Szinetár Miklós a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.07.15. 07:51
Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező
A Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnökhelyettese, több színház egykori igazgatója, Szinetár Miklós a Bóta Café vendége július 15-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében.

Rendkívül sokoldalú művész, aki igen élvezetesen beszél a munkájáról és a világ dolgairól. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz. A legfelkészültebb kérdezőket ezúttal is színházjeggyel ajándékozzuk meg.

Szerző

Elvesztegetett milliók

Publikálás dátuma
2015.07.15. 07:50
Fekete György, az MMA elnöke Fotó: Molnár Ádám, Népszava
A magyar művészet kutatására évi több mint 100 millió forintos állami támogatást kap a Magyar Művészeti Akadémiához tartozó Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, azonban kutatást nem végeznek, írja az Origo internetes hírportál.

A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyre több pénzből gazdálkodik, jövőre már a 6,6 milliárd forintot is átlépi a költségvetésük. A költségvetési tervezet szerint ebből az összegből 174,4 milliót különítenek el a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet működésére, további 143,2 milliót pedig az intézmény székhelyének felújítására fordítanak. Az MMA tavaly 109,4 millió forintot költött az intézet működésére.

A kutatólétesítmény központja az 1844-ben, Hild József tervei alapján épített Budakeszi úti villa. A Népszabadság információja szerint az intézmény a rendelkezésükre álló állami támogatást elsősorban a Hild-villa korszerűsítésére, kertjének és kerítésének rendbehozatalára és őrzésére fordította. Mindez azért felettébb érdekes, mert a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek egyetlen kutatója sincsen, s másféléves fennállása óta még nem végzett érdemi kutatást. Az MMA hivatalos honlapján nincs egyetlen elérhető dokumentum sem a tervezett kutatásokról, a kutatóintézetnek nincs weblapja sem.

A kutatóintézetnek jelenleg csupán két munkatársa van. Február óta dr. Kocsis Miklós jogász, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa áll a szervezet alkalmazásában, valamint egy adminisztrációs feladatokat ellátó munkatárs. A művészeti akadémia szűkszavú közleménye szerint Kocsis feladata az intézet munkakész állapotba történő szervezése, az előkészítések befejeztével szakemberek veszik át a feladatokat. A tervek szerint ősztől alkalmaznának kutatókat, akik a magyar művészetet kutatnák, azt azonban még nem tudni, hogy milyen formában és módszerekkel végezné tevékenységét a maximum tizenhárom kutató.

Szerző

Negyven éve EFOTT

Publikálás dátuma
2015.07.15. 07:48
MTI Fotó: Kovács Tamás
Négyórás megakoncerttel ünnepli negyvenedik születésnapját az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT). Az eseményt ezen a héten rendezik meg Velencén. A koncert nem csak látványvilágában teszi majd különlegessé a fesztivál szombati zárónapját: a nagyérdemű olyan formációkat láthat és hallhat, amilyenekkel valószínűleg soha többé nem fog találkozni.

Az este folyamán ugyanis nyolc "fiatalabb" zenekar egy-egy „régi motorossal” kiegészülve zenél majd. A Mary Popkids mellett például Somló Tamás tűnik fel, az Intim Torna Illegál a ’90-es évek egyik ikonját, Kozsót választotta, a Magyashegyi Underground pedig a legendás KFT-vel idézi meg Afrikát. A fesztivál többi napján sem unatkoznak a bulizni vágyók, akik 12 zenei helyszínen hallgathatják kedvenceiket.

A felhozatalra nem lehet panasz, a szervezők az olyan népszerű magyar előadókat csábítottak a fesztiválra, mint a frissen feltörekvő Wellhello, a mindig pörgő Pannonia Allstars Ska Orchestra, vagy a magyar rockerek szemében legendás a Tankcspda. A nemzetközi mezőnyt az idén az izraeli Borgore, a svéd Otto Knows és az utcazenészből lett világsztár, az ausztrál DubFx erősíti.

Az aktív kikapcsolódásra vágyók számos sportprogramból válogathatnak: kipróbálhatják a buborékfocit vagy vívást, sőt a bringások a "Tekerj az EFOTT-ra!" keretin belül kedvenc járgányukkal is érkezhetnek. Emellett lesz color party, borkóstolás, gasztrofalu kézműves hamburgerekkel, mai filmeket felsorakoztató kertmozi, valamint a Dumaszínház komédiásai is mosolyt csalnak az arcokra délutánonként.

Szerző