Elköltözik a Milan

Publikálás dátuma
2015.07.09. 07:53
Fernando Torres Fotó: Marco Luzzani/Getty Images Sport
Majdnem fél évszázad, 47 év múltán esett meg az a szégyen Milánóval, hogy a lombardiai város egyetlen együttese, sem az AC Milan, sem pedig az Internazionale nem indulhat nemzetközi labdarúgókupában. A Milan évről évre került egyre közelebb az enyészethez.

2011-ben ugyan még bajnoki címet ünnepelt, de az ezt követő helyezések sokat elmondanak arról, mennyire vette komolyan a Rossoneri szereplését a klub mindenható elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő: a scudetto megnyerése után ugyan még egy ezüstérem következett, de utána egy harmadik, egy hetedik, legutóbb pedig 10. hellyel volt kénytelen beérni a gárda. Az Internazionale sem büszkélkedhet sokkal jobb eredményekkel. 2010-ben még José Mourinho Európa trónjára vezényelte a Nerazzurrit, s 2011-ben ezüstérmesek lettek a városi rivális mögött, de ezt egy 6., 9., 5., majd a 2014/15-ös évadban 8. hely követte.

Most azonban mindkét milánói klub költekezni kezdett, méghozzá mindketten ázsiai pénzből. Az Inter részvényeinek 70 százalékát még 2013-ban vásárolta meg az indonéziai médiamágnás, Erick Thohir, néhány hete pedig a thaiföldi ingatlanmilliárdos, Bee Taechaubol vette meg félmilliárd euróért a Milan papírjainak 48 százalékát. Silvio Berlusconi a Crvena zvezdával egykor BEK-et nyert Sinisa Mihajlovicot, a Sampdoria eddigi trénerét bízta meg a szakmai munkával. A szerb szakember szerint az a cél, hogy újra féljenek együttesétől. Arra a kérdésre, megcélozzák-e a bajnoki címet, azt mondta, nagy célokat kell kitűzniük maguk elé, mert enélkül nem is érdemes elkezdeni a munkát.

A Monaco 22 éves tehetségét, Geoffrey Kondogbiát ugyan Roberto Mancini Interének sikerült eloroznia a Milan elől 35 millió euróért, de a Rossoneri a Sevilla gólvágója, Carlos Bacca, továbbá a Luiz Adriano, Andrea Bertolacci és Luca Antonelli leigazolásával állt bosszút. Persze Nerazzurrit sem kell félteni: megszerezte a brazil válogatott Mirandát az Atlético Madridtól, Marton Montoyát a Barcelonától, s megtartotta a horvát zseninek nevezett Mateo Kovacicot és a góllövőlista élén végzett Mauro Icardit.

A Milannak más ambiciózus tervei is vannak. Új stadiont akar építeni, s el akarja hagyni a San Sirót, ezzel megszűnne a „társbérlet”: 1947 óta játssza találkozóit mindkét együttes a Giuseppe Meazzában. A Rossoneri meg is tette az első forradalmi lépést az új stadion felé: hatalmas területet vásárolt Portelli városrészben. A cél az, hogy a 2018/19-es szezontól már itt szerepelhessen a Milan. Berlusconi azt reméli, hogy a különválással évi 50-80 millió eurós pluszbevételre tesz szert a gárda.

Szerző

Szorul a hurok az Uber nyakán

Publikálás dátuma
2015.07.09. 07:13
Illusztráció/Népszava
Augusztusban lép hatályba a kormány által a napokban elfogadott új taxirendelet. A rendelet lényege: utast pénzért csak taxis vagy „személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás szállíthat”. A rendelet a személyszállító szolgáltatást két részre bontja. Egyik a személytaxi-szolgáltatás, ott kell taxióra, sárga rendszám, és szabad jelző. A másik szolgáltatónál (praktikusan az uberes sofőröknél) egyik előbb felsorolt tétel sem kell, cserébe viszont kötelező a regisztrációs matrica használata.

