Átment a hidegfront, marad a hőség

Publikálás dátuma
2015.07.20. 10:24
Illusztráció: Thinkstock
A vasárnap érkezett hidegfront nyomán némileg enyhült a levegő, de hétfőn is országszerte hőség várható. Néhány északi megyében másodfokú, az ország nagy részén és a fővárosban továbbra is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos tisztifőorvos péntektől hétfő délután 4 óráig rendelt el hőségriadót. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfő hajnali veszélyjelzésében azt írta: reggel és a délelőtt első felében az északi országrészben elszórtan további zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez néhol heves (80-90 kilométer/óra körüli) szélroham és jégeső is társulhat. Délután az északkeleti megyékben és az Alpokalján ismét előfordulhat helyenként zivatar, hasonló kísérőjelenségekkel.

Hétfőn az ország északkeleti és északnyugati részén 25-27, másutt 27-29 Celsius-fok között alakul a napi középhőmérséklet. Az előrejelzés szerint a maximumhőmérséklet délután 31-36 fok között alakul, késő este 26-31 fokig hűl le a levegő.

Kedden sok lesz a napsütés, inkább csak a Dunántúl és az északi tájak fölött jelenhetnek meg gomolyfelhők, de csapadék nem valószínű. Hajnalban 14-21, délután 31-36 fokra van kilátás. 

Szerdán is túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés felhő lehet az égen. Az enyhe hajnalt követően 34-39 fokig melegedhet a levegő. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Figyeljünk oda bőrünk védelmére, könnyedén leéghetünk!

Csütörtökön marad a 34-39 fokos forróság, de ezen a napon szórványosan már megjelenhetnek záporok, zivatarok. Nyugaton, északnyugaton északnyugatira fordul, és megerősödik a légmozgás. Pénteken is marad a kánikula szórványos záporokkal, zivatarokkal.

Szerző

Erre költötték a milliós közpénzt a politikusok

Publikálás dátuma
2015.07.20. 10:06
A golyóstoll volt az egyik legnépszerűbb reklámtermék a politikusok választási kampányában. Illusztráció: Thinkstock
Az egyszerű választópolgár számára gyakran haszontalannak tűnő holmikra vagy gyanús szerződésekre költötték a tavalyi választásra kapott egymillió forintos kampánykeretet a jelöltek - írja a Blikk.

Az Átlátszó perelte ki azokat a részletes nyilatkozatokat, amelyeken a választáson induló egyéni jelölteknek kellett elszámolniuk az államkincstárnak. Ezekből kiderült, hogy a politikusok milyen szuvenírokra költötték kampánypénzüket a választások előtt. A kacatok közül a legnépszerűbb az öngyújtó és a golyóstoll volt, amelyet számolatlanul osztogattak a jelöltek. Mindkét ilyen ajándékot szívesen adta Tállai András fideszes belügyi államtitkár, aki 393 ezer forintot költött a reklámtermékekre. Rajta is túltett azonban Csenger-Zalán Zsolt Pest megyei fideszes jelölt, aki bár csak tollakban utazott, de azokra 724 ezer forintot fordított. Ennyi pénzből akár 15 ezer darabot is megrendelhetett - írja a lap.

Nem csak reklámkacatokra, de furcsa kiadásokra is fény derült az elszámolás során. A kecskeméti Somodi Milán függetlenként például 29 900 forintért vett övet és cipőt, majd 83 ezer forintot költött ruhára, Béres József (Magyar Gazdaság Párt) pedig szinte csak üzemanyagszámlát adott le, de annyit amiből akár napi 350 kilométert is megtehetett.

Egyesek közpénzen tömhették meg a hasukat. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára egy fórumra Kövér Lászlót hívta meg, majd a rendezvény után a párt aktivistái 66 700 forintért ebédelhettek a házelnökkel. Potápi ezenkívül 11 200 forintot számolt el csokis kekszre is - írja a lap.

Szerző

Elindult az Isonzó Expressz a Keletiből - Fotók

Publikálás dátuma
2015.07.20. 09:50
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Csaknem ötszáz utassal a fedélzetén hétfő reggel indul a budapesti Keleti pályaudvarról az Isonzó Expressz 2015 nevet viselő különvonat, amely négynapos zarándokútja során azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket érinti, ahol magyar katonák harcoltak az első világháborúban.

Az emlékvonatot a Budapesti Helyőrségi Zenekar katonadalokkal búcsúztatja, Horváth Kornél hadnagy, római katolikus tábori lelkész pedig megáldja. Az első világháború olasz frontjának jellegzetes helyszíneit - az Isonzó folyót és a Doberdó fennsíkot - érintő vasúti emlékút célja, hogy a résztvevők a centenárium alkalmából emlékezzenek és egyúttal az egész társadalmat emlékeztessék azokra a katonákra, akik az Olaszország 1915-ös hadba lépésével megnyíló Isonzó-front véres harcaiban hősiesen helytálltak. 

A csütörtökig tartó körutazást a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya támogatásával és társadalmi szervezetek összefogásával az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a MÁV Nosztalgia Kft. szervezi.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szerelvény Orfeum nevű kocsijában, valamint egyes helyszíneken a témában jártas történészek előadásait hallhatják az utazók, és hagyományőrzők mutatják be nekik a korabeli felszereléseket és fegyvereket. A vasúti kiutazás után autóbuszok szállítják majd a résztvevőket a konkrét helyszínekre. Az emlékúton a többi között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Redipuglia olasz, Fogliano és Solkan osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, és Tolmin (Tolmein) Loce osztrák-magyar katonatemetőjét. 

Az Isonzó Expressz utasai a körút utolsó napján, csütörtökön a szlovéniai Stanjel osztrák-magyar temetőjében központi megemlékezésen vesznek részt. Az emlékvonat útját, állomásait, eseményeit dokumentálják, valamint úti filmet készítenek a négynapos eseményről. Az első világháborúban 1915 nyarától 1917 őszéig 11 támadást indítottak az olasz csapatok az Isonzónál. Az ottani, csaknem két és fél éven át vívott harcok hevessége és veszteségei vetekedtek a nyugati hadszíntér legvéresebb helyszínein vívott összecsapásokéval. A csaták során több mint másfél millió katona esett el itt. Az osztrák-magyar haderő kereteiben Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz.

"A magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek nem egy elvesztett csata színterei, hanem a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei is. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá" - fogalmazott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Szerző
Frissítve: 2015.07.20. 11:10