Bekebelezte az NB I-et a köztévé

Publikálás dátuma
2015.07.17. 07:54
A Sport Tv-n mostantól ne keressük se a Fradit, se más magyar együttest FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Beigazolódott a Népszava értesülése: a Sport Televízió lett a közvetítési harc nagy vesztese. Az eddig fordulónként négy-öt élvonalbeli találkozót sugárzó csatorna – noha jövő nyárig érvényes szerződése van, és milliárdokat fizetett - a szombaton rajtoló új idényben egyetlen mérkőzést sem ad. Az exkluzív jogok a tegnapi tárgyalás után a köztévé által indított M4-re kerülnek, amely beéri fordulónként két-három összecsapással. A tv-s közvetítések számának drasztikus csökkentése a hazai szövetség szándéka volt.

Célba ért a közmédiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közös akarata, és a jövőben fordulónként csak két-három összecsapást láthatnak a szurkolók. A köztévé így exkluzív jogokhoz jutott, a sportági vezetés pedig megvalósította az elképzelését, és bízhat abban, hogy mostantól többen látogatnak ki a stadionokba. A léc nincs túlságosan magasan, hiszen a legutóbbi kimutatások szerint tavaly átlagosan 2510-en mentek ki az NB I meccseire, a jegyekből származó bevétel pedig 771 millió forintot tett ki. A félreértések elkerülése végett hangsúlyozzuk, nem csapatonként, hanem összesen – 16 együttest figyelembe véve…

Az MTVA és a Sport Tv vezetői tegnap sokadszor is tárgyalóasztalhoz ültek, és végül érvényesült a papírforma: a sportcsatorna elvérzett, vagyis elvesztette a magyar élvonalbeli labdarúgás közvetítési jogát. Vagy lemondott róla, tekintélyes összegű kártérítésért cserébe… A sportcsatornának tudniillik a 2012-ben megkötött megállapodás szerint a szombaton kezdődő évadra is közvetítési joga volt, az MTVA–Sport TV-tandem idényenként 3,54 milliárd forintot fizetett az MLSZ-nek. Ez az összeg – melyből hárommilliárdot a szövetség a csapatoknak juttat – egyes sportközgazdászok szerint köszönő viszonyban sem volt a bajnokság valós értékével.

A Sport Tv-n mostantól ne keressük se a Fradit, se más magyar együttestFOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A Sport Tv-n mostantól ne keressük se a Fradit, se más magyar együttestFOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

NB I, 1. forduló
Szombat:
Újpest-Paks, 18.00 (tv: M4)
Diósgyőr-Vasas, 18.00
MTK-Puskás Aakadémia, 18.00
Honvéd-Videoton, 20.30 (M4)
Vasárnap:
Békéscsaba-Debrecen, 18.00
Haladás-FTC, 18.00 (M4)

„Ha a nemzetközi labdarúgást, az angol vagy a spanyol bajnokságot nézzük, idehaza rettenetesen olcsó a közvetítési jog – magyarázta a Népszavának a hazai futballról évről évre átfogó elemzést készítő Muszbek Mihály. – Ugyanakkor abból a szempontból nagyon drága, hogy nincs a piacon valós hirdető, alig-alig akad a férfiak célcsoportját megcélzó termék, amelynek reklámozásáért mélyen a zsebükbe nyúlnának a cégek.”

Muszbek lehetetlen helyzetnek tartja, hogy a szurkolók két nappal a bajnoki rajt előtt sem tudhatták pontosan, hol lesz és hol nem lesz közvetítés. A megállapodás késése különösen annak tükrében érthetetlen, hogy a két érintett csatorna közt tavaly és tavalyelőtt is volt együttműködés, mi több, az MTVA és a Sport

TV, egy harmadik piaci szereplőt, a Digi Sportot „kipöckölve”, nemrég együtt szerezte meg a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogát. „Menet közben nem lehet felszállni a vonatra” – tette hozzá a sportközgazdász, aki nem érti, a reformokkal miért nem várták meg a szerződés lejártát. Szerinte egyértelmű az M4 üzletpolitikája, monopolhelyzetet akart magának.