Az új taxirendelet a személyszállító szolgáltatást két részre bontja. Egyik a személytaxi-szolgáltatás, amely taxiórával és sárga színű rendszámmal, valamint a foglaltságra utaló, úgynevezett szabad jelzővel végezhető. Ez tehát a mostani sárga taxikra vonatkozik.

A másik a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás, amely egyéb szolgáltatás részeként kiegészítő szolgáltatásként, vagy valamilyen fő szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódóan végezhető. Ez utóbbinál nem kell taxióra, sem sárga rendszámtábla, sem szabad jelző, viszont kötelező a regisztrációs matrica használata. Az Uber és a Wundercar tartozik ide például. A taxiengedély csak meghatározott földrajzi területre, míg a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás az ország egész területére szól.

Uberboat a Balaton Sound alatt
Fejenként kétezer forintért hajótranszfer-szolgáltatást indít a vitorlással érkezőknek az Uber a Balaton Sound fesztivál alatt - írta e-mailben a cég a regisztrált felhasználóinak. Ezzel a megoldással "a hajózás és a fesztiválozás élménye együtt garantált a víz és a zene rajongóinak július 8-12 között" - közölték. Az Uber és a Balaton Sound vezetősége fenntartja a lehetőségét annak, hogy bármilyen vészhelyzet esetén - eső, zápor, viharjelzés - a szolgáltatást szüneteltesse vagy felfüggessze határozatlan időre.

A személyszállító szolgáltatás hatósági engedéllyel végezhető. tehát az Ubernek és a Wundercarnak is meg kell szereznie. Az engedélyt – kérelemre – a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság adja ki. A kérelmezőnek meg kell, felelnie a helyi önkormányzati rendelet előírásainak is. Mindkét kategóriában a kocsit személyszállításra kell vizsgáztatni, a vezető pedig speciális jogosítvánnyal, külön vizsgával rendelkező és 21 évnél idősebb személy lehet.

A munkát segítő diszpécser szolgálat is kétféle lehet, de ilyet működtetni nem kötelező. Az egyik a személytaxi vállalkozások által fenntartott diszpécser szolgálat, a másik pedig a szállítóktól független, úgynevezett önálló diszpécser szolgálat. Ez utóbbinak - a vele szerződött vállalkozások által használt autók számától függő - vagyoni biztosítékot kell letenni. Ennek a legkisebb összege 20 személygépkocsiig egymillió forint, de 200 személygépkocsi felett már 20 millió forint. A rendelet augusztus 6-án lép hatályba.

- A rendelet egy komplex szabályozást tartalmaz, amely a piac minden szereplőjére vonatkozik - mondta lapunk megkeresésére Metál Zoltán az Országos Taxi Szövetség elnöke. Hozzátette, a törvényhozók ezzel egyértelművé tették, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak: kinek kell taxiórát, sárga rendszámtáblát, szabad jelzőt használnia a jövőben.

Az illegális bevándorlók nem utazhatnak taxival

Nem szállíthatnak magyar taxisok úti okmánnyal, illetve vízummal nem rendelkező személyeket - jelentette be Metál Zoltán. Az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: korábban kezdeményezték a rendőrségnél, hogy szülessen állásfoglalás a taxisok számára a migránsok szállításával kapcsolatban, ami márciusban megtörtént. Így az illegális migráns nem szállítható az Európai Unió határain belül, még Magyarország területén sem.

Probléma viszont, hogy a sofőrök ezt hogyan ellenőrzik egy fuvar előtt. Az elnök lapunknak elmondta: a sofőr kérhet hivatalos iratokat utasától, hatósági engedélyük szerinti feladatuk viszont az, hogy egy adott pontból egy másikba vigyék az utasokat. Ha viszont határt lépnek át velük, akkor az embercsempészetnek minősül.

