Lázár: heteken belül épül a kerítés

Publikálás dátuma
2015.07.09. 16:11
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Kormányinfo 15. Mit miért tesz a kormány? címmel az O
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi vihar részleteivel kezdte a már megszokott csütörtöki  sajtótájékoztatóját. Az e heti Kormányinfó témája ezek után ismét a menekültkérdésre fókuszált, a miniszter elmondta, hogy a Magyarországra érkezők 90 százaléka nem felel meg a menekültstátusz elfogadására, de akik megkapják, azok továbbra is minden védelmet megkapnak Magyarországon. A miniszter hozzátette, hogy a "biztonsági határzár" építése minél előbb, akár heteken belül elkezdődik.

Milliárdos lehet a kár

Lázár szerint több milliárd forint lehet a szerdai vihar okozta károk mértéke. Kérdésre elmondta, a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében egyeztetni fog a kormányhivatal-vezetőkkel.

Viharral kezdődött a Kormányinfó

Lázár felkérte Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját, volt katasztrófavédelmi vezetőt a tegnapi vihar részleteinek elmondására. Bakondi közölte, hogy a meteorológiai szolgálat 5 megye 33 járásában adott ki riasztást. 4500 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a vihar miatt, majd hozzátette, hogy a tűzoltói vonulások száma másfél havi átlagnak felelt meg, és főleg tetők, felsővezetékek, vezetékek rongálódtak meg.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Köszönet Merkelnek menekültügyben

Lázár megköszönte Angela Merkel német kancellár szavait, amik szerinte aláhúzták a magyar bevándorlási helyzet súlyosságát. A bevándorlási törvények elfogadásától a kormány azt várja, hogy csökken a visszaélések száma, kiszűri azokat, akik jogalap nélkül próbálnak meg menekültstátuszt szerezni.

Tárgyalnak az unióval

Lázár közölte, hogy a Magyarországra visszatoloncolni tervezett 15-20 ezer ember ügyében az Európai Unióval, Németországgal és Ausztriával való folyamatos tárgyalásokat tart szükségesnek.

Gőzerővel készítik elő a kerítést

Az ideiglenes határzár építésével kapcsolatban Lázár elmondta, hogy minél hamarabb, akár heteken belül elkezdődik a kerítés építése, aminek előkészítése már gőzerővel folyik, Orbán a mielőbbi felállításra utasította a belügyminisztert. A miniszter arra hivatkozott, hogy az illegális határátlépések száma folyamatosan nő, nem lehet tovább húzni az időt. Lázár hozzátette, hogy a területen, ahol a kerítés épül, az állam használati jogot kap, de ezért fizetni fog a tulajdonosoknak.

Fellépnek a visszaélések ellen

A menekültstátusszal kapcsolatban a miniszter közölte, hogy a Magyarországra belépők 90 százaléka nem kaphat menekültstátuszt, de aki megkapja, annak minden segítséget megadnak. A kormány azokkal szemben akar fellépni, akik kihasználják a menekültügyi rendszert és ahogy belépnek az ország területére, azonnal továbbállnak Nyugatra - mondta, hozzátéve, hogy a kormány a menekültjoggal való visszaélések számának jelentős csökkenését várja a hétfőn elfogadott, bevándorlásra vonatkozó törvénycsomagtól. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a jogalap nélküli bevándorlók kiszűrésének fontosságát hangoztatta, hozzátéve, hogy a jogszabály-módosítás egységes eljárást és hatékonyabb szankciókat garantál.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Görögországba és Szerbiába kell visszaküldeni a menekülteket

Lázár közölte, hogy Szerbia és Görögország biztonságos országnak számít megállapításuk szerint, ezért azt kérik a nyugati országoktól, hogy a menekülteket Görögországba és Szerbiába küldjék vissza, oda, ahol először beléptek az unió területére. 

