Előfizetés

Elindult a rendszerbontó népszavazás kampánya

Publikálás dátuma
2015.07.18. 15:46
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Hivatalosan is elindította "rendszerbontó népszavazásának" aláírás-gyűjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület szombaton; a szervezők arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyűjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatásokat.

Lattmann Tamás, a szervezet ügyvivője megemlítette, a kórházi várólistára kerüléstől számított hat hónapon belüli ellátási kötelezettségről szóló kérdés már a Kúria előtt van, a vasárnapi zárva tartás megszüntetésére vonatkozóval pedig hétfőn foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság. A most indított akció során arról nyilatkozhatnak a polgárok, támogatják-e a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetését, a kötelező kamarai tagság eltörlését, valamint azt, hogy mandátumuk idejére ne kapjanak nyugdíjat az országgyűlési képviselők.
"Eljött az ideje annak, hogy a Magyarországon egyébként már csúcsra járatott panaszkultúra helyére végre egyfajta cselekvési kultúra kerüljön" - fogalmazott az ügyvivő, aki erre tökéletes alkalomnak nevezte akciójukat.

Lattmann Tamás arról beszélt: az elmúlt hetek, hónapok történései "már-már bohózatba hajló jelenségekkel" mutatták meg a népszavazással kapcsolatos új törvényi szabályozás gyenge pontjait, utat mutatva a rendszer jövőbeni reformja felé, hiszen jelenleg a törvényi szabályozás "sokkal inkább támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek az emberek tényleges megkérdezése helyett egyfajta ál-konzultációkat és egyebeket tesznek lehetővé, mindezt csupán politikai célokból".

Az eseményen elhangzott: civil szervezetek (köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom) és szakszervezetek mellett pártok is részt vesznek a kezdeményezésben. Vajda Zoltán, az egyik szervező közlése szerint köztük van az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a PM, az LMP válaszát még várják. Az MSZP támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ennek módjáról napokon belül egyeztetnek, míg a Demokratikus Koalíció elvi támogatásáról biztosította a megmozdulást - fűzte hozzá.

Még nem hozott hasznot a Fidesznek a kerítés

Egyik párt támogatottsága sem változott érdemben az elmúlt hetekben a Publicus Intézet felmérése szerint - írja a vs.hu.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából július 6. és 9. között készített reprezentatív, a pártok támogatását is vizsgáló közvélemény-kutatást.

„Elmondható, hogy a vizsgált időtávban az ügy nem okozott érdemi változást a pártok támogatottságában. Az összes megkérdezett körében a Fidesz szavazóinak száma nem változott, bár kétségtelenül aktívabbak lettek a párt támogatói. Az MSZP is megőrizte szavazóit, míg a Jobbik támogatottsága egy százalékponttal csökkent a múlt hónapban mérthez képest” – fogalmaz a felmérésről kiadott közlemény.

A Fidesz támogatottságának múlt hónapban mért csökkenése megállt, és változatlanul 21 százalékon maradt.  Az MSZP táborának mérete sem változott, továbbra is az összes megkérdezett 10 százalékának a támogatására számíthatnak. A Jobbik támogatottsága egy százalékponttal, 13 százalékra csökkent. 

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlan maradt, és továbbra is 3-3 százalékos, míg az Együtt, a PM, és az LMP támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az 1 százalékos küszöböt.

A teljes cikket itt olvashatja!

Lecsapott a vihar Hajdú-Biharra

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le és épületek károsodtak Hajdú-Bihar megyében péntekről szombatra virradóra a viharban; éjszaka tizenegy helyszínre vonultak ki a tűzoltók, többek között vezetékekre dőlt fák miatt - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője.

Kiss Szilvia tűzoltó százados tájékoztatása szerint a vihar fennakadásokat okozott az egyik mobiltelefon-hálózat szolgáltatásában, illetve több településen, településrészen, így Hajdúnánáson, Balmazújvárosban, Hajdúböszörményben, Látóképen, Kismacson, Ondódon, Debrecenben, és Kismarjában szünetelt az áramszolgáltatás, ami a hajnali órákra helyreállt.

Hajdúböszörményben, a Porcsalmy Gyula utcában családi ház kéményébe villám csapott, a kémény ledőlt, a tetőszerkezet is megrongálódott. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a sérült kéményt elbontották, a tetőt lefóliázták. A Hajdúböszörmény melletti Pródon egy tanyaépület cseréphéjazatát bontotta meg az erős szél néhány négyzetméteren, a helyi hivatásos tűzoltók a sérült részt ott is lefóliázták - fűzte hozzá a szóvivő.

Hajdúsámsonban, a Sörte utcában egy családi ház tetőszerkezete rongálódott meg, Hajdúbagoson, a Hold utcában feltehetően villám csapott egy hodályépületbe. A lángokat debreceni tűzoltók fékezték meg, a hodály üres volt, a tűz másik épületre nem terjedt át.

Debrecenben, a Sámsoni úton egy lakóház pincéjében mintegy harminc centiméter magasságban összegyűlt csapadékvizet szivattyúztak ki a tűzoltók - közölte a szóvivő.