Jogtalanul ellenőriz a BKK
Több ponton kifogásolható a BKK " fedett ellenőrzési" módszere, melyet a fővárosban működő taxisok vizsgálatakor követnek el - számolt be a Népszabadság. Ennek oka, hogy a revizorok nem fedik fel magukat még az ellenőrzés végén, kiszálláskor, és a sofőrrel semmilyen jegyzőkönyvet nem íratnak alá. Ez azonban visszaélésekre adhat okot: előfordult ugyanis, hogy a jegyzőkönyv szerinti hibát elkövető taxis a feltüntetett időben még nem volt a helyszínen. További probléma, hogy a sofőrök jellemzően csak az engedély bevonásakor értesültek arról, hogy eljárás folyik ellenük. Megvédeni magukat pedig ezután már csak a bíróságon tudták. Az ügyben felszólalt Székely László , az alapvető jogok biztosa is, aki elmondta szerinte ezzel az eljárással sérül a tisztességes hatósági eljáráshoz, a jogbiztonsághoz és a jogorvoslathoz fűződő alapvető jog. Kiemelte, a BKK nem hatóság, az ellenőrei által rögzítettek mégis hatósági jogkövetkezménnyel járnak, így felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy jogszabályban tisztázza a BKK helyzetét.

Elektronikus számlát küld az Uber?

Az Uber azt tervezi, hogy Magyarországon is elfogadott elektronikus számlát küld majd az utasoknak az utazás végén – értesült az origo.hu. A portál úgy tudja, akkor sem kell teljesen leállnia az Ubernek, ha életbe lép a rendelet augusztus 6-án. A társasághoz ugyanis egyre több taxis jelentkezik. Ezen a héten a csak kedden belépő 14 új sofőr közül 3-4 taxis volt, így ők már megfelelnek az új rendeletnek is.

Szerző

Sokba kerül a nyelvvizsga hiánya

Publikálás dátuma
2015.07.09. 07:12
A kormány diplomamentő programja nem váltotta be a hozzáfűzött reményt FOTÓ: THINKSTOCK
Több százezer forintot is visszakérhet az állam azoktól a hallgatóktól, akik képzési idejük másfélszerese - vagyis egy kétéves képzés esetében három év - alatt nem szerezték meg diplomájukat. Az első érintett évfolyamok oklevélszerzési határideje nyár végén lejár, azonban van néhány kiskapu: lehet kérni a határidő kitolását, és a visszafizetés alóli mentességet is.

Akik 2012 őszén - a hallgatói szerződések megjelenésekor - állami ösztöndíjas formában kezdték meg tanulmányaikat valamilyen négy féléves képzésben (mesterképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben), azok oklevélszerzési határideje idén augusztus 31-én jár le, erről az Oktatási Hivatal (OH) levélben tájékoztatja az érintetteket.

Hallgatói szerződést ma már nem kell aláírniuk az újdonsült egyetemistáknak, az oklevélszerzés kritériumait a felsőoktatási törvény szabályozza, amely kimondja, hogy a vállalt kötelezettségek teljesítéséhez nem elég, ha végbizonyítványt szerez és sikeres államvizsgát tesz valaki, ahhoz a kiállított oklevél is szükséges.

Aki nem szerzett oklevelet a határidő lejártáig, mélyen a pénztárcájába nyúlhat: a képzés során igénybe vett ösztöndíj felét kell visszafizetnie az államnak. Az összeg iskolánként és szakonként is eltérő, de egy négy féléves mesterképzésnél mindenképpen több százezer forintról van szó, az ilyen képzések a legtöbb egyetemen nagyjából 200 ezer forintba kerülnek félévenként.

A rendszer azonban biztosít néhány kiskaput, például kérelmet lehet benyújtani az OH-nak azért, hogy még egy kicsit (maximum két alkalommal és két évig) tolják ki az oklevélszerzési határidőt. Ezt azonban csak akkor lehet megtenni, ha a hallgató épp külföldön tanul, vagy hazai felnőttképzésben vesz részt azért, hogy nyelvvizsgázhasson. Utóbbihoz be kell iratkozni egy felnőttképzési engedéllyel rendelkező nyelviskolába, ahol a tanulmányokról igazolást kell kérni és csatolni a kérelemhez.

