Riadalom - Robbanószerkezetnek látszó tárgy egy hulladékgyűjtőben

Robbanószerkezetnek látszó tárgyat találtak egy tapolcai hulladékgyűjtőben kedd délután, a tűzszerészek jelenleg is vizsgálják az eszközt - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. Mint később kiderült, nem tartalmazott robbanóanyagot a Tapolcán kedd délután egy hulladéklerakóban talált szerkezet. 

Frankó Marianna elmondta, a készenléti rendőrség tűzszerész szolgálata megállapította, hogy a Kazinczy lakótelepen talált tárgy nem robbanószerkezet, így a lakók visszatérhettek otthonaikba. A rendőrségre kora délután érkezett bejelentés arról, hogy az egyik hulladékgyűjtőben robbanószerkezetnek látszó tárgyat találtak. A környéken a víz-, a villany- és a gázszolgáltatást kikapcsolták, és a környező 66 lakásból 55 embert megkértek, hogy hagyja el az otthonát, míg a tűzszerészek átvizsgálják a talált tárgyat.

A Tapolcai Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy bűncselekmény, szabálysértés vagy egyéb jogsértés gyanúja felmerül-e az ügyben.

Szerző
Frissítve: 2015.07.14. 21:28

Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! – Tüntetés a kerítések ellen

Publikálás dátuma
2015.07.14. 19:36
A Szabadság téren, a volt MTV székház előtt vezetett az út a Parlament felé
Budapesten, a Bazilikánál kezdődött az a demonstráció, amit a kormány menekültpolitikája, az érintettekkel szembeni bánásmód, illetve a magyar–szerb határra tervezett kerítés ellen szerveztek kedd kora estére. A tüntetés kezdeményezője a politikai aktivista szervezet, a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport. A Népszava tudósítójának közlése szerint valamivel fél hét előtt néhány százan jelentek meg a helyszínen, köztük ellenzéki pártok közismert személyiségei is. 

A szervezők – köztük a menekültügyben eddig is erős aktivitást mutató TASZ és a Helsinki Bizottság – előzőleg jelezték: a demonstráció végefelé egy látványos és szimbolikus gesztusra kerül sor: áttörnek egy rögtönzött falat.

A szimbolikus kerítés Fotó: Népszava

A szimbolikus kerítés Fotó: Népszava

A Facebook közösségi portálon így szólt a fő szervező MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport felhívása: 

A magyar kormány nagyon erős a fal építésben, újabb és újabb falakat emel a társadalom különböző rétegei között, harcol és vaktában lövészárkokból lövöldözik. Lerombolja a hidakat a társadalom és a politika, az oktatás és a felemelkedés között. A sok sok szimbolikus fal után végül cinizmusának csúcsára jutva, (vagy csak reméljük, hogy a csúcsára) valódi falat épít. Orbán Viktor és teljes csapata, fizetett és önkéntes tanácsadók, nem engedjük, hogy elkövessétek ezt a gyalázatot ezzel az országgal! Elég volt a falakból, építsünk iskolákat és kórházakat, lakásokat magyaroknak és bevándorlóknak egyaránt! (...) A fal építési költsége a tervezési fázisban annyiba kerül, mint a magyar állam 11 évi menekültügyi költségvetése, a jelenlegi számok alapján. De nem is kell számokról beszélnünk, az ötlet egyszerűen gonosz és abszurd. (...)  szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a bevándorlókkal és azokkal a vidéki civilekkel, akikre most a segítségnyújtás, így a munka nagyja hárul. 

A Szabadság téren, a volt MTV székház előtt vezetett az út a Parlament felé Fotó: Népszava

A Szabadság téren, a volt MTV székház előtt vezetett az út a Parlament felé Fotó: Népszava

A demonstráción feltűnő transzparensek közül talán a legmarkánsabb üzenet ez volt:  "Jézus is egy migráns".