Ami az MLSZ törekvéseit illeti, Muszbek Mihály úgy fogalmazott, irreális, hamis, gazdaságilag értelmezhetetlen az az elképzelés, hogy a kevesebb televíziós meccsközvetítés több szurkolót irányít a stadionokba. A szakember szerint hiába lesz látható kevesebb NB I-es találkozó, a sportcsatornák továbbra is futószalagon közvetítik a jobbnál jobb angol, spanyol, német összecsapásokat, melyek színvonalával képtelen felvenni a versenyt a finoman fogalmazva is harmatos magyar klubfoci.

„A nézőszám emelkedéséhez a szurkolók jobb kiszolgálására van szükség a stadionokban, és nem utolsósorban élvezhetőbb futball kell” – jegyezte meg a sportközgazdász. Mellbevágó adat, hogy a közvetési jogokért – eddig - idényenként több mint három és fél milliárd forintot fizető Sport Televízió és a köztévé egy évadban ötvenszer annyi nézőt (31,5 millió) ültet le a képernyők elé, mint amennyi a helyszínen szurkol (603 ezer). A klubok költségvetésének tekintélyes részét ezért nem a jegybevétel (az NB I egészét nézve 2014-ben 771 millió forint), hanem a tv-s pénz (3,54 milliárd) teszi ki.

Muszbek úgy látja, ahhoz, hogy idehaza üzleti alapokon működtetett labdarúgásról beszéljünk, átlagosan kétezer forintos jegyár mellett mérkőzésenként hatezer fizető néző kell.

Tegnap kiderült az is, hogy az M4 Sport a tervezett kettő helyett három mérkőzést tűz a műsorára. Szombaton 18:00 órás kezdéssel az Újpest-Paks, este 20.30-tól a Honvéd-Videoton, míg vasárnap 18:00 órától a Haladás-Ferencváros derbit közvetíti.

A Sport Televíziót üzemeltető cég megkeresésünkre a következőket közölte: „A Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International Central Europe megegyezést kötött a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal arról, hogy a 2015-16-os szezonban nem közvetít OTP Bank Liga és Magyar Kupa-mérkőzéseket. A Sport Tv-től megszokott gazdag és minőségi őszi programkínálatról, köztük nagy érdeklődésre számot tartó új és meghosszabbított sportjogokról augusztus elején tájékoztatjuk a közönséget.”

Hajdú B. a húzónév
Ahogy azt nemrég a hvg.hu megírta, korszerűen berendezett, változtatható méretű új stúdióban, cserélhető komplett díszletekkel várják a július 18-i indulást a köztévé új tematikus csatornájánál. A díszleteket ugyanaz a világhírű brit cég tervezte, mint az M1 arculati megújulását. A munkatársak július elsejétől már az M4-en dolgoznak, s két héten át pilotadások készültek, épp azért, hogy élesben ne legyenek akkora bakik, mint a köztévé hírcsatornájának indulásánál.
Az M4 Sport napi tízórányi élő műsort kínál majd, itt láthatóak majd egyebek mellett a Forma-1, a kazanyi vizes-világbajnokság, a pekingi atlétikai vb és nem utolsó sorban a három évre megszerzett labdarúgó-Bajnokok Ligája közvetítései is. A hvg.hu információi szerint az állami sportcsatorna szlogenje, a „Hajrá, magyarok!” lesz, amely a szándéka szerint jól tükrözi azt a törekvést, hogy mind az öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) és 16 kiemelt sportág is folyamatosan jelen lesz a képernyőn.
Az új sportadó főszerkesztője Vobeczky Zoltán lett, ő május elsejével váltotta az MTVA sportfőszerkesztőségének élén Szujó Zoltánt. Azt már bejelentették, hogy visszatér a köztévéhez Hajdú B. István, aki marad szabadúszó, és csak egyes közvetítésekre (BL-meccsek, magyar válogatott meccsei) szerződtetnek.

Horribilis összegek a közvetítésekért

Külföldön elképesztő összegeket fizetnek a közvetítési jogokért, különösen Angliában és Spanyolországban. Olaszország viszont lemaradt a többiek mögött.

Anglia

Az angol Premier League-be tömegesen áramlik a pénzt. Idén februárban a szövetség megállapodott a Sky és a Bt Sport társaságokkal arról, hogy 2016-tól 2019-ig összesen 5,136 milliárd fontot (7,3 milliárd euró) fizetnek a közvetítésekért. Az összeg nagy részét a Sky fizeti, amelynek 4,2 milliárd (mintegy 6 milliárd euró) fontot ér meg a közvetítés. A BT Sport „csak” 960 millió fontot (1,36 milliárd euró) perkál. A Sky 126 mérkőzést közvetít évadonként, a BT Sport 42-t az interneten.

Ez meccsenként nagyjából 9,4 millió fontot (13,45 millió euró) jelent. Bár konkrétum egyelőre nincs, feltételezhető, hogy a Sky emeli majd az előfizetési díjat. Hogy mekkora összegről is van szó, jól illusztrálja: a 2013-2016-os időszak mérkőzéseit 3,018 milliárd fontért (4,28 euró milliárd) is értékesíteni tudták.

Spanyolország

Spanyolországban a Telefonica távközlési vállalat a napokban szerezte meg a 2015-2016-os első- és másodosztályú bajnoki szezonra és a kupamérkőzésekre a közvetítési jogokat. A megállapodás értelmében a cég 600 millió eurót fizet a spanyol szövetségnek, amely nagyjából ugyanekkora összegre számít a nemzetközi találkozókért is. Az országban elképesztő sebességgel emelkedik a közvetítések jogdíja. Míg 2013-14-ben még 785 millió euró volt az összbevétel, ez a következő szezonra 1,2 milliárdra emelkedhet.

Nem kérdés, hogy az összegből az FC Barcelona és a Real Madrid részesül a legjobban. A spanyol bajnokság az egyedüli a jelentős pontvadászatok közül, amelyben az egyes csapatok maguk kereskedhetnek a közvetítési jogokkal. Az előző évadban az FC Barcelona és a Real Madrid csak a bajnokikért 140-140 millió euróhoz jutott. A két nagy rivális tehát nem sokkal kapott kevesebbet annál, mint a többi 18 együttes összesen, egészen pontosan a teljes összeg negyven százalékát. Az egyenlőtlen elosztás már régóta szálka a többi egyesület szemében. A madridi kormány májusi dekrétuma értelmében ezért a 2016/17-es szezontól újfajta elosztást léptetnének életbe, s a közvetítési jogokat egy csomagban értékesíthetik, ami nem jó hír a két legnépszerűbb gárda számára.

Németország

Hiába értek el az elmúlt években a német csapatok nagy sikereket a nemzetközi kupákban, a Bundesliga egyelőre nem tud versenyre kelni az angolokkal és a spanyolokkal. A most érvényben lévő közvetítési jogokat egy 2012 áprilisi kontraktus szabályozza. A négy éves szerződés fejében a profi csapatok 2,5 milliárd eurót kapnak négy évre. Ez átlagosan évi 628 millió eurót jelent. Az összeg nyolcvan százalékát a német Sky fizeti. Az előfizetéses program műholdról az összes bajnokit élőben közvetíti, illetve szimultán is az összes mérkőzést egyszerre.

Franciaország

A francia bajnokság közvetítési jogainak értékesítése négy évre történt meg: 2016-tól 2020-ig. Erre az időszakra a Canal+ és a katari beIN Sports összesen 2,994 milliárd eurót fizet, tehát a szezon 38 fordulójára nagyjából 750 millió euró jut.

Olaszország

Itália, amely a kilencvenes években még valósággal uralta az európai focit, nagyon lemaradt a közvetítési jogok tekintetében a többi nyugati bajnokság mögött. A 2014-ben megkötött kontraktus szerint a 2015-től 2018-ig terjedő időszakra ugyanis összesen 943 millió eurót fizetnek, ami nem túl jelentős, 114 millió eurós növekedés a 2011-2014 közötti évadhoz képest. Ez egyébként egy szezonra 314,3 millió eurót jelent. A Sky közvetítheti kizárólagos joggal az összes bajnoki találkozót, a Silvio Berlusconi által fémjelzett Mediaset csak az AC Milan, az AS Roma és az SSC Napoli meccseit adhatja. A Mediaset ezzel együtt a Bajnokok Ligája, valamint a Serie B közvetítési jogait is megszerezte. A Sky ugyanakkor az Európa-liga találkozóit tűzheti műsorra.

Szerző

Aki a fiúkat is lekörözi

Publikálás dátuma
2015.07.17. 07:53
Keszthelyi Vivien 2017-től már egy Audi TT volánja mögött ülhet FORRÁS: OXXO MOTORSPORT
Sokan egész életükben csak álmodoznak arról, hogy a német túraautó-bajnokságban (DTM) szerepeljenek, a szupertehetség Keszthelyi Viviennek azonban már 14 évesen élő előszerződése van a sorozat betétfutamában, az Audi TT Kupában a 2017-es szezontól. Addig is a Suzuki Kupában tör borsot a meglepett férfi riválisok orra alá.

- Honnan ered a versenyzés ötlete?

- Tizenkét évesen kimentem a Red Bull Ringre megnézni a Suzuki Kupát. Miközben szemléltem a versenyzőket, úgy éreztem, sok mindent nem jól csinálnak, vagy én vezettem volna máshogyan. Ki akartam próbálni.

- Azóta már az OXXO Motorsportnál versenyez, ráadásul aláírt egy előszerződést, hogy indul az Audi TT Kupában.

- Rettentően örültem neki. Még nagyobb erőt ad a folytatáshoz, hogy kaptam egy ilyen lehetőséget.

- Amiből egyszer akár egy DTM-szerződés is kisülhet...

- Igen, szeretem a kihívásokat és a harcokat. Jobban tudok örülni a győzelemnek, ha küzdenem kell érte, nem pedig csak egyszerűen kiesnek előlem. Az az igazi siker, ha önerődből kerekedtél felül mindenkin.

- Mint ahogy legutóbb majdnem nyert a Suzuki Swift Cup Europe sorozatban a Slovakiaringen, de versenybírói mulasztás következtében később intették le a futamot, így az üzemanyag-fogyasztás miatt vissza kellett vennie a tempóból, és a második helyen végzett.

- Annak örültem, hogy harminc percig vezettem a versenyt. A férfi riválisok felettébb meglepődtek, hogy nem hagytam magam. Mindkét oldalról kapott ütéseket az autóm.

- Meddig marad a Suzukiknál?

- Sajnos csak akkor indulhatok az Audi TT Kupában, ha betöltöttem a 16. életévemet, így várhatóan a 2017-es lesz számomra az első szezon. Addig maradok a Suzuki Kupánál, de kipróbálhatok majd vadonatúj Seat Leonokat is.

- Maranellóban már vezethetett két Ferrarit is, köztük egy 458 Specialét.

- Ráadásul én voltam az egyedüli 18 éven aluli, akit beengedtek a pályára. De ez inkább teszt volt, nem száguldoztam.

- Ezek az álomautói?

- Most már az ideálom egy DTM-es Audi, de az olasz márkát is szeretem. A Forma-1-ből Michael Schumacher volt a példaképem, mert sérülései után is mindig kitartó tudott maradni.

- A szülei mennyire izgulnak egy-egy futamon?

- Eléggé, mivel vannak olyan versenytársak, akik túlságosan agresszívek. Arra is több versenyhétvégén volt már példa, hogy a pilóták kórházban kötnek ki.

- A vezetési stílusának melyik pályák felelnek meg a legjobban?

- A technikás pályákat szeretem, ahol sok kanyar van. Igazából mindegyik futamot kedvelem, nincs köztük olyan, amely gondot okozna számomra. A következő állomás a Salzburgring lesz, ahol tavaly a legjobb időt értem el. Jó eredményeket várok magamtól.

- Mik a célok 2017-től?

- Megismerni az autót, de nem úgy, hogy az utolsó helyekért küzdjek. Szerencsére az Audik elsőkerék-meghajtásúak, amikhez már hozzászoktam, ez előnyt jelenthet. Úgy érzem, meg van hozzá a bátorságom, hogy a dobogóért küzdjek.

Szerző

Sokkoló vereség

Publikálás dátuma
2015.07.17. 00:45
A bosnyák csapatban játszó Kerim Memija (b) és a ferencvárosi Roland Lamah a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordul
Biztató, 2-2-es döntetlent ért el a Debrecen a Skonto Riga otthonában az Európa-liga selejtezőjének második körében. A Ferencváros viszont otthon kapott ki a Zeljeznicartól, így kevés a remény a zöld-fehérek továbbjutására.

Remek hangulat fogadta a Ferencvárost a labdarúgó Európa-liga selejtezője második körének első meccsén a szarajevói Zeljeznicar ellen. S ezúttal végre nem csak a stadionon kívül biztathatták a drukkerek Gera Zoltánékat. A Groupama Arénába mintegy 10 ezren váltottak jegyet. A vendégszektorban szurkoló bosnyák mintegy 500 drukker is nagyon kitett magáért, időnként jobban lehetett hallani a hangjukat, mint a fradistákét.

A tiszta zöldben pályára lépő Ferencváros ugyanabban az összeállításban lépett pályára, mint egy hete, a holland Go Ahead Eagles ellen. Mateos ezúttal is hiányzott, mindinkább úgy tűnik, hogy a spanyol középhátvéd búcsút int a zöld-fehéreknek, ezért ismét a Leandro-Nalepa tengely kapott bizalmat a leghátsó vonalban Thomas Dolltól. A két új szerzemény, Radó és a szlovák Sesták a kispadra ülhetett.

Hamar kiderült, hogy a Zeljo, amely három ponttal végzett a bosnyák bajnokságban az aranyérmes FK Szarajevó mögött, egyáltalán nem rossz csapat. Szép kombinatív játékra képes, játékosai technikásak. A Fradi túl nagy teret adott az ügyesen adogató vendégeknek, a középpályán nem működött jól a letámadás. Mintha sokan nem találták volna meg az emberüket. A 10. perc táján Doll egyértelműen hangot is adott nem túl pozitív véleményének. Később is dühösen járt-kelt a kispad előtt. Talán a tréner mérgelődését látva kezdett magára találni a Fradi. A 21. percben Gera Lamahnak passzolt, a csatár azonban nem találta el a kaput, majd Böde fejelt fölé nagy helyzetben. A 36. percben Leandrónak az év helyzetét sikerült kihagynia: a magyar válogatott védőjéhez pattant a labda egy beívelés után, de három méterről magasan fölé lőtt. Erre mondják, nehezebb volt kihagyni, mint belőni. Egyre jobban beszorította ellenfelét a Fradi, de csak nem jött a gól. A 41. percben Lamah 22 méterről, a bal oldalról nagy erővel lőtt kapura, de a kapufát találta el. A szerencse sem állt az FTC mellé, nemcsak az elpuskázott helyzetek miatt, hanem mert kidőlt a sorból Ramirez. A Ferencváros már szinte krónikus védőhiányban szenved. A félidőre maradt a 0-0.

A második játékrészben kreatívabb Fradit reméltünk, miután a sérült Ramirez helyett a szlovák válogatott Sesták, Busai helyett Hajnal állt be. Somalia lett a balhátvéd, Böde középcsatár maradt. A szerkezeti átalakítás inkább visszavetette a zöld-fehéreket, kevés volt az ötlet, a mozgás, a 60. percben felharsant a füttyszó, Doll dühöngött. Nagyon érződött Somalia kiesése a középpályáról. A félidő derekán beállt Gyömbér Gábor Lamah helyére, utóbbi szintén megsérült. Egyre nagyobb volt a tanácstalanság. Hajnal eltűnt a mezőnyben, Sesták pedig alig ért labdához. Nagyon meddő volt a mezőnyfölény. Arra viszont senki sem számított, hogy a Zeljeznicar nyerni is tud, pedig sajnos ez történt: a 88. percben Diatta talált a hálóba. A Ferencváros továbbjutása reménytelennek tűnik.

Sima ügynek tűnt a Debrecen rigai vendégjátéka, a Skonto ellen. A mérkőzés első félidejének első felében úgy festett, hogy a lett bajnokság tavalyi második helyezettje, a Skonto Riga nincs egy súlycsoportban a Debreceniekkel. Hamar vezetést is szerzett a Debrecen: Balogh jobbról adott középre, Tisza pedig kapásból lőtt a jobb felső sarkokba. A 27. percben Karasausks lépett ki, s 16 méterről a jobb alsó sarokba gurított (1-1). Egyre kiegyenlítettebbé vált a játék. A félidő végén aztán Tisza 25 méteres lövése a bal kapufán csattant, igaz, a kapus rajta volt a lövésen. A második félidő elején hamar vezetést szerzett a rigai csapat: ismét Karasausks volt a főszereplő, aki két védő közé belépett, majd a jobb sarokba helyezett (2-1). A 71. percben Sidibe helyére másodpercekkel korábban beállt Castillon lefordult a védőjéről, s első lövését védte a kapus, de a kipattanót a hálóba lőtte (2-2). Ennyi is maradt a találkozó végéig. Az eredmény nagyon biztató a visszavágó előtt.

EL-selejtező, 2. forduló, első mérkőzések

Skonto Riga-Debrecen 2-2

Ferencváros-Zeljeznicar 0-1

Szerző