Sokan ugyanis azért nem jutnak diplomához, mert képzésük befejeztéig nem tudnak nyelvvizsgát szerezni, pedig alapképzésnél legalább egy középfokú, mesternél két középfokú vagy egy felsőfokú nyelvvizsgára is szükség van a követelmények teljesítéséhez. A hivatalos adatok szerint az egyetemi vagy főiskolai hallgatók 20 százaléka nyelvvizsgahiány miatt nem szerez oklevelet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rámutatott: 2006 és 2014 között a felsőoktatási intézmények mintegy 50 ezer esetben azért nem adtak ki diplomát, mert az államvizsgázónak nem volt meg a nyelvvizsgája. A kormány az ő megsegítésükre indította el diplomamentő programját: ebben a pályázók egy államilag támogatott nyelvtanfolyamon szerezhetik meg a hiányzó nyelvtudást - sajnos még "csak" középszinten.

A program azonban még az ingyenesség ellenére sem népszerű, májusig csupán mintegy 8300-an léptek be, diplomát pedig töredékük, összesen 400-an mentettek. Ebben talán az is szerepet játszik, hogy pénzügyi szempontból az állami tanfolyam kritériumai hasonlóak a diplomaszerzés követelményeihez: ha valaki a tanfolyam elvégzését követően nem tesz sikeres nyelvvizsgát, annak a képzés összegének felét vissza kell fizetnie; aki "önhibájából" nem végzi el a tanfolyamot sem, annak végül a képzési díj egész összegét saját zsebből kell állnia.

Visszatérve az oklevélszerzéshez: az augusztusi határidő lejárta előtt a felfüggesztési kérelmen kívül mentességet is lehet kérni az oklevélszerzési kötelezettség alól. Ezt azok tudják kérelmezni, akik tartós betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudják megszerezni diplomájukat. Mentességben részesül a hallgató akkor is, ha már három gyermeket világra hozott. Azok számára sincs veszve minden, akik egyik fentebbi kategóriába sem tartoznak bele, ezért sem tudtak még a határidő előtt kérelmet benyújtani.

Számukra majd szeptemberben az OH küld egy visszafizetési kötelezettséget megállapító határozatot, amely kézhezvételét követően meghatározott ideig ugyancsak egy mentesítési kérelmet lehet benyújtani, amelyben kérni kell, hogy a visszafizetés helyett a volt hallgató ösztöndíjjal támogatott féléveinek megfelelő időtartamú hazai munkaviszonyát vegyék figyelembe - vagyis fizetés helyett akár le is lehet dolgozni az államilag finanszírozott féléveket.

Aki nem kér vagy kap halasztást illetve mentességet, az még mindig kérhet részletfizetést: ezt maximum 10 évre adják, ha a visszatérítendő összeg ötmillió forintnál kevesebbet, és maximum 15 évre, ha annál több.

Égből pottyant határozat

Sok volt hallgatóhoz a napokban érkezett meg az Oktatási Hivatal határozata, amelyben közlik, hogy augusztus végéig diplomát kell szerezni. Akik elfelejtkeztek vagy nem voltak tisztában kötelezettségeikkel, nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptak még diplomát, és csak az OH legutóbbi levele ébresztette rá őket a határidő közelségére, pórul járhatnak: a hátralévő másfél hónapban aligha lehet már nyelvvizsgát tenni, a népszerű hazai nyelvvizsgaközpontok július végi-augusztus eleji vizsgáira már nem lehet jelentkezni.

A kormány álláspontja szerint a hallgatók felelőssége, hogy tisztában legyenek a követelményekkel, határidőkkel; ha nem voltak elég figyelmesek, magukra vessenek. Ugyanakkor - mivel az első ilyen évfolyamról van szó -, az OH-nál legalább annyit megtehettek volna, hogy nem egy-másfél hónappal, de legalább három-négy hónappal a határidő lejárta előtt küldenek értesítést az érintetteknek.Szerző