrendelt szankciókat.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanakkor a nukleáris tárgyalások sikertelenségében érdekelt. Mint fogalmazott, a szerződés lehetővé teszi a perzsa állam számára, hogy a jövőben „nagyon sok atombombát építsen” – figyelmeztetett az izraeli kormányülésen. Figyelmeztetett arra, hogy amennyiben feloldják az Iránnal szemben elrendelt büntetőintézkedéseket, akkor elegendő tőkéje lesz arra, hogy támogasson különféle terrorszervezeteket.

Szerző