Előfizetés

Nádasdy Borbála írónő hazaköltözött

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.07.20. 07:46
Gróf Nádasdy Borbála írónő ötvennyolc évvel emigrálása után költözött haza Magyarországra (A szerző felvétele)
Nádasdy Borbála grófnő ötvennyolc évvel emigrálása után visszaköltözött Magyarországra. Az írónő francia építészmérnök férjével Veszprém belvárosában vett lakást.

Gróf Nádasdy Borbála írónő az '56-os forradalom után, 1957 februárjában kalandos szökéssel disszidált Magyarországról. Előbb Bécsben népszerű filmszínésznővé vált, majd Franciaországban telepedett le, ahol több különböző munkája mellett balettmesterként dolgozott. 2008 óta öt sikeres kötete jelent meg magyar nyelven, a könyvek elsősorban memoárok, de akad köztük életbölcsességekkel, anekdotákkal fűszerezett szakácskönyv is. A 76 éves írónő nyáron költözött vissza Magyarországra a Párizstól ötven kilométerre fekvő Dourdanból, francia építészmérnök férjével Veszprémben vettek lakást egy 1900-ban épült szecessziós házban.

"Hosszú ideje érlelődött bennem az elhatározás, hogy hazaköltözzek. Az idős koromra megjelent köteteim, az évi több száz író-olvasó találkozóra, előadásra történő meghívás miatt sokkal egyszerűbb, ha nem Franciaországból kell utaznom ezekre az eseményekre. Másrészről a magyarul nem tudó férjem mellettem igazán megszerette Magyarországot és a magyar embereket, az itteni kultúrát" - nyilatkozta lapunknak Nádasdy Borbála. Az írónő hozzátette: "A gyönyörű Budapest nem igazán élhető város számunkra, ezért Veszprémet választottuk, ahol rengeteg barátunk lakik, s ahol pezsgő kulturális élet van, ami mindkettőnk számára nagyon fontos."

Nádasdy Borbála úgy vélekedik, a fizikai nehézség mellett érzelmileg is megterhelő volt a hazatelepülés. Ötvenhat évet élt Franciaországban, de szülőhazája, Magyarország mégis egészen más jelentéssel bír számára. "A búcsú rendkívül fájdalmas volt, de magyar vagyok, ezért legalább az időskori napjaimat szeretném itthon élve tölteni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy így három unokáját is könnyebben megismertetheti a magyar nyelvvel és kultúrával.

Az írónő, aki annak idején politikai menekültként lelt hazára Nyugaton, aggasztó problémának tartja az illegális bevándorlók növekvő számát. "Meggyőződésem, hogy a mostani migránsok közül többen nem konkrét életveszély miatt, hanem jobb élet reményében érkeznek Európába. Határozottan fel kellene lépni a szervezett embercsempész akciók ellen, mert beláthatatlan következményei lehetnek az új népvándorlásnak" - mondta. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Nádasdy Borbála legújabb kötete, amely a franciaországi búcsút és az újrabeilleszkedést dolgozza fel, jövőre jelenik meg.

Közelkép - Csalódás

A csalódás, amire a cím utal, a moziban éri az embert. Pontosan akkor, amikor arra számít, hogy a hírhedten trágár szájú plüssmaci, a gátlástalan humorú, polgár-, és nézőpukkasztó amerikai filmfenegyerek, Seth MacFarlane szenzációs teremtménye másodszor is alaposan meglepi.

Nem mindennapi humora és tabudöntögető szemtelensége ismét élvezetes perceket szerez majd testi-lelki tesójával, Mark Wahlberggel karöltve. Ezzel szemben a Ted 2 meghökkentően színtelen. Persze, vannak egész jó plüssmacis poénok, de nem dobják fel kellően a sztorit, ami Ted friss házassága körüli zűrökkel indul. Ráadásul szégyenszemre MacFarlane átvesz pár unalomig koptatott romantikus klisét, hollywoodiasan átszínezve, mint például hogy a romló házasság megmentésére a legjobb orvosság a gyerek. Káromkodásban, a testnedvek szerepeltetésében és a szaftos szexista kiszólásokban most sincs hiány, a film ebben tartja a nívót. Folyik derekasan a tudatmódosítás is.

Olyannyira, hogy oda se bagózunk már az állandó füves cigizésre. Ezek a filmes élvezeti cikkek ugyanis csak ilyen-olyan másolatai az első film harsány újdonságainak. MacFarlane elkövette azt a hibát, hogy saját csapdájába pottyant: amitől előző filmjét falta a közönség, azzal kísérli meg ismét beetetni a nézőjét. Pedig ha kétszer mondja ugyanazt, attól az nem erősebb, inkább kopottasabb lesz. Ami az újdonság kábító varázsa volt először, a minden illemet és határt vidáman legázoló humor, az most ügyes önismétlés. Nevetünk, de nincs felszabadultság.

Ráadásul kábító mennyiségben polgárjogi harcos szövegeket kapunk, fejtágító stílusban. Tedet megfosztják ugyanis a személyiségétől és tárggyá nyilvánítják. Az elbűvölően mocskosszájú, önző plüssmaci átmegy komoly polgárjogi harcosba. Összevont szemöldökkel, drámázva. Teddel ez nem jön össze. A néző meg tűnődik, milyen az amikor a pokolba vezető út tényleg jó szándékkal van kirakva. Unalmas.

Vége a kajak-kenu válogatónak - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2015.07.19. 23:06
FOTÓ: Szalmás Péter
A kajakosok és kenusok második világbajnoki válogatóversenyét Szolnokon rendezték meg. A milánói olimpiai kvalifikációs vb-re augusztus 20. és 23. között kerül sor. Storcz Botond vezetőedző a mostani viadal után állítja össze a csapatot. Azokban a számokban, amelyekben pótválogatóra lesz szükség, kedden rendezik az úgynevezett szétlövést, ugyancsak Szolnokon.

A fő képre kattintva galéria nyílik!

FOTÓ: Szalmás Péter