Hivatali bölcsesség: az autósok miatt van dugó az M7-esen

Jelentősen enyhítené a vasárnapi forgalmat az M7-es utópályán, ha az autósok betartanának néhány szabályt; ezek közül az egyik, hogy használják a Székesfehérvártól Budapestig tartó harmadik sávot - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Jelentősen enyhítené a vasárnapi forgalmat az M7-es utópályán, ha az autósok betartanának néhány szabályt; ezek közül az egyik, hogy használják a Székesfehérvártól Budapestig tartó harmadik sávot - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel. A közleményben figyelmeztettek, hogy az autópályán is érvényes a szabály: közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van. Ezt azért jegyezték meg, mert az a tapasztalatuk, hogy a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat.

A tanácsok között szerepel továbbá, hogy ugyan a vasárnapi - például balatoni - hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de 12-14 óra előtti a legjobb, ugyanis a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom.

Megjegyezték, hogy vasárnaponként az M7-es autópályán Budapest felé a legtöbb esetben több mint háromezer jármű per óra feletti a forgalom,  megközelítheti a négyezret is.

Szerző

Újraválasztották az LMP társelnökeit és titkárát

Publikálás dátuma
2015.07.18. 18:14
MTI FOTÓ: Máthé Zoltán
Újraválasztották az LMP két társelnökét, Schiffer Andrást és Szél Bernadettet, valamint Vida Attila elnökségi titkárt a párt budapesti tisztújító kongresszusán, szombaton. Az eseményen megválasztották a kilenctagú elnökséget is, benne a társelnökökkel és a titkárral.

A társelnöki posztért csak Schiffer András és Szél Bernadett indult. Az LMP elnökségébe újra bekerült Keresztes László Lóránt és Gertsmár Ferenc önkormányzati képviselő, valamint Lengyel Szilvia volt parlamenti képviselő. A testület új tagja a korábban a Fideszben politizáló Hadházy Ákos, az LMP központi irodáját vezető Gál József, valamint Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő. Az elnökség mandátuma másfél évre szól.

A szavazást követő sajtótájékoztatón az elnökség tagjait bemutató Schiffer András a következő másfél év feladatának nevezte, hogy 2017-re mind a 106 egyéni választókerületbe elvigyék "egy megújuló Magyarország hírét".

Szél Bernadett arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben kormányzó "rendszerpártok kora leáldozott". Az LMP elnökségének pedig az a legfontosabb feladata, hogy bebizonyítsa: a Fidesznek nem a Jobbik az alternatívája, hanem egy olyan demokratikus és jogállami keretek között működő párt, amelyik képes megújítani az országot. Céljaik közé sorolta a hálózatépítést, hogy pártjuknak országszerte legyenek olyan "bástyái", amelyekre biztosan tudnak támaszkodni.

Szél Bernadett leszögezte: a pártot azok szolgálatába akarják állítani, akikről a Fidesz lemondott. Példaként említette az egészségügyi, a szociális és a bölcsődei dolgozókat, a pedagógusokat, a kis- és közepes vállalkozókat, a jogaiktól megfosztott munkavállalókat, a családi vállalkozókat és a külföldre kényszerülőket.

Szerző

Elindult a rendszerbontó népszavazás kampánya

Publikálás dátuma
2015.07.18. 15:46
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Hivatalosan is elindította "rendszerbontó népszavazásának" aláírás-gyűjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület szombaton; a szervezők arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyűjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatásokat.

Lattmann Tamás, a szervezet ügyvivője megemlítette, a kórházi várólistára kerüléstől számított hat hónapon belüli ellátási kötelezettségről szóló kérdés már a Kúria előtt van, a vasárnapi zárva tartás megszüntetésére vonatkozóval pedig hétfőn foglalkozik a Nemzeti Választási Bizottság. A most indított akció során arról nyilatkozhatnak a polgárok, támogatják-e a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetését, a kötelező kamarai tagság eltörlését, valamint azt, hogy mandátumuk idejére ne kapjanak nyugdíjat az országgyűlési képviselők.
"Eljött az ideje annak, hogy a Magyarországon egyébként már csúcsra járatott panaszkultúra helyére végre egyfajta cselekvési kultúra kerüljön" - fogalmazott az ügyvivő, aki erre tökéletes alkalomnak nevezte akciójukat.

Lattmann Tamás arról beszélt: az elmúlt hetek, hónapok történései "már-már bohózatba hajló jelenségekkel" mutatták meg a népszavazással kapcsolatos új törvényi szabályozás gyenge pontjait, utat mutatva a rendszer jövőbeni reformja felé, hiszen jelenleg a törvényi szabályozás "sokkal inkább támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek az emberek tényleges megkérdezése helyett egyfajta ál-konzultációkat és egyebeket tesznek lehetővé, mindezt csupán politikai célokból".

Az eseményen elhangzott: civil szervezetek (köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom) és szakszervezetek mellett pártok is részt vesznek a kezdeményezésben. Vajda Zoltán, az egyik szervező közlése szerint köztük van az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a PM, az LMP válaszát még várják. Az MSZP támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ennek módjáról napokon belül egyeztetnek, míg a Demokratikus Koalíció elvi támogatásáról biztosította a megmozdulást - fűzte hozzá.

Szerző