A miniszter megerősítette, hogy a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján megállapítható, hogy Szerbiában szervezett embercsempészek dolgoznak, akik megjelölik a könnyen átléphetőnek ítélt határszakaszokat.

A miniszterelnök megy Brüsszelbe

Orbán Viktor részt vesz az Európai Tanács vasárnapi ülésén, amelyen az Európai Unió állam- és kormányfői a görög helyzetről tárgyalnak majd - jelentette be Lázár. A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány komolynak értékeli a görög ügyet. Jelezte egyúttal, hogy Görögország ugyanabból a helyzetből indult 2010-ben, mint Magyarország. Magyarország azonban elvégezte a Berlin és Brüsszel által kiszabott feladatokat - mondta. Miközben az Európai Tanács vasárnap Görögország csődjét tárgyalja, a magyar kormány reményei szerint Magyarországot ősszel felminősíthetik hitelminősítő intézetek - jegyezte meg Lázár János.

Leválthatják Vidát?

A kormány által tervezett új adóeljárási tartalomhoz új struktúra is társul - fogalmazta meg személyes véleményét  Lázár, aki nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenlegi vezetői ebben nem fognak részt venni, azaz leválthatják őket, beleértve a NAV-vezető Vida Ildikót is. A tárcavezetőnek - mint azt sajtótájékoztatóján közölte - van az ügyben konkrét információja, de ezt nem kívánta megosztani. Azt azonban megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelentős adóeljárási reformot szeretne még az idén.

Lázár nem kíváncsi a Budapest Pride-ra

A miniszter a melegfelvonulással kapcsolatban úgy fogalmazott: "mások magánéletével sohasem foglalkozom, azt tiszteletben tartom, nem szólok bele, de nem foglalkozom vele, nem vagyok rá kíváncsi."

Rendelettel rögzítik az adatigénylés árát

A közérdekű adatigénylés szigorítására vonatkozó kérdésre Giró-Szász András közölte: több hivatal panaszkodik arra, hogy a sajtó adatkérésének teljesítése viszi el a munkaidejük nagy részét. Ehhez Lázár azt tette hozzá, hogy az adatigénylésekért fizetendő díjakat kormányrendelet rögzíti majd. A miniszter elismerte, hogy az adatok megismeréséhez való jog alapjog, ami nem korlátozható, de visszaélni sem szabad ezzel a joggal. 

Kiderült: Tarlós többeket hülyéz, mint akiket nem

"Tarlós úrtól abszolút nem ritka, ő rendszeresen hülyéz le politikusokat, én is ebbe a sorba kerültem most bele" - fogalmazott a főpolgármester interjújával kapcsolatban Lázár, hozzátéve: többen vannak azok, akiket lehülyézett, mint akiket nem. "Tarlós István azonban nemcsak lehülyézi, de le is szokta nézni a politikusokat, úgy tűnik, én már úgy fogom leélni az életemet, hogy nem érem el az ő szellemi képességeit" - reagált a főpolgármester véleményére Lázár. A Mary Poppins-os hasonlatra annyit mondott, hogy le lehet nézni a választóimat is, de ez nem helyes egy fővárosi főpolgármestertől.

Boltból piac - nem lesz változtatás

A bolt az bolt, a piac pedig piac, nem helyes, ha egyes piaci szereplők hülyének nézik a kormányt - fogalmazott a miniszter az egyre szaporodó, vasárnap is nyitva tartó piac-boltokat firtató kérdésre. Lázár János szerint helyes, ha ez ellen a jelenség ellen keményen fellépnek. Később a miniszter úgy fogalmazott: vasárnap továbbra is nyitva tarthatnak a kisboltok, és nem is tervezik bezárni őket, de azt határozottan elutasította, hogy a balatoni üzletek kivételt élvezhetnének a vasárnapi zárva tartás törvénye alól. Úgy fogalmazott: ha egy mód van rá, nem nyúlna az alapvetően rendben lévő szabályozáshoz, mivel szerinte az még nem számít jelenségnek, hogy két bolt piaccá alakult.

Szerző
Frissítve: 2015.07.09. 18:25

700 millióból újítják fel a vérellátó központokat

A már átadott szegedi és pécsi vérellátó központ után továbbiakat is korszerűsít az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) - hangzott el a témában tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója elmondta, a vérellátó központok fejlesztésére nyert 3 milliárd forint uniós támogatásból, a takarékos közbeszerzések révén fennmaradt 700 millió forintot fordíthatják további központok korszerűsítésére. 

Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója kifejtette: a tatabányai, a debreceni és a miskolci vérellátó újul meg. A tatabányai állomást teljes felújításon esik át, míg a miskolci a megyei kórházban kap helyet, így további szoros együttműködés valósul meg az ottani sürgősségi centrummal.

A részletekről szólva elmondta, a tatabányai és a debreceni állomás épületeire 190-190 millió forintot, míg a miskolcira 130 millió forintot fordítanak. Ezen kívül 110 millió forint értékben tizenöt buszt vásárolhat az OVSZ, ami a kiszállásos véradásokat segíti, további 60 millió forintért orvostechnikai és informatikai eszközöket vásárolnak.

Jákó Kinga megemlítette, a nyári hónapokban mindig visszaesik a véradók száma, és ezért a vérkészletek is lecsökkennek, de a sürgősségi vértartalékot fenntartják, mert ezek a készletek nem csökkenhetnek minimumra. Ezért - a sürgősség biztosítása érdekében - előfordulhat az, hogy az előre tervezett műtéteket el kell halasztani a nyári hónapokban. "Nyáron kevés a donor, de semmivel sem kevesebb, mint az elmúlt évek nyári hónapjaiban" - mondta.

Kitért arra, hogy a vérellátó szolgálat nyáron is számos helyre kitelepül, így ott voltak a VOLT Fesztiválon, ott lesznek például Kapolcson, és minden olyan helyszínen, ahol megfelelő körülmények között tudnak dolgozni.

Szerző

Együtt: egy keleti rezsim épült Magyarországon

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint egy olyan keleti rezsim épült ki Magyarországon, amelyik kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot hozott - erről az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna beszélt az elmúlt félévet értékelő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A független parlamenti képviselő azt mondta, Orbán Viktor rezsimje magára hagyja a kiszolgáltatottakat. Kiemelte, hogy nem csökken Magyarországon a családon belüli bántalmazás miatti halálozások száma. A határzár szerinte alkalmatlan a menekültáradat megállítására, a kabinetnek az lenne a dolga, hogy elősegítse a menekültprobléma nemzetközi rendezését.

A közmunkaprogramra áttérve Szelényi Zsuzsanna azt mondta, olyan emberek, például pályakezdő fiatalok is közmunkára kényszerülnek, akik egyébként a nyílt munkaerőpiacon is el tudnának helyezkedni.

Körülbelül ötvenmilliárd forint haszon keletkezett a letelepedési kötvények eladásából, de ebből a pénzből nem az államkincstár, hanem "minden bizonnyal politikusokhoz közel álló offshore cégek gazdagodtak" - folytatta bírálatát, hozzátéve: a Quaestor-botrányt is eltussolták, mert még mindig nem lehet tudni, hogy hol van az eltűnt pénz.

A paksi erőmű bővítésére áttérve kijelentette, hogy a beruházás korrupciós, pénzügyi és energetikai kockázatot jelent.

A "keleti rezsim" nem az embereket szolgálja, hanem pazarolja az emberi erőt, a tudást és a kormányzati pénzeket - jelentette ki Szelényi Zsuzsanna. Úgy értékelt: az adórendszer a jómódúakat támogatja, a kabinet pedig Paks bővítését, stadionépítési program megvalósítását, Várba költözést és  olimpiarendezést tervez ahelyett, hogy a jövőbe fektetne, és az egészségügyre, oktatásra, kutatás-fejlesztésre költene.

Szerző