pártok;Magyar Kétfarkú Kutyapárt;Victora Zsolt;

Victora Zsolt: "megint nekünk lett igazunk"

A mienk egy szerény hatalom, amit tökélyre fejlesztettünk. Ennél tökéletesebbek már nem lehetünk - mondja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) alelnöke. Victora Zsolt elismerte, pártjuk humoros, így reagál az eseményekre. Kifejtette, próbálkozhatnak pozicionálni valahova a kétfarkúakat, de őket nem lehet odadörgölni sem a jobb-, sem a baloldalra. "Próbálkozhatnak ezzel, de nem fog sikerülni, mi a politikátlan, józan emberek képviselői vagyunk. Meg persze a részegeké".

- Mi a cél?

- A cél maga az út.

- Mi van az út végén?

- Az élet célja a küzdés maga. Ez Madách. ("A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga." Ádám az Űrben, XIII. szín, Ember tragédiája - a szerk.)

- Ezek szerint van célja az MKKP-nak is.

- Minden párt életében van cél. A miénk, hogy megnyerjük a választásokat és betartsuk a választási ígéreteinket. Mi a szavazóinkat akarjuk kiszolgálni, s az általuk megválasztott képviselőket küldeni a döntéshozásba.

- Tehát számít rá, hogy 2018-ban kormányra kerülnek?

- Természetesen, hiszen mi már 2010-ben és ’14-ben is nyertünk. 2018-ban is egészen biztosan mi nyerjük a választást, ha viszont nem, akkor a Ganümédeszi Galaktokolonialista Párt szétlövi a Földet…

- Már ne is haragudjon, de 2010-ben, amikor az MKKP főpolgármester-jelöltjeként adott nekem interjút, ugyanezt mondta…

- Valójában meg is nyertük a 2010-es választásokat, csak azért nem kerültünk hatalomra, mert - mint az közismert - eltolták azt a talicskát, amiben a kopogtatócéduláink voltak. Erről nem tehetünk. A tavalyi választásoknál pedig némileg azért kellemetlen körülmény volt, hogy húsz perccel azelőtt tudtuk meg, hogy indulhatunk, mielőtt le kellett volna adni az ajánlásainkat, amik összegyűjtéséhez két-három héttel korábban föl kellett volna venni az ajánlóíveket. Miután ez kiderült, a maradék tizenhat percben inkább söröztünk. Erről sem mi tehetünk, így is nyertünk.

- De ha már eddig is Önök nyertek, talán ideje lenne bemutatni az eredményeiket, ahogyan azt az Orbán-kormány teszi hamarosan.

- Végül is akár elmondhatjuk - bár mi szerények vagyunk -, hogy például borzasztóan fellendítettük a puli-exportot Jamaicába, vagy hogy megépítettük a Rózsa Sándor Űrkikötőt, sőt, már a harmadik épül, amivel a bolygóközi turizmust is felpörgettük. Ma már szerte az univerzumban lehet utazgatni, testmagasságtól függetlenül. De a ganümédeszi pártcsalád tagjaként a Földön kell a jólétet elvetnünk, ezért folyamatban van az is, hogy eltöröljük a betegségeket. Nagyon fontos eredményünk, hogy a budapesti programunk részeként megépítettük a IV. Béla Energianyelőt, amivel ingyenessé tudjuk tenni az áramot. Ugyanígy beindult és rendkívül sikeres a pénzfa-programunk. Itt egy speciális palántázási technikát dolgoztunk ki, a növényt csak elvetjük, s már délután terem is. Egy kis facsemete jár mindenkinek, ami aztán elég jól tejel. Most ugyan még csak aprópénzt terem, de a laboratóriumainkban már ezres címletek is előfordultak. Csak még egy kis összefogás kell a sikerhez. Ebből jöhet ugyanis létre a teljes adócsökkentés, amihez csatlakozik a klasszikus örök élet plusz húsz év, s az ingyen sör.

- Annyi eredményük van, hogy nehéz is felsorolni.

- Tényleg nehéz, bajban is vagyok, ráadásul – valljuk be – jóérzésű ember nem szívesen beszél az eredményeiről. Az önfényezés büdös. A mienk egy szerény hatalom, amit tökélyre fejlesztettünk. Ennél tökéletesebbek már nem lehetünk.

