Szigorú kontroll alatt a nyári táborok

Június 15-től a nyári szünet végéig kiemelten ellenőrzik az országban a táborokat, erdei iskolákat; az eddigi vizsgálatok alapján a táborok kétharmada megfelelően működött, a fennmaradó esetekben is csak kisebb hiányosságokat találtak - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert a Fővárosi Állat- és Növénykertben - ahol szintén működik nyári gyermektábor - elmondta: a tábor-ellenőrzéssorozat idején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei vizsgálták és vizsgálják jelenleg is a gyermek és ifjúsági táborokat, hogy eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Az ellenőrzések első időszakában - június 15-30 között - 155, mintegy 7300 táborozó étkezését biztosító létesítményt ellenőriztek.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az ételek és az étkezési körülmények biztonságának megteremtése és fenntartása, a megfelelő minőségű alapanyagokat kínáló termelők, beszállítók kiválasztása az étkeztetést végző cég felelőssége. Ezért az FM és Nébih a fogyasztók mellett kiemelt partnerként tekint a vállalkozókra is. Így az ellenőrzések elsődleges célja nem a büntetés, hanem a megelőzés, a hiányosságok feltárása, a pozitív tapasztalatok bemutatása, széleskörű ismertetése.
Mindemellett azonban a szakemberek továbbra is kiemelten kezelik az élelmiszerfogyasztással összefüggő megbetegedéseket, illetve azok gyanúját. Ezért a feltárt hiányosságoktól függően a hatóság korlátozhatja a tábor működését és felfüggesztheti az étkeztetést is - jegyezte meg.

Az államtitkár jelezte: mivel a nyár nagy része még hátra van, indokolt a fokozott figyelem az élelmiszerbiztonság terén, ezért is rendelte el július 1-jétől a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés elindítását az FM. Így a Nébih és a megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek augusztus 31-ig az ország teljes területén vizsgálják az előírások betartását az előállítóknál, a forgalmazóknál és a vegdélátó egységeknél. Az akció célterületei között szerepelnek a gyermek és ifjúsági táborokon kívül a stradokon, a fesztiválokon és a kézműves vásárokon árusítók, valamint a fagylaltozók és az utcai büfékocsik is.

Pleva György, a Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, hogy több vizsgálat volt a kiemelt turisztikai helyeken, például a Balaton és a főváros környékén. Az eddigi ellenőrzések alapján a táborok 72,3 százaléka biztonságosan működik. További 20 százalékuknál apróbb, könnyen felszámolható hiányosságok voltak,12 esetben azonban korlátozó intézkedéseket hoztak az ellenőröknek. Utóbbiaknál figyelmeztettek, de büntetést is kiszabtak, csaknem egymillió forintot. Emellett mintegy 500 ezer forint értékű élelmiszert - 43 kilogrammot - el is kellett kobozni - mondta Pleva György

Szerző

DK: állítsák forgalomba az összes klímás buszt

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Tarlós István főpolgármestertől, hogy a hőségriadó idejére haladéktalanul állítsa forgalomba az összes használható budapesti légkondicionált buszt.

Erről Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője beszélt kedden, az MTI-nek, arra a sajtóhírre reagálva, amely szerint a főváros spórolási szempontból nem használja ki az összes klímás buszt. "Nem természetes és visszataszító, ahogy Tarlós István a budapestiek egészségén és biztonságán spórol" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szerinte a klimatizált buszok üzemeltetése néhány tízmillió forinttal kerül többe a régi, jelenleg "guruló kályhákként" működő járművekénél. Erre a spórolásra pedig azért lehet szükség mert a fővárosi tömegközlekedés költségvetéséből továbbra is 15 milliárd forint hiányzik, miközben például a 2017-es vizes vb költségvetése a közelmúltban megduplázódott - fejtette ki Gy. Németh Erzsébet, aki megjegyezte, a jelenlegi hőségben egészségügyi kockázatot jelent a nem légkondicionált buszok alkalmazása.

Szerző

Veszélybe került Andy Vajna élete

Publikálás dátuma
2015.07.07. 15:28
Fotó: Népszava
A het­ven­éves pro­du­cer­nek ugyan ki­elé­gítő az egész­ségi ál­la­pota, mégis szá­mos ve­szély le­sel­ke­dik rá a ká­ni­ku­lá­ban. Nagy sze­ren­cséje Andy Vaj­ná­nak, hogy min­den lép­tére vi­gyáz fi­a­tal fe­le­sége - írja a Ripost. 

Felesége elmondása szerint a csodával határos, hogy Andy Vajnanak eddig nem lett nagyobb baja. Vajna Tímea rendkívül körültekintő, semmit sem bíz a véletlenre, ez pedig már sok helyzetben bizonyult hasznosnak.  

- Andy nem szeret sapkát hordani, ezért állandóan ki van téve a napszúrás ártalmainak. Egyszerűen nem törődik ezzel! Többször előfordult már idén is, hogy sokat volt a napon, és emiatt nem érezte jól magát. De ezzel így lett volna mindenki ebben a hőségben. Mostanában már nem engedem el otthonról sapka nélkül - árulta el az ifjú feleség.

Forrás: Vajna Tímea/Facebook

Forrás: Vajna Tímea/Facebook

Hozzátette: nem ez volt az első alkalom, hogy figyelmeztetnie kellett a férjét, vigyázzon magára jobban.

- Nagyon ijesztő volt a helyzet, amikor Andynek hirtelen leesett a vércukra: émelygett, az ájulás kerülgette, rosszul nézett ki. Szerencsére gyorsan kapcsoltam, és adtam neki egy cukorkát, amitől aztán javult az állapota. Sőt nemrég evés közben félrenyelte az ételt, amikor a Heimlich-féle műfogással tudtam megmenteni az életét.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző