Előfizetés

Felébredhetünk a kupaálomból

R.T.
Publikálás dátuma
2015.07.18. 07:54
Bödének egy nagy helyzete volt, azt kihagyta. MTI FOTÓ: Kovács Tamás
Nem számíthatnának könnyű ellenfelekre a magyar focicsapatok, amennyiben továbbjutnának a harmadik selejtező körbe. A Videotonra a fehérorosz BATE Boriszov vagy az ír Dundalk FC várna a BL-ben, a Debrecen az Izlandi KR és a norvég Rosenborg párharcának győztesével mérkőzhet meg, a három magyar csapat közül a legnehezebb helyzetben lévő Ferencváros pedig a Standard Liege-zsel nézhetne farkasszemet.

Nagyon nehéz kihívás várna a magyar csapatokra, ha továbbjutnának a nemzetközi kupák selejtezőinek második fordulójából. A Videotonnak minden esélye megvan a következő körbe kerülésre, miután kedden idegenben 1-0-ra nyert a walesi The New Saints ellen a második selejtezőkör első meccsén. A fehérváriaknak a BATE-Dundalk párharc győztese e ellen kellene pályára lépniük a harmadik selejtező fordulóban. Az első meccsen a fehéroroszok nyertek hazai környezetben 2-1-re. A BATE-t a magyar nézők is jól ismerhetik, hiszen tavaly augusztusában a hosszabbítás perceiben verték ki a Debrecent a BL-selejtező harmadik körében.

Nehéz ellenfélre számíthat a Skonto Riga ellen idegenben 2-2-t játszott Debrecen az EL harmadik selejtezőkörében. Kondás Elemér csapata a KR Reykjavík-Rosenborg párharc győztesével nézhet farkasszemet. Mivel a Rosenborg az első csütörtöki találkozón idegenben 1-0-ra nyert, ezért nagy valószínűséggel a norvég csapat várhat a hajdúságiakra. Erejéről sokat elmond, hogy a Rosenborg vezeti a norvég bajnokságot 16 forduló után.

Rendkívül nehéz mérkőzés várna a Ferencvárosra, hiszen a tízszeres belga bajnok Standard Liege ellen kellene megmérkőznie. Az együttes negyedik helyen végzett a belga bajnokságban.

Persze jelen pillanatban már az is csodaszámba menne, ha a zöld-fehéreknek sikerülne az EL-selejtező harmadik körébe jutás, hiszen csütörtökön hazai környezetben kaptak ki a jóval esélytelenebbnek hitt bosnyák Zeljeznicartól 1-0-ra. Tétmeccsen ez volt a Ferencváros első veresége a Groupama Arénában. A vereség nemcsak azért fájdalmas, mert kevés az esélye annak, hogy a legerősebbnek tartott magyar együttes kiharcolja a továbbjutást, hanem rámutatott a szurkolótábor megosztottságára, arra, hogy a címerben található három E-ből az egyetértés továbbra sem jellemzi a klubot.

Gera Zoltán szaltója sem segített a zöld-fehéreknek FOTÓK: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Gera Zoltán szaltója sem segített a zöld-fehéreknek FOTÓK: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Az tény, hogy volt már jobb is a szurkolás a Ferencváros meccsein. A szarajevói drukkerek végig űzték-hajtották kedvenceiket, s gyakran ezt a kis, pár száz fős csoportot is jobban lehetett hallani, mint a Fradi körülbelül 9 ezer szurkolóját. Hiányzik egy mag, hiányzik a „Tábor”, s ezt teljesen függetlenül állíthatjuk attól, melyik félnek van igaza a vénaszkenner kapcsán, szükség van-e erre a szerkezetre, vagy sem. Hiába remek a Groupama Aréna akusztikája, a csapat játékán is érződik, ha csak néhány percre kap támogatást a drukkerektől. Az 59. percben már füttyszó is felharsant, amit nagyon rossz néven vett Thomas Doll. A találkozót követő sajtóértekezleten elmondta: „Sajnálom, hogy a második félidőben az amúgy mindig remek közönség kifütyülte a csapatot, ezt nem érdemelték meg.”

Persze a vereségért nyilván nem a szurkolók a felelősek. Megengedhetetlen azonban az is, hogy azokat, akik kiváltották a szurkolói kártyát, s elmentek a meccsre, távozóban, a stadionon kívül az aluljárónál, illetve az 1-es villamos megállójában egy kis csoport inzultálja csak azért, mert ők hajlandóak voltak „szkennelni”.

Kár ezekért. Annál is inkább, mert bármennyire sajnálatos is a rossz eredmény, minden párharc két mérkőzésig tart, s bár az esélyek nem valami jók, de meg kell próbálni a lehetetlent Szarajevóban ugyanúgy, ahogy Kű Lajosék tették az UEFA Kupában, az 1971/72-es szezonban, amikor a Fradi szintén az első, hazai meccsen kapott ki az akkor még jugoszláv színekben szereplő alakulattól, s végül idegenben harcolta ki a továbbjutást.

Hogy mi volt a baj csütörtök este? Elsősorban a rémes helyzetkihasználás. Így látta ezt Thomas Doll is.

„Az egész csapat leeresztett fejjel ül az öltözőben. Nem találtuk a játékunkat, ez persze az ellenfél minőségét dicséri. A nemzetközi fociban nem lehet büntetlenül ennyi helyzetet kihagyni. Volt 3-4 helyzetünk, az ellenfél pedig a végén megbosszulta, hogy kihagytuk őket. A második félidőben nem tudtuk jól kihasználni a területeket, nem volt bennünk átütőerő. Azt hozzá kell tennem, hogy a csapat sokat dolgozott a párás melegben” – értékelt a német szakember sajtóértekezletén. Emlékeztetett arra is, hogy Sesták és Hajnal sérülésből jött vissza, hiányzik néha az összeszokottság. Mégis lát reményt a továbbjutásra, szerinte nyerhetnek Boszniában.

Ez nagyban függ attól, milyen összeállításban léphet pályára a Ferencváros jövő csütörtökön a Grbavica stadionban. A Mateos-ügyet (a spanyol védő állítólag több fizetést követel) mielőbb le kellene zárni, mert a Leandro-Nalepa tengely hátul nem megoldás. Egyikük sem nagy kezdősebességéről híres. Batik jól játszott tavasszal a középhátvéd posztján, s a kötés már lekerült a lábáról, de alighanem még egy hónap, mire visszatérhet a pályára. Ramirez mankóval hagyta el a stadiont, ami nem valami biztató. Bebizonyosodott az is, hiába jolly joker Somalia, hiába lehet bevetni a hátvédtől a csatárposztig mindenütt, a középső középpályáról nem szabad kivenni, mert különben az ellenfelek simán átmennek a Fradi középpályáján. Lamah is megsérült, ő azonban minden bizonnyal játszhat a visszavágón. Talán meg kellene majd próbálkozni Radóval, bár egy hét alatt aligha tud beépülni a csapatba.

Sokkal kedvezőbb helyzetből várhatja a jövő csütörtöki visszavágót a Debrecen, amely, mint már utaltunk rá, a nem túl nagy játékerőt képviselő Skonto Riga ellen játszott 2-2-es döntetlent. Kondás Elemér szerint Lettországban is nyerniük kellett volna.

„Jól kezdtük a meccset, hamar betaláltunk, de egy hibából hagytuk, hogy kiegyenlítsen az ellenfél. A szünet után átszerveztük a játékunkat, de túl könnyen engedtük, hogy gólt szerezzen az ellenfél. Ezt követően sok helyzetet alakítottunk ki és gólt is lőttünk. Valamivel jobb helyzetben vagyunk, de ezt a mai meccset is megnyerhettük volna” – értékelt a haon.hu-nak.

Ők mondták
Böde Dániel: „Sajnálom a kihagyott helyzetemet. Bírjuk a kettős terhelést. Meglátjuk, mi lesz a sérültekkel, bízom benne, hogy jövő csütörtökre rendben lesz a csapat. Mindent megteszünk a továbbjutásért.”
Varga Roland: „Nem sikerültek a befejezések, talán jobban kellett volna koncentrálni a döntő pillanatban. Legközelebb bemennek a helyzetek. Szarajevóban be kell találunk. EL kell viselnünk a kritikát a szurkolók részéről”.
Hajnal Tamás: „Azt mondani, hogy helyzet nélkül nyert az ellenfelünk. Jelenleg félidő van, az ellenfél áll jobban, de egyáltalán nem adjuk fel. Úgy megyünk ki hozzájuk, hogy meg akarjuk őket verni, és erre képesek is vagyunk”

Kovács István főpróbát tart

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.07.18. 07:52
Kokó: egy métert sem adnék oda senkinek FORRÁS: FACEBOOK
Kovács István ezen a hétvégén sem fog unatkozni, nem mintha ez valaha is jellemző lett volna rá. Az ökölvívóként szinte minden lehetséges címet begyűjtő sportember évek óta a futás és a kerékpározás megszállottja, s miután az úszótudását is szépen fejlesztette, belevágott a triatlonos kalandba.

Aki ismeri Kokót, az pontosan tudja, a céljait ezúttal is igencsak magasra tette, a jövő hét végén Nagyatádon Ironman-távon áll rajthoz. Sejthető, hogy a 3,8 kilométernyi úszás, majd 180 bringázás után teljesítendő maratoni futás emberfeletti kitartást igényel, Kovács szerint bizonyos értelemben 38 éves sportolói múlt (hét volt, amikor bunyózni kezdett) van mögötte. A triatlon persze rövidebb szerelem, amely három és fél esztendeje tart.

„Rengeteget edzettem, ám minden pillanatát ugyanúgy élveztem, a megtett távokból egy métert sem adnék oda senkinek – mondta az egykori virtuóz bokszoló. – Még a fájdalmat sem. A nagyatádi viadal bizonyosan fájni fog, de ezt is, ennek az élményét is várom.”

Kokó a jövő hétre már csak átmozgató edzéseket tervez, ám addig még vár rá egy s más. Ma kerékpárral teszi meg a 100-120 kilométeres utat Balatonfüredig, ahol – a félmaratoni távon - két órás iramot diktál az I love Balaton Éjszakai Futáson, másnap pedig vízbe ugrik, és részt vesz a Tihany és Füred közti öbölátúszáson. „Most könnyed, megerőltetés nélküli szakaszokat tervezek, jövő szombaton pedig jöhet az Ironman – tette hozzá Kovács István. – Reggel fél nyolckor kezdünk, és az a tervem, hogy este nyolc előtt célba érjek. Ha sikerül, én leszek az első magyar olimpiai bajnok, aki teljesítette a hosszú távú triatlont.”

S, hogy miért csinálja? „Egyáltalán nem tartom magam csodabogárnak, egyszerűen imádok sportolni – így Kokó, aki triatlonosként csapatban nyert már bajnoki címet a Ferencváros színeiben. – Talán szokatlan, hogy egy élsportoló aktív marad, nem hagyja el magát, miután visszavonult, ám a triatlonos mezőnyben vannak nálam sokkal nagyobb hősök. A New York Marathonról tartottam hazafelé, amikor láttam egy összefoglalót a 2012-es Hawaii Ironmanről: ennél csodálatosabb motivációs videó nem létezik. Ott eldőlt a sorsom, megfogadtam, hogy ezt az élményt nekem is át kell élnem.”

A pécsi városvezetés megmenti a PMFC labdarúgócsapatát

Sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezső klubtulajdonossal, így elhárult az akadály, hogy Pécs megmentse a PMFC labdarúgócsapatát - írta pénteki közleményében a Polgármesteri Kabinetiroda.

"Az önkormányzat nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant tudott felajánlani Matyinak, ezért pedig a megállapodás értelmében Pécs visszakapja az összes infrastruktúrát, eszközt, pályákat és a futballstadiont (Újmecsekalja, kovácstelepi edzőpályák), valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre" - áll a közleményben.

A pénteken aláírt egyezség révén mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek és licencek, azaz a mecsekaljai város visszaszerezte a csapatot, az utánpótlásképzés és az akadémia jogát is. "Nehéz döntést kellett hozniuk a városvezetőknek, hiszen lényegében a nulláról kell újra felépíteni a PMFC-t, mivel most a megyei I. osztályban tud csak indulni a csapat, de hosszútávon ez szolgálja Pécs és a pécsi futball érdekeit is" - olvasható a közleményben.

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, a megállapodás lehetővé teszi, hogy tiszta, jogi és gazdálkodási szempontból is teljesen új, átlátható keretek között szervezzék újjá a pécsi profi futballt. Kijelentette, a legfontosabb szempont a tehetséges pécsi fiatalok, vagyis az utánpótlás további nevelése és fennmaradása volt, emellett bízik abban is, hogy magánbefektető is lát fantáziát majd a PMFC-ben.

"A célunk világos: újra az élmezőnybe juttatni a pécsi futballt" - közölte Páva Zsolt, aki a Vári Attila olimpiai bajnok egykori vízilabdázó vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t bízta meg a működéssel és fenntartással kapcsolatos feladatokkal.

A pécsi csapat a 2014/15-ös szezonban még az élvonalban szerepelt, a bajnokságot 11. helyén zárta, de az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága május végén a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Pápa és a Győr mellett a pécsi klubnak sem adta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.