- Akkor miért van, hogy a nagy közvélemény-kutató intézetek még mindig nem mérik az MKKP-t?

- Mi sem nagyon értjük, miért nem mernek mérni minket, hiszen nyilvánvaló a támogatottságunk. A kutatásokban is megjelenik az a körülbelül harmincszázaléknyi választói tömeg, amely úgy tűnik, hajthatatlanul se ide, se oda nem akar szavazni - pontosabban a mért pártok között nem választ. Őket úgy nevezik, hogy bizonytalanok, holott mi biztosak vagyunk bennük, hiszen a harminc százalék száz százaléka ránk szavaz. A mostani plakátkampányunk is ezeknek a választóknak egy részét mozgathatta meg, a többiek nyaralnak.

- Meglepetés, hogy ilyen sokan adakoztak erre a célra?

- Ez egy tüköreffektus volt, hiszen az MKKP egy humoros párt, s rendszeresen a street art eszközeivel reagál a bel- és külpolitikai eseményekre. Ez a kampányunk azért lehetett sikeres, mert a félelemkeltés ellen hatékony eszközt tudtunk bevetni. Egyre többen elégelik meg azt a megosztást, ami itt megy, kezdve a hajléktalanokkal és a melegekkel, folytatva a civilekkel, s a menekültekkel. De ennek a megosztósdinak túl sok jövője nincs, mert ez azt jelenti, hogy mindig feleződünk, miközben folyton azt halljuk, hogy meg kell állítani a magyarság fogyását. Szóval megosztani egy társadalmat, főleg kormányzati szinten, nagyon sok értelme nincs. Erre kellett mutatni egy alternatívát, hogy milyen nem valaki ellen beszélni, csak mosolyogni.

- Az MKKP ellenkampánya tehát valójában nem is "ellen" kampány?

- Ki ellen szólhatna az, hogy "Ha Magyarország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeinket"? Ez egy tény, afféle közhely, mindenki így gondolja, szerintem a miniszterelnök úr is. Nem véletlen, hogy a nép akarta és szavazta meg, hogy ez szerepeljen a plakátszövegek között. Természetesen az új, e héten kikerült plakátjaink is ugyanezt az eszmét követik. Az emberek szavazták meg, hogy "Tolmácsot szeretnék kérni", vagy hogy "Ha Magyarországra jössz, elveheted a magyarok közmunkáját!". Ezek sem valaki ellen szólnak, ahogyan az "Erre bezzeg van pénz" sem.

- Egyébként nem fura, hogy erre bezzeg tényleg van pénz?

- Inkább sokatmondó, hogy az emberek az adózott jövedelmükből költenek erre. És persze, jött a kritika, hogy 33 millió forint rohadt sok pénz, el lehetne költeni értelmesebb dolgokra is. De nem szabad elfelejteni, hogy az emberek kifejezetten erre adták a pénzt, erre kell elkölteni.

- Igen, de azért érdekes, hogy ez a pénz épp Simicska Lajoshoz kerül.

- Mi nem foglalkozunk ezzel, Simicskának vannak plakáthelyei, nekünk meg ki kell tenni a plakátokat. Ennek felhánytorgatása megint csak arra jó, hogy megpróbáljanak minket pozicionálni valahova, hogy baloldali, jobboldali, vagy Simicska-fanok vagyunk. Rohadtul nem foglalkozunk azzal, hogy ki baloldali vagy jobboldali, vagy bármi más; mi ugyanis nem vagyunk egyik sem. Az én vállalkozásomat pont az MSZP tette tönkre, a kulturális alapítványomat pedig az őket követő Fidesz lehetetlenítette el. Akkor most mégis hova pozicionálna?

- A Civil Összefogás Fórum (CÖF) megoldotta ezt a rejtvényt, szerintük a baloldali ellenzéki erők "no-name pártocskája" az MKKP.

- Ők azt is mondták, hogy álcivilek vagyunk, ami olyan, mintha egy talpig felfegyverkezett katona megvádolna egy nyugdíjast, hogy meg akarta ölni. Minket nem lehet odadörgölni sem a jobb-, sem a baloldalra. Próbálkozhatnak ezzel, de nem fog sikerülni, mi a politikátlan, józan emberek képviselői vagyunk. Meg persze a részegeké.