A beszédek mellett hangsúlyos figyelmet kaptak azok az aktivisták, akik a pályaudvarokon segítik a menekülteket - ahogy elhangzott: ebben a pillanatban is -  a hallgatóság nagy tapssal ismerte el az áldozatos munkát. A Népszava munkatársának információi szerint a demonstrálók valamivel hét óra előtt megindultak a parlament felé, útjukat rendőrök kísérik.  Az előre jelzettek szerint a szimbolikus falbontásra az Országház előtt kerül sor, ahová fél nyolc körül meg is érkezett a tömeg. 

Megérkeztek a Kossuth térre a tüntetők Fotó: Népszava

Megérkeztek a Kossuth térre a tüntetők Fotó: Népszava

Egy ember sem illegális

A Migráns szolidaritás két képviselője angol-magyar beszédet mondott, Orbán bevándorlóellenes kampányáról beszélt, hangsúlyozva: valójában a történelem legnagyobb menekültválságával állunk szemben. A magyar kormány végleg a bűnösök pártjára állt, áldozatokat üldöz. Magyarországon már állt egy vasfüggöny, nincs szükség még egyre!

Az egész tüntetés alatt kétnyelvű beszédek hangzottak el, a ghánai-magyar előadó, Sena énekelt, mindenki a szolidaritásra szólított fel a háborúk, vérengzések elől menekülők mellett. A beszédek azt is hangsúlyozták, hogy a kormány megtagadta a keresztény alapértékeket, segítés helyett   gazdasági bevándorlóknak állítja be az elgyötört menekülteket, hangulatot, ellenszenvet, sőt gyűlöletet gerjeszt ellenük. 

A deszkákból és hálóból eszkábált jelképes hálót végül a tüntetők széttépték.

 Fotó: Népszava

 Fotó: Népszava

Többféle technológiával építik a mintakerítést
Az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta, hogy a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon. Tájékoztatása szerint az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést a honvédség végzi.  A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd - sorolta az ügyvezető. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban. A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg.

Szerző
Frissítve: 2015.07.14. 22:11

Ujhelyi az állami hirdetések adatait kéri a kormánytól

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy mutassa be tételesen a médiában közzétett és közpénzből finanszírozott hirdetéseinek teljes listáját és az elhelyezések pontos indoklását.

A politikus brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy választ kapott Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztostól, miután azt kérdezte tőle írásban: összeegyeztethető-e az uniós értékekkel és az állami támogatásra vonatkozó szabályokkal egy olyan típusú "médiaszerkezet kormányzati eszközökkel való etetése", amelyben a kormány a közmédiában és a hozzá továbbra is lojális egyéb médiumokban költi el a hirdetési pénzeket. Ezt Ujhelyi a magyar sajtóban megjelent hírekre alapozza, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök idén, év elején szűk körben tájékoztatta erről a kormánypárti médiumok vezetőit.

Oettinger Ujhelyi elmondása szerint arról tájékoztatta, hogy bár a közszolgálati műsorszolgáltatók megszervezése és finanszírozása tagállami hatáskör, a bizottság kiemelten figyeli a felmerülő kockázatokat. Oettinger válaszában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió által finanszírozott, a média sokszínűségét és helyzetét vizsgáló, néhány hónapja megjelent, független kutatás azt állapította meg, hogy Magyarország esetében a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét súlyos kockázat fenyegeti.

Az MSZP képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanez a jelentés kiemelten magas kockázatot mutatott ki viszont például a médiafelügyeleti hatóságok függetlensége, illetve függősége, a közszolgálati médiában bemutatott híranyagok objektivitása, a közmédiában dolgozó, illetve azt irányító személyek kiválasztása esetében.

"Sok-sok példa mutatja ebben a kutatásban, hogy a magyar társadalom tájékoztatását a közszolgálati médián keresztül a kormány nem kívánja fair módon, függetlenül és objektíven ellátni" - állapította meg Ujhelyi, aki szerint különösen annak tükrében felháborító a közmédia évi 80 milliárd forintos támogatása, hogy mennyi jut például a gyermekétkeztetésre, a teljes felsőoktatásra, vagy szociális kiadásokra.

Szerző